Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Πρόταση του Δημάρχου Αγ. Στεφάνου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη νομοθετική ρύθμιση των ορίων του οικισμού

Στην ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Μαρτίου 2010, ο Δήμαρχος Αγίου Στεφάνου κ. Παναγιώτης Βορριάς πρότεινε την ακόλουθη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα όρια της πόλης του Αγίου Στεφάνου:


«Κύριες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η αμφισβήτηση του κύρους των Νομαρχιακών αποφάσεων, που είχαν εκδοθεί προ 34 ετών, σχετικά με τα όρια του οικισμού Αγίου Στεφάνου δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί μείζονα κοινωνικά και νομικά προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν με νομοθετική ρύθμιση.

1. Νομοθετική Ρύθμιση:

Με τη νομοθετική ρύθμιση πρέπει να κυρωθούν τα όρια του οικισμού προϋπάρχοντος του 1923, όπως αυτά περιγράφονται στην 30628/2963/28-09-1976 Απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής «περί καθορισμού ορίων οικισμού του 1923»,όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Δ 311-1976, σε συνδυασμό με την απόφαση 71164/4551/14.7.1995 του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ περί εγκρίσεως του Γ.Π.Σ. της περιοχής του Δήμου Αγίου Στεφάνου, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Δ 561/26.07.1995.

2. Ορθή επανάληψη ΦΕΚ 35/3-2-2010

Προτείνεται η μερική ορθή επανάληψη του πρόσφατου ΦΕΚ 35/3-2-2010 με τα ίδια κείμενα, τους ίδιους χάρτες με τη μόνη διαφορά:

o Ως προς το νέο αναδασωτέο απάλειψη των χρωμάτων που βρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού σύμφωνα με την εισήγηση – πρόταση του Δασαρχείου Πεντέλης (8370/16.11.2009 παράγραφος 6).
o Όσον αφορά την ακύρωση ως μη κοινοποιηθέντων αρμοδίως (Πολεοδομία, Δήμος κ.λπ.) την 844/82, δεν επικηρύσσονται τα εντός ορίων οικισμών και σχεδίων πόλης.


Με τους προαναφερόμενους τρόπους, θα τερματιστεί η νοσηρή και ανοίκεια για ένα κράτος δικαίου ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ως προς τα όρια και το καθεστώς μιας πυκνοδομημένης περιοχής, βάσει νόμιμων αδειών, που εκδόθηκαν από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και που εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη οικιστική ανάπτυξη και αύξηση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες.

Η νομοθετική ρύθμιση και η ορθή επανάληψη του σχετικού ΦΕΚ σταματάει μια κατάσταση «αιχμαλωσίας» χιλιάδων καλόπιστων και νομοταγών πολιτών, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο κράτος, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους θεσμούς, ενώ παράλληλα με την οριστικοποίηση, δια νόμου, των ορίων του εν λόγω οικισμού προ του 1923 αποθαρρύνονται πρακτικές, που τελικά εκμεταλλεύονται τη σύγχυση ως προς το καθεστώς της περιοχής, με στόχο την κερδοσκοπία σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Έτσι θωρακίζεται αποτελεσματικότερα το καθεστώς, ενισχύεται η περιβαλλοντική προστασία μιας περιοχής, που διαθέτει πολύτιμο περιβαλλοντικό κεφάλαιο και σημαντικό περιαστικό δάσος και που πρέπει να οριοθετηθεί οριστικά και δεσμευτικά, προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά.

Τέλος, με την εν λόγω ρύθμιση τερματίζεται ένας φαύλος κύκλος αδιέξοδων αντιδικιών, χρονοβόρων και πολυδάπανων δικαστικών διαμαχών μεταξύ κράτους και ιδιωτών, από τον οποίο ούτε η Πολιτεία, ούτε το Περιβάλλον και, κυρίως, οι Πολίτες έχουν βγει κερδισμένοι.

Παράλληλα, με τα προαναφερόμενα, πρέπει να γίνει επικύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και ειδικότερα της Πολεοδομικής Μελέτης για την πρώτη (1η) Πολεοδομική Ενότητα, που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμό 26587/2.7.2003 απόφαση της Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Δ 823/1.8.2003, καθώς και προώθηση της ταχύτερης ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού ολόκληρης της πόλης του Αγίου Στεφάνου.

Με τον τρόπο αυτό και την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού εφαρμόζονται οι μέσοι συντελεστές δόμησης, βελτιώνονται δραστικά οι όροι υπέρ του Περιβάλλοντος, διασώζονται οι προβλεπόμενοι κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι και, ιδίως, το πράσινο εντός των εν λόγω περιοχών.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york