Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής γνώσης από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ο Δήμος Μαρκοπούλου, με την έκδοση του τόμου «Από τα Μεσόγεια στον Αργοσαρωνικό». Η παρουσίαση του σημαντικού αυτού εκδοτικού έργου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, έντονο επιστημονικό και ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, την Τετάρτη 14 Απριλίου στο μεγαλοπρεπή χώρο της μεγάλης αίθουσας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στο κέντρο της Αθήνας.



Στην έναρξη της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Φώτης Μαγουλάς, ο οποίος με συγκίνηση ανάφερε τα εξής: «Ακολουθώντας μία μακρά παράδοση στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας αγκάλιασε αμέσως την έκδοση αυτού του τόμου, ο οποίος συμπυκνώνει το πλούσιο και σημαντικότατο αρχαιολογικό έργο που επιτέλεσε η Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από το 1994 μέχρι το 2003 στον τόπο μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητάς της. Με το σπουδαίο αυτό εκδοτικό έργο, καταγράφεται επίσης με τον πλέον αδιάσειστο τρόπο, η επιτακτική ανάγκη ίδρυσης Αττικού Μουσείου στα Μεσόγεια, για τη στέγαση και προβολή του συνόλου των τοπικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Για την ανέγερσή του, ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει προσφέρει στο Υπουργείο Πολιτισμού οικόπεδο 14 τετ. στρεμμάτων».



Ακολούθησε η παρουσίαση του επιστημονικού τρόμου με τις ομιλίες: του μέλους του ΔΣ της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας κας Ντόρας Βασιλικού, της ομότιμης καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κας Λίλας Μαραγκού, του ερευνητή στο Κέντρο Ερεύνης Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κώστα Καλογερόπουλου και του καθηγητή Παν. Αθηνών κ. Πάνου Βαλαβάνη. Οι παρουσιάσεις των καθηγητών διέτρεξαν τα ευρήματα της προϊστορικής, ιστορικής και ρωμαϊκής περιόδου. Αναλύθηκε επίσης η υψηλή σημασία του αρχαιολογικού πλούτου της Μερέντας με τη μέχρι σήμερα ιστορική γνώση, οι σωστικές και άλλες ανασκαφές στα Καλύβια, Αρτέμιδα, Κορωπί, Μαραθώνα, Ωρωπό, Παλλήνη, Πειραιά, Τροιζίνα, στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, στην περιοχή της λεωφόρου Σταυρού – Ραφήνας, του νέου αεροδρομίου κ.α. Επισημάνθηκε το γεγονός, ότι η παρούσα έκδοση αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την επιστημονική κοινότητα, αφού καταφέρνει να συγκεντρώσει την πλούσια και πολυσύνθετη αρχαιολογία της Αττικής. Αποτελεί δε συλλογικό έργο, καρπό της μεγαλύτερης αρχαιολογικής παρέμβασης στην ιστορία της Αττικής, μέσα σε μια μόλις δεκαετία ανασκαφών.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Λίλα Μαραγκού εξήρε στην ομιλία της τόσο την πρωτοβουλία του Δήμου Μαρκοπούλου να συμπαρασταθεί υλικά και ηθικά στην έκδοση του επιστημονικού τόμου, όσο και το θετικό παράδειγμα του Δημάρχου Μαρκοπούλου κ. Φώτη Μαγουλά, ο οποίος όχι μόνο δεν στάθηκε εμπόδιο στο έργο των αρχαιολόγων, αλλά υποστήριξε με κάθε τρόπο τη σύνθετη αυτή προσπάθεια. Στο τέλος της εκδήλωσης, η Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου, αρχαιολόγος – επίτιμη γενική διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού, πρόσφερε ως «αντίδωρο» στο Δήμαρχο Μαρκοπούλου, το γλυπτό «χαμένη ελιά», που συμβολίζει την απώλεια του ιερού δέντρου, κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής του Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους στελέχη της Β’ ΕΠΚΑ, οι καθηγητές και το επιστημονικό προσωπικό – μέλη του Συνεδρίου, ο π. υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος, ο π. υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θανάσης Μπούρας, ο βουλευτής Αττικής κ. Νίκος Καντερές, ο πολιτευτής Αττικής κ. Νίκος Γιαννής, οι αντινομάρχες Ανατ. Αττικής κ. κ. Πάρης Ευαγγελίου και Δημήτρης Κατσίκης, ο Δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου κα Μαρίκα Μαντάλα, ο αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου και μέλος της συντακτικής επιτροπής της έκδοσης κ. Κωνσταντίνος Δαρεμάς, δημοτικοί σύμβουλοι Μαρκοπούλου, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων της Ανατ. Αττικής και πλήθος κόσμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york