Αγαπητοί φίλοι,
είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το μέλλον της αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας.
Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, μέσα σε ένα θολό σκηνικό για τις τελικές εξελίξεις, που θα διαμορφώσουν όμως το μέλλον της περιοχής μας για τις επόμενες δεκαετίες.
Πολλά έχουν ακουστεί και πολλά πιθανόν να ακουστούν μέχρι τις τελικές αποφάσεις, ενώ ήδη οι πραγματοποιούνται πολλαπλές ζυμώσεις στις τοπικές κοινωνίες.
H Διοικητική Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, το σχέδιο Καλλικράτης, αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα, που θα πρέπει όμως να αποδώσει καρπούς και να μην αποτελέσει μια προσπάθεια συνενώσεων δήμων απλώς και μόνο για να πούμε ότι κάτι κάναμε.
Χρειάζονται ριζοσπαστικές ρυθμίσεις αλλά και πόροι, που θα αποτελέσουν τα κύρια όπλα των αιρετών για παραγωγή έργου και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες.
Η Αυτοδιοίκηση που θα ήθελα εγώ, την οποία έχω υπηρετήσει πιστά, θα πρέπει να δίνει θεσμοθετημένα το δικαίωμα στον πολίτη να παρακολουθεί την παραγωγή έργου αλλά και να ελέγχει και ο ίδιος ότι η συνεισφορά του μέσω των δημοτικών τελών και άλλων φόρων αποδίδει καρπούς.
Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στον πολίτη και την ποιότητα ζωής. Και έχει έρθει η ώρα όσο ποτέ άλλοτε να δείξουμε στον πολίτη τον σεβασμό μας με πράξεις και όχι με μεγαλεπήβολα σχέδια και συνθηματολογία.
Αγαπητοί φίλοι,
Για να πετύχει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ πρέπει να υπάρξουν κάποιες αναγκαίες παράμετροι όπως:
1) Η χωροθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων δήμων να γίνει σύμφωνα με τις γενικές επιταγές του Συντάγματος, όπου όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η διοικητική διαίρεση διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες».
Επίσης τα κριτήρια για τη χωροθέτηση των διοικητικών ορίων, όπως έχουν υιοθετηθεί από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το 2007, ήταν πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, πολιτιστικά-ιστορικά και χωροταξικά. Άρα με βάση αυτά πρέπει να πορευτούμε.
2) Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση, πέραν του διαλόγου, είναι η διασφάλιση των απαραίτητων και αναγκαίων πόρων αφενός, και αφετέρου η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τους νέους ΟΤΑ.
3) Οι νέες αρμοδιότητες και οι αυξημένοι πόροι πρέπει να αποδοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω μια ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης που θα προβλέπει ανακατανομή των πόρων χωρίς επιπλέον φορολογική
4) Η μεταρρύθμιση να μην είναι αποσπασματική αλλά να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Όλοι ξέρουμε ότι η δημόσια διοίκηση νοσεί. Άρα με τον Καλλικράτη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξωραΐσουμε μια κατάσταση που νοσεί από τη ρίζα της, αλλά να προχωρήσουμε σε τομές!
5) Τέλος, απαραίτητο είναι να υπάρξει πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη εντατική προσπάθεια προσαρμογής των υπηρεσιών των δήμων που θα συνενωθούν, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, γιατί αλλιώς θα προκύψουν δισεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα και ταλαιπωρία των δημοτών.
Αυτό που με προβληματίζει αγαπητοί φίλοι είναι το εξής: προσπάθειες αναδιάρθρωσης του κράτους έγιναν και στο παρελθόν, με αντίστοιχη μείωση των δήμων.
Τότε η πρωτοβουλία αυτή είχε παρουσιαστεί και πάλι ως ριζική μείωση του κράτους και των πελατειακών του σχέσεων, που θα οδηγούν στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των περιφερειών και στη μείωση της διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο. Το κράτος όμως δεν μειώθηκε ούτε έγινε πιο αποτελεσματικό! Το να δημιουργηθεί λοιπόν ένα μικρό αντίγραφο της κεντρικής αιρετής (και απόλυτης) εξουσίας σε τοπικό επίπεδο δεν λύνει το πρόβλημα.
