Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Κλειδώνει με 5 δήμους στη Βορειοανατολική Αττική ο «Καλλικράτης»

|

Οριστικοποιείται από στιγμή σε στιγμή η πρόταση για την χωροταξική συνένωση των δήμων και κοινοτήτων της χώρας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας μας έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις για όλη την επικράτεια και απομένει το θέμα της Αττικής. Η  πρόταση τελικά  του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης  και Ηλεκτρονικής  Διακυβέρνησης, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για την Βορειοανατολική Αττική θα περιλαμβάνει πέντε (5) δήμους.
Και αυτοί θα είναι:
Δήμος 1
Αγ. Στέφανος, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Κρυονέρι, Ροδόπολη, Σταμάτα με έδρα τον Άγιο Στέφανο.
Δήμος 2
Αυλώνα, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Συκάμινο, Ωρωπός με έδρα τον Ωρωπό.
Δήμος 3
Αφίδνες, Βαρνάβας, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι με έδρα το Καπανδρίτι.
Δήμος 4
Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, με έδρα πιθανόν τη Ν. Μάκρη.
Δήμος 5
Αχαρνές, Θρακομακεδόνες με έδρα τις Αχαρνές
Επίσης θα έχουμε τη συνένωση:
Δήμος 6
 Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλή, Ασπρόπυργος,
καθώς και
Δήμος 7
Ραφήνα, Πικέρμι.
Όσον αφορά τις ονομασίες τώρα, σίγουρα και εκεί θα έχουμε πολύ μεγάλη και έντονη συζήτηση αν και λόγοι ιστορικοί ή παλαιότητας σε πολλούς συνενωμένους δήμους θα έχουν καθοριστικό λόγο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιθανά ονόματα -με σειρά- για τους συνενωμένους δήμους :  Οίον, Ωρωπός, Αφίδνες, Μαραθώνας, Αχαρνές και Φυλή. 
Βέβαιον είναι ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο και η γνώμη των τοπικών κοινωνιών για την τελική διαμόρφωση των σχημάτων, των εδρών και φυσικά των ονομασιών των νέων συνενωμένων δήμων.
Για τις τελικές προτάσεις του υπουργείου τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη - όπως και για όλη τη χώρα – ήταν πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά, πολιτιστικά, ιστορικά και χωροταξικά. Όμως καθοριστικό ρόλο έπαιξε κυρίως το πληθυσμιακό κριτήριο στο οποίο υπάκουσαν όλες οι συνενώσεις ενώ σίγουρα από κει και πέρα οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής διαμόρφωσαν την οριστική πρόταση.
Σίγουρα θα υπάρξουν και περιπτώσεις δυσαρεστημένων, ακόμα και αδικημένων δήμων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν δήμοι ή κοινότητες  με μικρό πληθυσμό που όμως έχουν καταφέρει σημαντική ανάπτυξη, σε αντίθεση με όμορους δήμους τους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και πολλά προβλήματα.
Όμως η πρόταση του υπουργείο Εσωτερικών θεωρείται σε γενικές γραμμές λογική και είναι στο πνεύμα «μεγαλύτεροι και οικονομικά πιο εύρωστοι δήμοι» με απώτερο στόχο καλύτερες υπηρεσίες  προς τον πολίτη..
Το σχέδιο
Το νέο λοιπό χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης  θα δοθεί στους δημάρχους το σχέδιο νόμου στο οποίο θα προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των νέων δήμων και των αιρετών περιφερειών. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου όλες οι αρμοδιότητες των σημερινών περιφερειών με έμφαση σε αυτές του αναπτυξιακού σχεδιασμού, της διαχείρισης του ΕΣΠΑ, της κατασκευής δημοσίων έργων υποδομής και συγκοινωνιακών έργων αλλά και των νομαρχιών θα μεταφερθούν στις αιρετές περιφέρειες. Στους νέους δήμους μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ μαζί με αυτές της κατασκευής σχολικών κτιρίων, του λιανικού και πλανόδιου εμπορίου, των λαϊκών αγορών κλπ και γενικότερα ότι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, τόσο στις αιρετές περιφέρειες όσο και στους νέους δήμους θα μεταφερθούν αρμοδιότητες σύμφωνα με τη λίστα που έχουν στείλει τα υπουργεία στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη σχετική εντολή του πρωθυπουργού.
Στο πλαίσιο αυτό το νέο χωροταξικό αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα γύρω στις 20 Μαρτίου με στόχο ο διάλογος να διεξαχθεί εντός του Απριλίου και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το αργότερο στις 15 Μαΐου.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york