Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Επέκταση της ανακύκλωσης στα Γλυκά Νερά με ενθαρρυντική συμμετοχή των δημοτών

Πρόσφατα τα Γλυκά Νερά εντάχτηκαν σε ξεχωριστό πρόγραμμα για την ανακύκλωση του χαρτιού με την προμήθεια από τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. των πρώτων 20 ειδικών κάδων, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου κ. Γιώργου Σιώκου και του κ. Βαγγέλη Αλμπάνη, Υπεύθυνου Ανακύκλωσης και Δημοτικού Συμβούλου. 
Η πρωτοβουλία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς από τη μία διευρύνει τις επιλογές των δημοτών για ανακύκλωση χαρτιού και από την άλλη εξυπηρετεί και όσους δεν είχαν άμεση πρόσβαση στους υπάρχοντες μπλε κάδους ανακύκλωσης.
Οι νέοι κάδοι έχουν ειδική υποδοχή στην οποία μπαίνουν τα χαρτιά που πάνε για ανακύκλωση. Διαφέρουν από τους παραδοσιακούς μπλε κάδους της ανακύκλωσης τόσο στο σχήμα όσο και στο χρώμα. Οι πρασινο-κίτρινοι αυτοί κάδοι της ανακύκλωσης χαρτιού έχουν τοποθετηθεί ήδη σε κεντρικά σημεία του Δήμου και φέρουν αυτοκόλλητο που αναγράφει πως είναι μόνο για χαρτί.  Κάνει καλό στο περιβάλλον…
Τα οφέλη από την ανακύκλωση του χαρτιού είναι πολλά. Για να γίνει το χαρτί, η βιομηχανία πρέπει να επεξεργαστεί κομμένους κορμούς δέντρων.
Η επεξεργασία αυτή προκαλεί σημαντική ρύπανση και πολλές βιομηχανίες ρίχνουν απόβλητα σε υδατικά οικοσυστήματα. Η διοξίνη, μία από τις πιο επικίνδυνες ουσίες, είναι μέσα σε αυτά τα απόβλητα. Για το λόγο αυτό η ανακύκλωση του χαρτιού έχει αυξημένη σημασία στις μέρες μας.
Από την πλευρά του Δήμου των Γλυκών Νερών υπάρχει ο σχεδιασμός για τη σταδιακή προμήθεια και επιπλέον κάδων χαρτιού, έτσι ώστε βαθμιαία να αναπτυχθούν περί τους 80 κάδους στο σύνολο του Δήμου.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανακύκλωση συσκευασιών που αριθμεί ήδη 200 μπλε κάδους, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την πορεία της ανακύκλωσης. Ήδη οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και οι δημότες ολοένα και περισσότερο ανταποκρίνονται και συμμετέχουν, μετά και από τις συντονισμένες προσπάθειες του υπεύθυνου των προγραμμάτων ανακύκλωσης του Δήμου κ. Αλμπάνη.
Παράλληλα με την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων κατοίκων στο θέμα της ανακύκλωσης, αλλά και την αύξηση των νοικοκυριών στα Γλυκά Νερά, απαιτείται και αυξημένη προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου για την έγκαιρη και επαρκή ανταπόκριση στις αυξημένες απαιτήσεις της ανακύκλωσης. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και η διάδοσή τους, ώστε οι δημότες να ανταποκριθούν στη σωστή διαλογή των οικιακών ανακυκλώσιμων υλικών. Ήδη τα δείγματα από τον ενάμιση χρόνο εφαρμογής της ανακύκλωσης στα Γλυκά Νερά είναι πολύ ενθαρρυντικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york