Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ": ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ

| | |

Ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα κυβερνητικά σχέδια, πάνω στο οποίο θα κριθεί η Κυβέρνηση, για το αν θα υλοποιήσει τις βασικές της προγραμματικές δεσμεύσεις, αποτελεί η αναμόρφωση του διοικητικού και αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας. Ήδη αυτή η επιλογή της βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας από το υπουργείο Εσωτερικών. Το πρώτο κείμενο - σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, για την οποία εργάζεται πυρετωδώς επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών (υπό την προεδρία του καθηγητή Δ. Τσάτσου), αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, έτσι ώστε στις αρχές της άνοιξης το νομοσχέδιο να είναι στη Βουλή.
Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα θα απομένουν περίπου έξι μήνες ως τις εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε και θα δοκιμαστεί στην πράξη το νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής δομής και βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογές οι οποίες θα είναι και το πρώτο εκλογικό CRASH TEST για την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και παράταση της θητείας των σημερινών διοικήσεων, αν διαπιστωθεί ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να συγκροτηθούν οι νέοι οργανισμοί και να οργανωθούν οι εκλογές για τις νέες αυτοδιοικήσεις.
Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει θέσει την μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησής του και η προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου ισοδυναμεί με ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα.
Κυρίαρχα θέματα εν όψει όλων αυτών είναι: η θεσμοθέτηση του αιρετού περιφερειάρχη, οι αναδιαρθρώσεις και συνενώσεις των δήμων και οι εσωτερικές αλλαγές στις δομές τους, τα κριτήρια χάραξης των νέων δήμων και πιθανώς το σημαντικότερο - η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ δημάρχου, νομάρχη και περιφερειάρχη, ο οποίος από τα επόμενα χρόνια θα έχει μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα βάση εκλογικής νομιμοποίησης.
‘Ενα από τα πλέον βέβαια σημεία των ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας είναι η κατάργηση του 42% που είχε θεσμοθετήσει ο νόμος Παυλόπουλου και η επαναφορά του ορίου του 50% +1 για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών. Αυτό σημαίνει την επιστροφή στις εκλογές δύο γύρων στις περισσότερες περιοχές της χώρας και στη διαμόρφωση νέων δεδομένων για τις απαραίτητες συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο.
Στο στάδιο του τελικού καθορισμού βρίσκεται και ο αριθμός των δήμων που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα περί τους 350 - 380.
Όσο θα προχωρεί η κατάρτιση του νομοσχεδίου, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα κληθεί να αποσαφηνίσει σε ποιο βαθμό συσχετίζεται η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση με τον εκλογικό νόμο για το Εθνικό Κοινοβούλιο. Κατά παράδοξο - εκ πρώτης όψεως- τρόπο ήδη επιχειρείται να σημειωθεί ότι η μία πρωτοβουλία δεν έχει άμεση συσχέτιση με την άλλη. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι στα όρια ενός δήμου θα μπορούν κάλλιστα να υπάρχουν περισσότερες μονοεδρικές περιφέρειες για την εκλογή βουλευτών και ότι αυτό δεν σημαίνει επ΄ ουδενί ταύτιση εκλογικών με διοικητικές περιφέρειες.
Στην περίπτωση της Νοτιο - Ανατολικής Αττικής, είναι μάλλον βέβαιο, ότι εφόσον επιλεγεί η συνένωση των 8 δήμων, η εκλογική περιφέρεια θα ταυτίζεται με τον Δήμο μια και η εκλογική δύναμή του θα είναι περί τις 52.000 χιλιάδες δημότες.
Πάντως βασική επισήμανση αρμοδίων που ασχολούνται με την προετοιμασία του νομοσχεδίου είναι πως, σε αντίθεση με τον «Καποδίστρια 1» δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση στην επαναχάραξη των δήμων και στις συγχωνεύσεις. Για τον λόγο αυτό, στις προσεχείς εβδομάδες θα επιδιωχθεί στενή συνεργασία με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ, ούτως ώστε να απορροφηθούν εγκαίρως οι αντιδράσεις. Πάντως αναμένεται ότι οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες και θα υποκινηθούν από ένα στενό κύκλο προσκείμενων σε δημάρχους και προέδρους που θα χάσουν τα οφίκια. Αυτά τα μεγέθη των αυτοδιοικητικών ενοτήτων, θα είναι πολύ μεγαλύτερα από όσα όριζε ο Καποδίστρια 1 και δεν αφήνουν περιθώρια για ανταγωνισμούς μεταξύ δήμων, όπως στην περίπτωση Αναβύσσου – Παλαιάς Φώκαιας.