Και οι 7 γενικές διοικήσεις δεν νομίζω ότι συμβάλλουν σε ένα αποκεντρωμένο Κράτος.
Και επιπλέον θέλω να αναδείξω και κάτι άλλο.
Οι μεγάλοι Δήμοι στην Περιφέρεια δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν λειτουργικότερες καταστάσεις, ούτε είναι σίγουρο ότι
θα δημιουργήσουν σοβαρές οικονομίες κλίμακος.
Και θέτω τον προβληματισμό:
Ειδικά στην Ανατολική Αττική που οι Δήμοι της είναι οι πλέον αναπτυσσόμενοι εξαιτίας του γεγονότος ότι απορροφούν κατοίκους από όλο το λεκανοπέδιο και με δεδομένο ότι τα προσεχή χρόνια θα ενταχτούν στο σχέδιο πόλης περιοχές που μπορούν να δομηθούν, πολύ γρήγορα θα γίνουν ακόμα πιο μεγάλοι Δήμοι.
Και αναρωτιέμαι επίσης: θα έχει καμία σχέση ο πληθυσμός της απογραφής του 2001 στα Μεσόγεια με την απογραφή που θα πραγματοποιηθεί το 2011;
Δεν πρέπει να μας προβληματίσει αυτό; Δεν πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το Υπουργείο Εσωτερικών; Εξάλλου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι γνωστό ότι ο μέσος όρος κατοίκων ανά δήμο κυμαίνεται γύρω στις 5.500 χιλιάδες κατοίκους. Άρα γιατί αυτή η εμμονή με τους μεγάλους δήμους;;
Ταυτόχρονα άποψή μου είναι ότι πλέον οφείλουμε να αφήσουμε τον πολίτη μακριά από χρίσματα και πολιτικές καθοδήγησης και μάλιστα σε μια εποχή πολιτικής και οικονομικής κρίσης όπου οι πολίτες είναι όσο ποτέ άλλοτε δύσπιστοι απέναντι στην πολιτική.
Ας εμπιστευτούμε την κρίση του πολίτη!
Εκείνος μπορεί να αποφασίσει από μόνος του με βάση την προσφορά , την ποιότητα και τις προτάσεις.
Οι παραπάνω επισημάνσεις είναι κάποιες μόνο από αυτές που με απασχολούν και εμένα προσωπικά αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους ανταλλάσσουμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα.
Αγαπητοί φίλοι,
Η τοπική αυτοδιοίκηση ως ο θεσμός κοντύτερα στον πολίτη μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια νέα ποιοτική σχέση μεταξύ αιρετών και δημότη, μια ειλικρινή σχέση με στόχο την παραγωγή έργου προς όφελος του πολίτη και της ποιότητας ζωής του αλλά ταυτόχρονα και μια νέα αρχή που θα θέτει γερές βάσεις για μια αυτοδιοίκηση της προσφοράς και της ανάπτυξης και όχι της ελεημοσύνης και της μιζέριας που ήταν μέχρι σήμερα.
Στηρίζω κάθε πρωτοβουλία για περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους.
Για να πετύχουμε όμως το καλύτερο δυνατό προς όφελος του πολίτη χρειάζονται ριζικές αλλαγές, τόλμη και ειλικρινής διάλογος.
Εμείς οι αιρετοί, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με ιδέες και διάθεση για προσφορά στη δημιουργία ισχυρών σύγχρονων δήμων, δήμων έργου όμως και προσφοράς στους πολίτες.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης. Τέτοιες εκδηλώσεις μας δίνουν την ευκαιρία να αναδείξουμε τους προβληματισμούς μας αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις με ειλικρίνεια και σεβασμό με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές μας κοινωνίες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου