Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

|

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με την Υ.Α. Φ.3/898/97657/Γ1 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1507 τεύχος β’ 13 /10/2006, ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 25.

Παρόλα αυτά το Υπουργείο προσανατολίζεται στην αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, όπως είναι εμφανές από την απάντηση της Υφυπουργού κ.Χριστοφιλοπούλου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Πρωτούλη σχετικά με τη λειτουργία των τμημάτων όλων των σχολείων. Η κα Χριστοφιλοπούλου απάντησε ανάμεσα στ’ άλλα ότι : «στην Α’βάθμια εκπαίδευση το όριο των μαθητών ανά τμήμα είναι 25 συν 10%, δηλαδή 28 μαθητές», μη λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω εγκύκλιο. Ανέφερε ακόμα : «… δεν είναι προς το δημόσιο, ούτε προς το παιδαγωγικό συμφέρον(;) να σπάει ένα τμήμα με είκοσι έξι μαθητές σε δεκατρείς και δεκατρείς. Αυτή είναι η θέση μας…»

Αλήθεια, από πότε είναι παιδαγωγικό να διατηρείται ένα τμήμα με 30 μαθητές και αντιπαιδαγωγικό να χωρίζεται; Ποια παιδαγωγική έχει διαβάσει το Υπουργείο παιδείας;

Στην Ανατολική Αττική που κυριαρχούν τα σχολεία-παράγκες και τα «κοντέινερς» πως μπορεί να γίνει μάθημα με 28 και 30 μαθητές;

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης κατεύθυνσης θα οδηγήσει σε δραματική χειροτέρευση του επιπέδου της διδασκαλίας, της επαφής του δάσκαλου με το μαθητή, στις συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμα και σχολείων.

Προφανώς όμως αυτά δεν απασχολούν την κυβέρνηση. Το μόνο τους απασχολεί είναι η εφαρμογή του «προγράμματος σταθερότητας» μέσω του περιορισμού των δαπανών για την παιδεία. Στα ίδια πλαίσια αποφάσισε το Υπουργείο να καταργήσει εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλήνιες αν ο αριθμός των μαθητών είναι κάτω από 50 (σαν Ομοσπονδία έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες, ότι παραβιάζεται ακόμα και αυτό το όριο). Έτσι θα στέλνουν τα παιδιά μας από τη μια περιοχή στην άλλη (είναι γνωστό ότι στην Ανατολική Αττική το παραπλήσιο εξεταστικό κέντρο μπορεί να απέχει αρκετά χιλιόμετρα) ταλαιπωρώντας τα στη διάρκεια των εξετάσεων για να εξοικονομηθεί (σύμφωνα με το Υπουργείο) το ποσό των 1,5 εκ. ευρώ, Τόσο αποτιμά το Υπουργείο μια κρίσιμη καμπή της ζωής των νέων ανθρώπων. Την ίδια ώρα βέβαια, το ελληνικό κράτος δαπανά 1 εκ. ευρώ τη μέρα για τη συντήρηση του εκστρατευτικού σώματος στο Αφγανιστάν (μια μέρα δηλαδή του σώματος στο Αφγανιστάν είναι πάνω κάτω το ποσό που επιδιώκει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση ταλαιπωρώντας τα παιδιά μας στη διάρκεια των Πανελλαδικών).

Σα Γονεϊκό κίνημα απαιτούμε να μην πληρώσουν τα παιδιά μας και η εκπαίδευση την κρίση που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε. Δεν δεχόμαστε να θυσιάζουμε την παιδεία των παιδιών μας στο όνομα οποιουδήποτε «ελλείμματος». Πολύ περισσότερο που γνωρίζουμε καλά ότι στην πραγματικότητα αυτή η πολιτική επιδιώκει την αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και την κατάργηση κατακτήσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδιώκεται η κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας στο όνομα της δημοσιονομικής κρίσης και η μεταφορά του κόστους της εκπαίδευσης στις πλάτες μας.

Σα Γονεϊκό κίνημα απαιτούμε:

* 15 μαθητές ανά τμήμα για το Νηπιαγωγείο και Α’-Β’ Δημοτικού
* 20 Μαθητές ανά τμήμα για τις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού και για Γυμνάσιο/Λύκειο
* Να μην καταργηθεί κανένα εξεταστικό κέντρο. Να εξεταστούν οι μαθητές στο σχολείο τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york