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ ΤΗ ΦΩΚΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ
Οριστικό και αμετάκλητο είναι το τέλος για τον Δήμο Αναβύσσου και τις Κοινότητες της Παλαιάς Φώκαιας και της Σαρωνίδας. Κινήσεις σαν και αυτή που οργάνωσε ο Δήμαρχος Αναβύσσου κ. Σάββας Γκέραλης στις 19/12/09, θεωρούνται τουλάχιστον γραφικές μια και η πρότασή του για συγχώνευση των τριών Ο.Τ.Α., δεν πληροί καμία από τις προδιαγραφές που θέτει το σχέδιο της Κυβέρνησης. Εκτός αυτού οι δύο Πρόεδροι της Φώκαιας και της Σαρωνίδας, έχουν ήδη απορρίψει τις πρωτοβουλίες Γκέραλη, με τον οποίο όπως οι ίδιοι δηλώνουν, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, δεν επιθυμούν να εμφανίζονται ότι συνεργάζονται.
Σε σύσκεψη που προκάλεσε ο κ. Γκέραλης και παραβρέθηκαν οι δύο Πρόεδροι, απέκλεισαν το ενδεχόμενο κοινών δράσεων, ενώ στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Σαρωνίδας ο κ. Πέγκας, προχώρησε ακόμα περισσότερο μιλώντας για προσπάθεια καπελώματος της Σαρωνίδας από το Δήμο Αναβύσσου. Ανάλογη είναι και η θέση του Προέδρου της Φώκαιας κ. Τσαλικίδη, ο οποίος συγκάλεσε άτυπη σύσκεψη του Κοινοτικού Συμβουλίου στις 18/12, δίδοντας την κατεύθυνση της μη συμμετοχής των συμβούλων στην συγκέντρωση που οργάνωσε ο κ. Γκέραλης στις 19/12/09.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ
Πολλά είναι τα σενάρια που ακούγονται και αναφέρονται στην ευρύτητα των συνενώσεων και ως προς του ποιους Ο.Τ.Α θα περιλαμβάνουν. Αυτά τα σενάρια έχουν αφετηρία κυρίως τους ευσεβείς πόθους των Δημάρχων και Κοινοταρχών και δεν πρόκειται για επίσημες πληροφορίες από το Υπουργείο ή την επιτροπή. π.χ. Οι Κοινοτάρχες της περιοχής επιμένουν ότι πρέπει να μείνει η κατάσταση όπως έχει, γιατί οι προοπτικές είναι να αυξηθεί ο πληθυσμός και να γίνουν οι κοινότητες δήμοι. Είναι το πλέον αναχρονιστικό σενάριο που βασίζεται εν μέρη στην ελπίδα και μόνο, ότι οι αντιδράσεις θα εξαναγκάσουν την Κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδιά της. 
Ο Δήμαρχος Αναβύσσου, κατά την άποψη πολλών, με το σκεπτικό της διατήρησης του δημαρχιακού θώκου, επιδιώκει την συνένωση αλλά μόνο με τις δύο μικρότερες κοινότητες.
Σε υψηλότερο επίπεδο ο Δήμαρχος Καλυβίων, επιθυμεί και προωθεί την ίδια ακριβώς συνένωση με τους Ο.Τ.Α. της περιοχής μας, αλλά δεν καλοβλέπει την προοπτική του μεγάλου Δήμου μια και θα χάσει τα πρωτεία στα παιγνίδια εξουσίας που εξελίσσονται στην περιοχή. Να θυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος Καλυβιών, συμμετέχει στο έπακρο σ΄ αυτά τα παιγνίδια εξουσίας και είχε καταφέρει, να εκλεγεί πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α., παρ΄ ότι ήταν ο μοναδικός Δήμαρχος του Συνασπισμού σε όλη την Αττική.
Ακόμα ένα σενάριο, αφορά την συνένωση των Δήμων Λαυρίου, Αναβύσσου και των Κοινοτήτων Π. Φώκαιας, Σαρωνίδας, Αγίου Κωνσταντίνου και του τμήματος της Κερατέας που μεσολαβεί. Ο Δήμος αυτός θα έχει περίπου 21.000 εγγεγραμμένους δημότες (το Λαύριο έχει 9.500 κατοίκους).
Δήμος Λαυρεωτικής
Το πιθανότερο και κατά την άποψή μας σωστότερο, σενάριο είναι ο Δήμος των οκτώ Ο.Τ.Α. του Αναπτυξιακού Συνδέσμου της Λαυρεωτικής, ο οποίος αριθμεί 52.000 δημότες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός ο Δήμος εφόσον υιοθετηθεί θα είναι από τους πλουσιότερους και ομορφότερους περιφερειακούς Δήμους της Αττικής και ίσως όλης της χώρας. Με έδρα το Λαύριο, το οποίο διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής, με αρχαιολογικό χώρο και ιστορία αιώνων παγκόσμιου κύρους, με δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, με έναν από τους μεγαλύτερους δρυμούς μέσα στα όριά του, με προαστιακό σιδηρόδρομο και μετρό, με δύο εθνικές οδούς που καταλήγουν σε αυτόν, με ακτοπλοΐα από τα Κυκλαδονήσια. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί δίκτυο αστικής συγκοινωνίας προς το Λαύριο, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το διεθνή αερολιμένα και οδικό δίκτυο που θα μειώσει το χρόνο πρόσβασης προς την έδρα, σε ελάχιστο χρόνο.
Αυτός ο Δήμος διαθέτει ήδη Κεντρο Υγείας, Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α. Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασαρχείο, δύκτιο όλων των τραπεζών. Με υποδομές όπως τα ΒΙΟ.ΠΑ. που ήδη λειτουργούν κ.α. πολλά στοιχεία αναγκαία για ένα σύγχρονο Δήμο μιας σύγχρονης χώρας.
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της επιλογής, είναι ότι οι κατεστημένες διοικήσεις, δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης. Με μια τόσο μεγάλη εκλογική βάση, δεν μπορεί κανένας Δήμος και κανένας Δήμαρχος να «καπελώσει» τους άλλους. Θα πρέπει να έχει πολύ μεγάλη εκλογική βάση ένας υποψήφιος συνδυασμός για να επικρατήσει και για να το πετύχει θα πρέπει να έχει στελέχη από όλη την περιφέρεια και μάλιστα τα πλέον καταξιωμένα. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και από τα κόμματα που θα κάνουν τις επιλογές τους σε στελέχη που θα προτείνουν να διεκδικήσουν την εκλογή.
Ένα ακόμα από τα θετικά αυτής της πρότασης, θα είναι η οριστική απαλλαγή από τις «φαμίλιες» και τα «τζάκια», που εκβιάζουν χρόνια τώρα και λυμαίνονται ολόκληρη την Αττική και βέβαια την περιοχή μας. Θα πάψουν να επιβάλλουν τα δικά τους πρόσωπα, που συνήθως είναι τα πλέον ακατάλληλα να ασκήσουν διοίκηση και ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα συμφέροντα της φαμίλιας.
Η συγκρότηση αυτού του μεγάλου Δήμου, φαίνεται ότι είναι μια σοβαρή πρόταση την οποία δεν απορρίπτει ούτε ο Δήμος Μαρκοπούλου, τον οποίο πληροφορίες τον φέρνουν να θέλει να ενταχθεί, οπότε ανεβάζει τον πληθυσμό του στις 65.000 κατοίκους.
Ελπίζουμε ότι αυτή η ευκαιρία, για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της χώρας μας, δεν θα πάει χαμένη. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα αποδειχτεί μικρή, σαν αυτή του Καραμανλή, η οποία ενώ είχε στο πρόγραμμά της αυτή τη μεταρρύθμιση, δεν τόλμησε να την εφαρμόσει.
Εμείς, ως μέσο μαζικής ενημέρωσης, θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και θα προκαλέσουμε το διάλογο με όσους έχουν άποψη επί του θέματος. Πρέπει όλοι οι πολίτες να συμμετάσχουν σ΄ αυτή τη δημόσια διαβούλευση και να εκφράσουν τις απόψεις τους. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york