Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΝΤΙΝΟΥ ΒΡΕΤΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Ένα βήμα για την αναθέρμανση της οικονομίας και την προστασία των μικρομεσαίων

Η αναθέρμανση της οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προϋποθέτει μεταξύ άλλων και την ανανέωση της πληγείσας πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Σε μια χρονική περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με δημοσιονομικό εκτροχιασμό, πτώση ανταγωνιστικότητας και βαθιά ύφεση στην αγορά, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντιδράσεις των τραπεζών, με το νομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα στην ολομέλεια της Βουλής, επιχειρεί σε συνδυασμό και με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, να δώσει μια ανάσα στις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αγρότες που βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο» απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Τους δίνει τη δυνατότητα με περισσότερη άνεση χρόνου να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων και να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Καλύπτοντας στις ρυθμίσεις του δάνεια και πιστώσεις ληξιπρόθεσμες ή μη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις παρέχει στους πιστούχους επαρκή περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων τους, απαλλάσσοντας τους από την πίεση ανταπόκρισης στους βραχυπρόθεσμους δανεισμούς. Παράλληλα με τις αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, την διαγραφή των μικροοφειλετών και την μη εμφάνιση δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς διαφόρων κατηγοριών, δίνεται η ευκαιρία σε βιώσιμες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και να προστατεύονται από την καταχρηστική χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Με το συγκεκριμένο νόμο δηλαδή, ανοίγει πάλι ο δίαυλος μεταξύ των επιχειρήσεων που είχαν αποκοπεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τα Πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και αυτό σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ολόκληρο το 2009 η πιστωτική επέκταση ανήλθε μόλις στο 4%, έναντι 20% το 2008.

Η αξιοποίηση των ρυθμίσεων αυτών σε συνδυασμό με την προώθηση θεσμικών μέτρων εποπτείας της τραπεζικής αγοράς που λειτουργούσε ασύδοτα την τελευταία πενταετία με την ανοχή της Ν.Δ, θα δώσει την πρώτη ανάσα ρευστότητας στην αγορά. Το ΠΑΣΟΚ, με τον νόμο αυτό υλοποιεί μια βασική του προεκλογική δέσμευση για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, δημιουργώντας μια καλή αφετηρία στο δύσβατο δρόμο της Κυβέρνησης να επανέλθει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york