Εισήγηση του Προέδρου της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας
κ. Μανώλη Θ. Τσαλικίδη για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού
Παλαιά Φώκαια, 20 Φεβρουαρίου 2010. Κοινοτικό Συμβούλιο Π. Φώκαιας
Α
Αγαπητοί φίλοι,
Το σημερινό συμβούλιο έχει για την Παλαιά Φώκαια και πιστεύω για ολόκληρη την περιοχή ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.
Αφορά ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο των συμπολιτών μας.
Αφορά ένα πρόβλημα, η λύση του οποίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την περιοχή μας.
Σήμερα η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας αποφασίζει και καταθέτει στην Πολιτεία, τη θέση της για την επίλυση του προβλήματος του αποχετευτικού.
Και κάνουμε αυτό το συμβούλιο σήμερα, έχοντας διανύσει τα ¾ της θητείας μας,
γιατί η κατάθεση υπεύθυνων και τεκμηριωμένων προτάσεων,
προϋποθέτει πολλή δουλειά, δουλειά που απαιτεί χρόνο.
Το σημερινό συμβούλιο έχει για την Παλαιά Φώκαια και πιστεύω για ολόκληρη την περιοχή ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.
Αφορά ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο των συμπολιτών μας.
Αφορά ένα πρόβλημα, η λύση του οποίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την περιοχή μας.
Σήμερα η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας αποφασίζει και καταθέτει στην Πολιτεία, τη θέση της για την επίλυση του προβλήματος του αποχετευτικού.
Και κάνουμε αυτό το συμβούλιο σήμερα, έχοντας διανύσει τα ¾ της θητείας μας,
γιατί η κατάθεση υπεύθυνων και τεκμηριωμένων προτάσεων,
προϋποθέτει πολλή δουλειά, δουλειά που απαιτεί χρόνο.
1) Πριν ακόμα αναλάβουμε τη διοίκηση της Κοινότητας, είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας, τόσο στη μελέτη της ΕΥΔΑΠ, που προέβλεπε την εγκατάσταση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στη θέση Γερακίνα, στο χώρο της πρώην χωματερής (ΧΑΔΑ), και έβγαζε τον αγωγό διάθεσης στο όρμο Καταφυγή (Τουρκολίμανο), όσο και στη μελέτη που εκπονήθηκε με την ευθύνη των 3 ΟΤΑ της περιοχής μας (Π. Φώκαιας, Αναβύσσου, Σαρωνίδος), η οποία επίσης χωροθετούσε το ΚΕΛ στη ίδια θέση στη Γερακίνα και τοποθετούσε τον αγωγό διάθεσης στο οικισμό του Θυμαρίου.
Είναι σε όλους γνωστό ότι στη θέση της Γερακίνας, στην οποία και οι 2 μελέτες χωροθετούν το ΚΕΛ, λειτουργούσε για 32 χρόνια η χωματερή της Π. Φώκαιας, και ως εκ τούτου ο χώρος αυτός ήταν πράγματι υποβαθμισμένος.
Έτσι λοιπόν η χωροθέτηση του ΚΕΛ, ήδη από το 2000, σε έναν μέχρι τότε «χαμένο» χώρο φάνηκε πως ήταν η εύκολη λύση.
Εμείς, σαν νέα διοίκηση είδαμε την περιοχή της Γερακίνας από μια διαφορετική σκοπιά.
Η θέση, η έκταση, η μορφολογία του εδάφους, η μοναδική θέα, η άμεση πρόσβαση από την παραλιακή λεωφόρο μας έκαναν να πιστέψουμε και να δρομολογήσουμε μια εντελώς διαφορετική προοπτική για την περιοχή.
Έτσι από τον Αύγουστο του 2007, στο πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας μας και μετά από πολλές προσπάθειες, κλείσαμε τη χωματερή και έκτοτε τα απορρίμματά μας κατευθύνονται στο νόμιμο ΧΥΤΑ της Φυλής.
Στη συνέχεια καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα από τον ΕΟΧ (περίπου 450.000€), για να αποκαταστήσουμε περιβαλλοντικά το χώρο, έχοντας σαν βάση τη μελέτη που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σύντομα, με την ολοκλήρωση του έργου, θα παραδώσουμε μια έκταση η οποία θα αποτελέσει κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, ανοικτό και ελεύθερα προσβάσιμο για όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.
