«ΕΞΩΣΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΟΔΙΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ομόφωνη απόφαση διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου
Ο πρωτοφανής αποκλεισμός εκπροσώπησης του Δήμου Μαρκοπούλου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), ενάντια στις οικείες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την ex officio πρακτική ετών, έγινε γνωστός μετά τη σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του νέου Δ. Σ. του Οργανισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου έλαβε άμεσα ομόφωνη απόφαση, με την οποία καταγγέλλει την αδικαιολόγητη «έξωση» του εκπροσώπου της πόλεως, αναλύοντας επίσης τους λόγους οι οποίοι επέβαλαν μέχρι σήμερα αυτή ακριβώς τη συμμετοχή.
Όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαρκοπούλου, έχουν εγκατασταθεί το Ιππικό Κέντρο και ο Ιππόδρομος Αθηνών. Στις εγκαταστάσεις αυτές πραγματοποιούνται οι ιπποδρομίες Ελλάδος και έχουν μεταφερθεί πλέον και η διοίκηση του ΟΔΙΕ. Από το 2004, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΟΔΙΕ, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης στον έλεγχο του Οργανισμού, ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του στην περιοχή. Η ίδια πρακτική ίσχυε άλλωστε και με τις παλαιότερες εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Δήμο Καλλιθέας, όπου ο εκάστοτε Δήμαρχος απολάμβανε αντίστοιχης συμμετοχής. Ήδη από το Νοέμβριο του 2009 και λόγω της εκλογής της νέας κυβέρνησης, ο Δήμος Μαρκοπούλου απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία ενημέρωνε τον αρμόδιο επί του θέματος Υπουργό, για την αναγκαιότητα συνέχισης του θεσμού εκπροσώπησης του Δήμου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΔΙΕ.
Επιπλέον, στη διακήρυξη των κυβερνητικών θέσεων για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης» και το σχετικό κείμενο διαβούλευσης του «Καλλικράτη» που δόθηκε στη δημοσιότητα, γινόταν σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης ότι «η ανάπτυξη µιας περιοχής, η ικανοποίηση και η διευθέτηση τοπικών αναγκών δεν μπορούν παρά να προέρχονται από όργανα και θεσµούς που έχουν ειδικό και άµεσο δεσµό µε το τοπικό στοιχείο, γνωρίζουν τα προβλήματα, βιώνουν τις ανάγκες, ελέγχουν και κυρίως ελέγχονται αποτελεσµατικότερα».
Με τον απροειδοποίητο και αναίτιο αποκλεισμό εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής Μαρκοπούλου από το Δ. Σ. του ΟΔΙΕ, ήδη καταπατώνται οι πολυδιαφημισμένες βασικές αρχές του «Καλλικράτη», περί διοικητικής αποκέντρωσης και ενίσχυσης της συμμετοχικότητας των τοπικών κοινωνιών με νέες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι τουλάχιστον ανακόλουθο και ύποπτο να φιμώνεται η φωνή του Δήμου Μαρκοπούλου, στις διεργασίες ενός Οργανισμού, με τη λειτουργία του οποίου πρέπει να διασφαλίζεται η περιβαλλοντική προστασία. Η σκέψη όλων στρέφεται αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι η Ανατολική Αττική έρχεται πρώτη στην κάλυψη αναγκών μείζονος σημασίας, (Ολυμπιακοί Αγώνες, αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ΧΥΤΑ Κερατέας κ.α.) αλλά τελευταία σε υποδομές, πόρους και συμμετοχή στο σχεδιασμό. Το υποτιθέμενο όραμα του «Καλλικράτη» καταρρέει ήδη πριν καν φτάσει να πάρει τη μορφή σχεδίου νόμου.
Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού και τη λήψη νέας διορθωτικής απόφασης που θα ορίζει μόνιμη άμισθη θέση στο Δ. Σ. του ΟΔΙΕ για το Δήμαρχο Μαρκοπούλου ή για εκπρόσωπο του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής όπου βρίσκεται η εγκατάσταση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου