Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ιεροί «τριγμοί» για τη Μητρόπολη Αττικής

Βόμβα στα θεμέλια των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έθεσε η Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της να παρακάμψει το Φανάρι, τους κανόνες και τις επιστολές του πατριάρχη και να προχωρήσει στις εκλογές στη διχοτομημένη, πλέον, Μητρόπολη Αττικής.
Παρά τις εισηγήσεις που είχε ο Ιερώνυμος, να μην κάνει τώρα εκλογές στις μητροπόλεις Κηφισιάς και Ιλίου, επειδή εκκρεμεί εκκλησιαστικά η υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Παντελεήμονα, στη συνεδρίαση της Συνόδου την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε να γίνουν οι εκλογές στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, όμως, εκκρεμεί ενώπιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου προσφυγή του Παντελεήμονα, που στην εκκλησιαστική γλώσσα ονομάζεται «έκκλητος».

Αυτό σημαίνει ότι ο Παντελεήμων μπορεί να καταδικάσθηκε από τα κοσμικά δικαστήρια, όμως πρέπει να δικασθεί και από τα εκκλησιαστικά. Ηδη είχε καταδικασθεί από το πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο, αλλά δεν αρκεί.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, έπρεπε να συζητηθεί η υπόθεσή του και στο δευτεροβάθμιο. Στη συνέχεια θα αναλάμβανε την υπόθεση το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου προσέφυγε ο Παντελεήμων.

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος δήλωνε στην «Κ.Ε.» χαρακτηριστικά: «Θεωρώ περιφρόνηση προς το Πατριαρχείο τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Ελλάδος».

Ιεράρχες υποστηρίζουν ότι με την εκλογή της διχοτομημένης Μητρόπολης Αττικής, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, υποβαθμίζεται ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε πανορθόδοξη κλίμακα, αφού δημιουργείται το προηγούμενο της παράκαμψής του, και μάλιστα από τη «θυγατέρα» Εκκλησία της Ελλάδος και έναν αρχιεπίσκοπο που φαινόταν φίλα διακείμενος στο Πατριαρχείο.

Στη νέα Μητρόπολη Κηφισιάς, η πλειοψηφία των ιεραρχών προωθεί τον νυν αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Κύριλλο Μυσιακούλη, ενώ λιγότεροι υποστηρίζουν τον νυν πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Αττικής, Ιερόθεο Καλογερόπουλο. Οσο για τη δεύτερη Μητρόπολη Ιλίου, ο Ιερώνυμος προωθεί το πνευματικό του τέκνο, αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Δικαιάκο.

Μ. ΠΑΠ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york