Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ασωπός: Καταργείται η αναχρονιστική απόφαση του 1969

Μέτρα άμεσης εφαρμογής, αλλά και μέτρα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απόδοσης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τον Ασωπό που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Στο σχέδιο ορίζεται ο Ασωπός ως "υδάτινο σώμα για το οποίο θα πρέπει να τηρείται η οδηγία για τα νερά". Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η κατάργηση της κοινής απόφασης του 1969 που καθιέρωνε τον Ασωπό ποταμό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων. Ταυτόχρονα, αναθεωρούνται οι όροι αδειοδότησης των βιομηχανιών της περιοχής οι οποίες θα αναλάβουν και το κόστος απορρύπανσης.

Όπως σημείωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης τα έργα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, για τις περιοχές του Σχηματαρίου, των Οινοφύτων, της Αυλίδας και της Θήβας.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου για τον Ασωπό είναι τα εξής:

- Για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ρύπανσης εκσυγχρονίζεται η υγειονομική διάταξη, με βάση την οποία είχαν αδειοδοτηθεί οι βιομηχανίες της περιοχής όσον αφορά στη διάθεση των υγρών τους αποβλήτων στον Ασωπό.

- Καταργείται η κοινή αναχρονιστική απόφαση του 1969 που καθιερώνει τον Ασωπό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων.

-Καθορίζονται αυστηρά όρια ποιότητας των υδάτων του Ασωπού και όρια εκπομπής από τις βιομηχανίες.

- Ο Ασωπός ορίζεται πλέον ως "υδάτινο σώμα για το οποίο θα πρέπει να τηρείται η οδηγία για τα νερά".

- Αναθεωρούνται οι όροι αδειοδότησης των βιομηχανιών της περιοχής

- Θεσπίζεται αξιόπιστη μεθοδολογία για τον καταλογισμό του ύψους των προστίμων.

- Οργανώνεται και εξυγιαίνεται η άναρχη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων

- Οριοθετείται ο Ασωπός και καθαρίζονται οι εκτάσεις που έχουν ρυπανθεί

- Διασφαλίζεται η εφαρμογή των μέτρων με τη θεσμική τους κατοχύρωση.

- Έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης τα έργα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, στο Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, την Αυλίδα και τη Θήβα.

- Θα γίνει διακρίβωση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού από κρατικό φορέα και λήψη μέτρων πρόληψης


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york