Θέλω εδώ να θυμίσω ότι η Κοινότητά μας, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Οικόπολις», για τα όσα πετύχαμε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο της χωματερής.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο που αφορά στη Γερακίνα, είναι το γεγονός ότι τμήμα της συνολικής περιοχής, προορίζεται για άλλη χρήση, μιας και από το 1999 με το ΦΕΚ 200, τεύχος Δ’ 26 Μαρτίου 1999, έχει ήδη εγκριθεί Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο με το οποίο δρομολογείται η κατασκευή του νέου Κοιμητηρίου της Π. Φώκαιας.
Με βάση τα προαναφερθέντα, η Κοινότητά μας δεν μπορεί να κάνει δεκτή την προτεινόμενη τόσο από τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ όσο και από τη μελέτη των 3 ΟΤΑ, θέση για την κατασκευή του Κ.Ε.Λ., καθώς είναι σαφές ότι έχουν προκύψει νέα δεδομένα για την περιοχή, λόγω της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και την επικείμενη αξιοποίηση του χώρου με τις προβλεπόμενες αναπλάσεις και την ίδρυση του νέου κοιμητηρίου.
Ωστόσο η πλήρως αιτιολογημένη απόρριψη της υφιστάμενης χωροθέτησης δεν τερματίζει τις ευθύνες που έχουμε ως κοινοτική αρχή, απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον.
Το αποχετευτικό είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει ολόκληρη την περιοχή. Το περιβάλλον επιβαρύνεται σημαντικά ενώ το σύνολο των κατοίκων υφίσταται μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
Θεωρούμε λοιπόν υποχρέωσή μας να καταθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις για τη λύση του προβλήματος.
Προτάσεις όμως υπεύθυνες και τεκμηριωμένες που θα αποτελέσουν βάση για ουσιαστική συζήτηση και όχι τρόπους για να αποτινάξουμε από πάνω μας το βάρος των ευθυνών. Προτάσεις που ξεκάθαρα είχαν αναφερθεί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Επιτρέψτε μου να διαβάσω αυτούσια από το πρόγραμμα της παράταξής μας:
«Σε ότι αφορά στο βιολογικό καθαρισμό: Δεν αποδεχόμαστε και θα αγωνιστούμε να ανατρέψουμε την απόφαση που φέρνει το Κέντρο Επεξεργασίας λυμάτων στην Π. Φώκαια (παλαιό λατομείο) και διοχετεύει τα επεξεργασμένα λύματα στον όρμο του θυμαριού. Ήδη έχουμε υποβάλλει υπόμνημα στη Νομαρχία Αν. Αττικής με το οποίο ενημερώνουμε για την προϋπάρχουσα χωροθέτηση του Νέου Κοιμητηρίου στον ίδιο χώρο.
Στηριζόμαστε στις γνωμοδοτήσεις των επιστημόνων για να κατασκευάσουμε το έργο έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος».
Επίσης δημοσιεύαμε απόσπασμα από μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών η οποία ανέφερε ότι ως καταλληλότερη περιοχή για τη διάθεση των λυμάτων:
«θα μπορούσε να προταθεί η περιοχή των νοτίων ακτών της Α. Αττικής (π.χ. η ευρύτερη περιοχή Λαυρίου) δεδομένου ότι παρουσιάζει πλεονεκτήματα όπως η καλή κυκλοφορία και διάχυση προς την ανοικτή θάλασσα, η καλή ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και η τοπογραφία της ξηράς σε σχέση με το εσωτερικό της Αττικής, που δείχνει να ευνοεί την εγκατάσταση του δικτύου».
Και καταλήγαμε: «Σε συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους αναζητούμε και εξετάζουμε την προοπτική της μεταφοράς των λυμάτων της περιοχής μας στο βιολογικό καθαρισμό που ήδη λειτουργεί στο Δήμο Λαυρίου, χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα και αντιδράσεις από τους κατοίκους»
Τα παραπάνω αποτελούσαν το πλαίσιο της προεκλογικής μας δέσμευσης.
Η αλήθεια όμως είναι, ότι η διατύπωση μιας πρότασης πρέπει να συνοδεύεται από στοιχεία που θα την καθιστούν συζητήσιμη και αξιόπιστη.
Προσπαθήσαμε λοιπόν όλο το προηγούμενο διάστημα να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία αυτά.
Βρεθήκαμε επανειλημμένα στο ΚΕΛ του Λαυρίου, συζητήσαμε τόσο με το Δήμαρχο όσο και με τους υπεύθυνους διαχείρισης του Βιολογικού, παρακολουθήσαμε τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και επέκτασης του δικτύου.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών μας, έφτασε πριν λίγες μέρες στην Κοινότητα επιστολή του Δημάρχου Λαυρίου κ. Λουκά, στον Πρόεδρο της Κοινότητας Π. Φώκαιας κ. Τσαλικίδη, με την οποία ο Δήμαρχος Λαυρίου συναινεί στην μεταφορά των λυμάτων της Π. Φώκαιας στο βιολογικό του Λαυρίου.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «εφ΄ όσον εξασφαλιστούν οι σχετικοί πόροι για την κατασκευή του κεντρικού δικτύου και των αντλιοστασίων από την Π. Φώκαια μέχρι την Κοινότητα του Αγ. Κωνσταντίνου, υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους μας να υποδεχθούμε τα αστικά λύματα της περιοχής σας, προς επεξεργασία στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου μας».
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη, τόσο την θετική εισήγηση και την κατεύθυνση που δείχνουν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, όσο και την έγγραφη συναίνεση του Δημάρχου Λαυρεωτικής, θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητά για τη λύση του αποχετευτικού τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στην Παλαιά Φώκαια και τη σύνδεσή του με το ΚΕΛ Λαυρίου.
Για την υλοποίηση της παραπάνω λύσης είναι σαφές ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά τόσο με το Δήμο Λαυρεωτικής, όσο και με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα.
2) Σε περίπτωση όμως που η λύση αυτή του Λαυρίου αποδεχτεί/καταστεί ανέφικτη είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε και άλλες λύσεις.
Για το λόγο αυτό ζητάμε εναλλακτικά:
α) να μας απαντηθεί εάν είναι υλοποιήσιμη η πρόταση που έχουμε εδώ και καιρό διατυπώσει σε επαφές και συζητήσεις μας με το ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) και αφορά στη σύνδεσή μας με το αποχετευτικό δίκτυο στη Βάρκιζα και την εξυπηρέτησή της περιοχής μας από τις εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας.
β) να εξεταστεί ως προς την καταλληλότητα για τη χωροθέτηση του ΚΕΛ η ευρύτερη περιοχή του Χάρακα, είτε στην παραθαλάσσια τοποθεσία του 59,5 χιλ. η οποία έχει ήδη προταθεί, είτε στην ορεινή περιοχής της Αζήνιας.
Για εμάς η αποδοχή ή μη μιας πρότασης για χωροθέτηση ΚΕΛ, δεν έχει να κάνει με το εάν βρίσκεται εντός ή εκτός των διοικητικών μας ορίων.
Έχει σχέση με την καταλληλότητα του χώρου για να υποδεχτεί τέτοιες εγκαταστάσεις, χωρίς να υποβαθμίσει την περιοχή και να αποτελέσει παράγοντα όχλησης των κατοίκων. Και η καταλληλότητα ή μη μιας περιοχής μπορεί να αποδειχτεί μόνο από τους επιστήμονες.
Κανένας άλλος πλην των αρμόδιων επιστημόνων δεν μπορεί να εκφράσει τεκμηριωμένη και υπεύθυνη άποψη.
Εμείς, ως Κοινοτική Αρχή, δεσμευόμαστε να δώσουμε οριστική λύση στο θέμα του βιολογικού.
Θέλω να τονίσω ξεκάθαρα προς όλους, ότι θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και σε καμία περίπτωση δεν θα υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, που μπορεί να συνεπάγεται η οποιαδήποτε λύση μπορεί να δοθεί.
Και αυτό γιατί θεωρούμε χρέος μας απέναντί στους πολίτες, να τεθεί ένα τέλος στην υποβάθμιση της περιοχής μας από την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου. Η ύπαρξη βόθρων το 2010 στην ομορφότερη περιοχή της Αττικής δεν τιμά κανέναν μας.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή μου και πριν προχωρήσω στις προς ψήφιση προτάσεις θα ήθελα να πω το εξής:
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν φωνές που μας κατηγόρησαν για καθυστερήσεις, ολιγωρία και αναβλητικότητα, σε ότι έχει να κάνει με τη λήψη απόφασης για το βιολογικό.
Θα ήταν πραγματικά πολύ εύκολο και πολιτικά ανώδυνο για εμάς, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Κοινότητας να λάβουμε μια απόφαση.
Μια απόφαση που θα έλεγε αφενός όχι στη χωροθέτηση του ΚΕΛ στη Γερακίνα, αφετέρου θα απαιτούσε σύνδεση με το Λαύριο ή τη Βάρκιζα.
Αυτό δηλαδή που λίγο ως πολύ λέμε και σήμερα.
Αυτό όμως που δεν θα μπορούσαμε να απαντήσουμε πειστικά και τεκμηριωμένα τότε θα ήταν, το γιατί όχι στη Γερακίνα και γιατί ναι στο Λαύριο.
Σήμερα όμως, αυτά τα «γιατί» υπάρχουν, είναι τα αποτελέσματα της δουλειάς μας.
Μπορούμε να σταθούμε υπεύθυνα απέναντί σας και να απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα με στοιχεία.
Μπορούμε να πούμε το όχι για τη Γερακίνα, προσκομίζοντας συγχρόνως όλα τα έγγραφα και τα τεκμήρια που βεβαιώνουν, ότι ο χώρος αυτός σε λίγο καιρό θα είναι ένα στολίδι για ολόκληρη την περιοχή.
Μπορούμε να υποστηρίξουμε τη σύνδεση μας με το Λαύριο, έχοντας πλέον στοιχεία ότι το ΚΕΛ της Λαυρεωτικής μετά την αναβάθμισή του, μπορεί να δεχτεί τα λύματα της περιοχής μας.
Και για να υπάρξουν αυτές οι απαντήσεις έπρεπε– πιστέψτε με- να γίνει πολλή δουλειά. Δουλειά που απαιτούσε χρόνο και υπομονή.
Σε όσους λοιπόν μίλησαν για έλλειψη πολιτικού θάρρους, Και οι οποίοι σήμερα επέλεξαν να απουσιάζουν, εμείς αντιπαραθέτουμε περίσσεια πολιτικής υπευθυνότητας.
Προφανώς το ενδιαφέρον τους για το θέμα εξαντλήθηκε στις εις βάρος μας αναφορές για πολιτική ατολμία. Σήμερα καταλαβαίνουμε όλοι μας ποιοι διακρίνονται για την ατολμία τους, ποιοι επιδίδονται σε στείρα αντιπαράθεση χωρίς ουσιαστικά να συνεισφέρουν το παραμικρό στη λύση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή μας.
Ευχαριστούμε τέλος όλους τους ενεργούς πολίτες που με τις υπογραφές και τις ενέργειές τους στήριξαν τις αποφάσεις της Κοινότητας.
ΨΗΦΙΣΜΑ
1. Η Κοινότητά Π. Φώκαιας δεν αποδέχεται την προτεινόμενη από τις μελέτες της ΕΥΔΑΠ αλλά και των 3 ΟΤΑ της περιοχής μας, θέση για την κατασκευή Κ.Ε.Λ., στη θέση «Γερακίνα», καθώς έχουν προκύψει νέα δεδομένα λόγω της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και την επικείμενη ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου.
2. Λαμβάνοντας υπ όψη τις υποδείξεις των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ και τη σχετική συνεργασία και αλληλογραφία με το Δήμο Λαυρεωτικής, ζητάμε τη σύνδεση μας και τη χρήση της υφιστάμενης εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού που ήδη λειτουργεί στο Λαύριο.
3. Στην περίπτωση που η σύνδεση με το ΚΕΛ Λαυρίου αποδειχτεί ανεφάρμοστη, ζητάμε εναλλακτικά: α) να εξεταστεί η προοπτική της σύνδεσή μας με το αποχετευτικό δίκτυο στη Βάρκιζα και την εξυπηρέτησή της περιοχής μας από τις εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας και β) να εξεταστεί ως προς την καταλληλότητα χωροθέτησης του ΚΕΛ, η περιοχή του Χάρακα είτε στην παραθαλάσσια τοποθεσία του 59,5 χιλ. η οποία έχει ήδη προταθεί να εξετασθεί, είτε στην ορεινή περιοχή της Αζήνιας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Μανώλης Θ. Τσαλικίδης
Πρόεδρος Κοινότητας Π. Φώκαιας
2. Λαμβάνοντας υπ όψη τις υποδείξεις των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ και τη σχετική συνεργασία και αλληλογραφία με το Δήμο Λαυρεωτικής, ζητάμε τη σύνδεση μας και τη χρήση της υφιστάμενης εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού που ήδη λειτουργεί στο Λαύριο.
3. Στην περίπτωση που η σύνδεση με το ΚΕΛ Λαυρίου αποδειχτεί ανεφάρμοστη, ζητάμε εναλλακτικά: α) να εξεταστεί η προοπτική της σύνδεσή μας με το αποχετευτικό δίκτυο στη Βάρκιζα και την εξυπηρέτησή της περιοχής μας από τις εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας και β) να εξεταστεί ως προς την καταλληλότητα χωροθέτησης του ΚΕΛ, η περιοχή του Χάρακα είτε στην παραθαλάσσια τοποθεσία του 59,5 χιλ. η οποία έχει ήδη προταθεί να εξετασθεί, είτε στην ορεινή περιοχή της Αζήνιας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Μανώλης Θ. Τσαλικίδης
Πρόεδρος Κοινότητας Π. Φώκαιας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου