Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ωρωπός: Άξιες συγχαρητηρίων οι νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες

Kάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει τις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από τολμηρούς συμπολίτες μας στην παραλία του Ωρωπού. Μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρέθηκε μεταπολιτευτικά η χώρα και με την οικονομική κρίση να έχει κλείσει 22 καταστήματα στην οδό Μαρμαρά και 8 στη Γ. Γεννηματά, δημιουργικοί επιχειρηματίες της πόλης μας κατορθώνουν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να αναπτύσσονται οικονομικά αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν σημαντικά αποθέματα ικανοτήτων.
Αλλά ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση ή σε αυτό τον αγώνα οικονομικής επιβίωσης και ανάπτυξης οι υγιείς επιχειρηματίες του Ωρωπού είναι, δυστυχώς, μόνοι τους; Το πόσο αντι-αναπτυξιακό είναι το κεντρικό κράτος μας το γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, κανείς δεν αισθάνεται ότι ο Δήμος είναι κοντά του. Η παρούσα Δημοτική Αρχή ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια με τις καλύτερες προϋποθέσεις και ο ίδιος ο Γιώργος Γαβριήλ ήταν η μεγάλη ελπίδα για τη μεταμόρφωση του Ωρωπού σε μία δυναμική πόλη με βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως, αναζητούμε κάποιο ικανοποιητικό έργο εδώ και τρία χρόνια και το μόνο που βρίσκουμε είναι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ και η καθυστερημένη έναρξη των αναπλάσεων της Μαρμαρά και του λιμανιού του Χαλκουτσίου.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα εμπόδια που ορθώνονται στο έργο του Δημάρχου, το αποτέλεσμα που βλέπουμε είναι πως ούτε ολοκληρωμένες υποδομές φτιάξαμε, ούτε Δημοτική Αστυνομία έχουμε, όποιος θέλει ηχορρυπαίνει όποτε θέλει (πως αξιολογείται το έργο εκείνης της επιτροπής για την ηχορρύπανση ;) , ούτε μία ανοιχτή λαϊκή ενημέρωση έχει γίνει ποτέ. Παντού βλέπουμε σκουπίδια, αδέσποτα ζώα, αισθητική υποβάθμιση της παραλίας και της Λιμνοθάλασσας. Και βέβαια δεν ξεχνούμε τη στασιμότητα των μεγάλων έργων, Αποχέτευση - Βιολογικός Καθαρισμός – Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, για τα οποία σημαντική ευθύνη φέρει και η παραδοσιακά αντιπαραγωγική ελληνική γραφειοκρατία.
Κατά συνέπεια, νέες επενδύσεις που θα μπορούσαν να προσελκυθούν σε ανεκμετάλλευτους τομείς, όπως στον Πολιτισμό, στις Νέες Τεχνολογίες, στον Τουρισμό και στην Οικολογία είναι ανύπαρκτες και η φθίνουσα πορεία των μικρών επιχειρήσεων και των καταστημάτων της πόλης , ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, συνεχίζεται.
Χαιρόμαστε που η Δημοτική Αρχή, έστω και την τελευταία στιγμή εγκαινιάζει μια περίοδο έργων. Αλλά το ερώτημα είναι γιατί δεν το έκανε μέχρι τώρα; Θα χαρούμε ακόμα περισσότερο αν προχωρήσει και σε άλλα, πιο απλά και καθόλου δύσκολα μέτρα για τη στήριξη της τοπικής αγοράς. Μόνο πολιτικό όφελος θα είχε ένας Δήμαρχος ο οποίος θα προωθούσε λύσεις όπως οι παρακάτω:
 Επιμήκυνση της παραθεριστικής περιόδου με ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού
 Δωρεάν συμβουλευτική στήριξη στις επιχειρήσεις
 Δωρεάν διαφήμιση των νέων επαγγελματικών πρωτοβουλιών
 Εφαρμογή ελεύθερου ωραρίου
 Διαφήμιση του Ωρωπού σε όλη την Ελλάδα
 Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέας επιχείρησης
 Δημιουργία Κέντρων Ενημέρωσης Επισκεπτών
 Ίδρυση Δημοτικού Γραφείου Ενημέρωσης για την Απασχόληση
 Θέσπιση Χριστουγεννιάτικης Αγοράς στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων.
Μέχρι τότε, οι δημιουργικοί άνθρωποι του Ωρωπού ας στηριχθούν μόνο στις δικές τους ικανότητες. Ικανότητες, χάρη στις οποίες κατορθώνουν ακόμα και μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον να ανοίγουν νέα καταστήματα στην παραλία, να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στον Ωρωπό και να αλλάζουν την εικόνα του συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη. Ίσως όταν οι τοπικοί άρχοντες ξεπεράσουν τους προσωπικούς τους ανταγωνισμούς και αποφασίσουν ποιον προϋπολογισμό θέλουν να ψηφίσουν, να ασχοληθούν λιγάκι και με την τόνωση του οικονομικού κλίματος αυτού του τόπου…

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york