Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Μαθήματα σε αίθουσες προκάτ στην Ανατολική Αττική

|

Σε... προκάτ αίθουσες αναγκάζονται να κάνουν μάθημα πολλά παιδιά της Ανατολικής Αττικής, καθώς η αποκέντρωση αυξάνει συνεχώς τον μόνιμο πληθυσμό των πάλαι ποτέ παραθεριστικών προαστίων της πρωτεύουσας.

Γονείς και δάσκαλοι διαμαρτύρονται έντονα και κάνουν λόγο για «προκάτ παιδεία», καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονται και τα αντανακλαστικά των αρμόδιων φορέων αποδεικνύονται για άλλη μία φορά σκουριασμένα.
Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η περιοχή της Νέας Μάκρης, που αυξάνει συνεχώς τον πληθυσμό της τα τελευταία χρόνια, αφού πολλά εξοχικά μετατρέπονται σε μόνιμες κατοικίες.
Το παλιό 1ο Δημοτικό σχολείο στην καρδιά της πόλης έχει φτάσει στα όριά του με 310 παιδιά και διαθέτει από τη φετινή σχολική χρόνια μια προκάτ αίθουσα, όπου στοιβάζονται 26 μαθητές της Γ’ Δημοτικού. Δάσκαλοι και γονείς περιμένουν εδώ και μία 10ετία την επισκευή ενός κτιρίου του σχολείου που καταστράφηκε στον σεισμό του 1999...
Αίθουσες διδασκαλίας έχουν δημιουργηθεί ακόμη και με γυψοσανίδες στους διαδρόμους, ενώ οι γονείς δηλώνουν αγανακτισμένοι κι επισημαίνουν πως είναι απαράδεκτο να γίνονται μαθήματα σε τέτοιους χώρους.
«Η αίθουσα είναι στενάχωρη και το τμήμα μεγάλο», σχολιάζει για την προκατασκευασμένη λυόμενη αίθουσα η δασκάλα των αγγλικών Αννα Μπίμπα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε επεμβάσεις, ούτε όμως και δραστηριότητες όπως παιχνίδια στο πλαίσιο του μαθήματος».
Δάσκαλοι και γονείς ζητούν ένα κανονικό σχολείο και μια ποιότητα στην εκπαίδευση. Οπως επισημαίνουν, οι γιορτές γίνονται στον διάδρομο, ενώ εκδηλώσεις -όπως π.χ. θέατρο σκιών- είναι αδύνατο να υλοποιηθούν, λόγω έλλειψης χώρου. Σύμφωνα, πάντως, με τον δήμαρχο Ν. Μάκρης, Ιορδάνη Λουίζο, σε περίπου ένα μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσουν τα έργα για την ανάπλαση του κτιρίου του 1ου Δημοτικού, καθώς το έργο, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε προχθές.
ΠροβλήματαΑντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στο δημοτικό σχολείο Ανατολής, αν και πριν λίγα χρόνια προστέθηκε νέο κτίριο στο σχολικό συγκρότημα.
Οι μαθητές φτάνουν τους 375, η αίθουσα εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων, η βιβλιοθήκη και εργαστήρια του νέου κτιρίου έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί μια τάξη σε προκατασκευασμένη λυόμενη κατασκευή (21 παιδιά της Γ’ Δημοτικού φέτος).
«Δεν κάναμε γιορτές φέτος, δεν είχαμε χώρο. Με νύχια και με δόντια κρατάμε την αίθουσα των υπολογιστών», λένε δάσκαλοι του σχολείου.
«Ενα 12θέσιο σχολείο λειτουργεί με 16 τμήματα. Υπάρχουν τάξεις με 29 παιδιά, πράγμα που απαγορεύεται. Θέλουμε το καινούργιο σχολείο που μας έχουν τάξει εδώ και χρόνια. Δεν πάει άλλο», λέει αγανακτισμένη η Σόνια Λυμπεροπούλου, μέλος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου.
2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης
Εχει ιδρυθεί εδώ και δύο χρόνια στα χαρτιά
Το 2ο Δημοτικό της Νέας Μάκρης έχει ιδρυθεί εδώ και χρόνια στα χαρτιά, διαθέτει εξασφαλισμένο οικόπεδο από το 2008, αλλά ακόμη δεν έχει αρχίσει να κατασκευάζεται.
Οπως μας πληροφορεί ο κ. Λουίζος -που κάνει λόγο για «απέραντη γραφειοκρατία»- ο σχετικός φάκελος για την έγκριση των όρων ανοικοδόμησης του σχολείου... χάθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια. Στο μεταξύ, το σχολείο θα στεγαστεί προσωρινά (;) σε προκάτ κατασκευές, όπως συμβαίνει άλλωστε και με το νηπιαγωγείο της Αγίας Μαρίνας.
Στις 20 Μαρτίου, δηλώνει ο δήμαρχος, θα δημοπρατηθεί η προμήθεια 10 προκάτ αιθουσών, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. «Ολα λειτουργούν τόσο αργά. Φωνάζουμε χρόνια και τίποτα δεν γίνεται. Είναι απίστευτο.
Προφανώς δεν ενδιαφέρονται και στο μεταξύ τα παιδιά μας στοιβάζονται σαν σαρδέλες», λέει η κ. Λυμπεροπούλου. Στελέχη της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Νέας Μάκρης επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική αρχή.
«Εδώ και μία 5ετία, σε επανειλημμένες συναντήσεις μας με τον δήμαρχο καυτηριάζουμε το κτιριακό πρόβλημα, αλλά δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό για τη λύση του. Η αύξηση των μαθητών στα δημοτικά της Νέας Μάκρης κυμαίνεται μεταξύ 6%-8% κάθε χρόνο. Θα πρέπει να αναλάβουν όλοι, δήμος και πολιτεία, τις ευθύνες τους. Δεν θέλουμε άλλα μαθήματα σε κοντέινερ και σε ακατάλληλες αίθουσες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, Γιάννης Ευαγγελόπουλος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος υποστηρίζει πως «έχουμε αποκτήσει πολλές νέες κτιριακές δομές σχολείων, ίσως περισσότερες από κάθε άλλο οικισμό της Ανατολικής Αττικής», αν και παραδέχεται πως τα προβλήματα παραμένουν σημαντικά.
Δήμοι
«Χρυσάφι» για ενοίκια κτιρίων
Για «πληθυσμιακή έκρηξη» και αντίστοιχη αύξηση στον πληθυσμό των μαθητών, που οξύνει τα προβλήματα στέγασης των σχολείων κάνουν λόγο στελέχη της νομαρχίας Αν. Αττικής. Εκτός από τις αίθουσες προκάτ, πολλοί δήμοι καταφεύγουν στη λύση της ενοικίασης κτιρίων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες. Ενδεικτικό είναι πως το 2009 η νομαρχία Αν. Αττικής κατέβαλε για ενοίκια κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως σχολεία 1,9 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το 2010 έχουν προϋπολογιστεί 2.300.000.
Ανάγκες«Οι ανάγκες της περιοχής είναι τεράστιες και διευρύνονται διαρκώς. Δεχόμαστε συνεχώς αιτήματα από δήμους για ενοικιάσεις κτιρίων», σημειώνει ο αντινομάρχης Πάρης Ευαγγελίου και προσθέτει, «η λύση των νοικιασμένων κτιρίων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους δήμους ως οριστική, μια και αποκλειστικός αρμόδιος για την κατασκευή σχολείων είναι ο ΟΣΚ. Η... προσωρινή λύση του ενοικίου έχει εξελιχθεί σε τεράστιο βρόχο για τα οικονομικά της νομαρχίας, καθώς τα κονδύλια καλύπτονται από ιδίους πόρους. Η πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο και να επισπεύσει τις διαδικασίες κατασκευής σχολικών κτιρίων».

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york