Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ


Αυτό ήταν το θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο « Μεγ. Βρεττανία».
Χαιρετισμούς έκαναν, ο Υφυπουργός Προστασίας του πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κα Κων/να Μπέη, η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κα Μαργ. Καραβασίλη, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Ν. Καλογεράς , ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Χρ.Ακριτίδης
και ο Καθηγητής Χρ.Ζερεφός επικεφαλής του Κέντρου για το κλίμα στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Η προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, ο άμεσος περιορισμός και η κατάσβεση της φωτιάς είναι ένα από τα επείγοντα δημόσια ζητήματα. Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με τεράστιες ζημιές στην εθνική οικονομία και το περιβάλλον.
Στους κύριους ομιλητές, ήταν ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπύρος Ζαγάρης, που ανέπτυξε την εμπειρία του Μαραθώνα, από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και στην επόμενη μέρα, με την αντιπλημμυρική θωράκιση του πυρόπληκτου Δήμου:
«Τον περασμένο Αύγουστο, ο Μαραθώνας, πλήγηκε βαριά, από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές, που μπορούμε να θυμηθούμε, μαζί με μεγάλο μέρος της Βορειοανατολικής Αττικής. Χιλιάδες στρέμματα κατάφυτης γης και καλλιέργειες , περίπου τα 2/3 της περιαστικής βλάστησης, παραδόθηκαν στις φλόγες και οι συνέπειες για το περιβάλλον και την κοινωνία μας είναι τεράστιες.
Όμως ο Μαραθώνας εκτός της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής αντιμετώπιζε έναν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Τον κίνδυνο των πλημμυρών.
Η τοπογραφία του Μαραθώνα που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους , έκανε την περιοχή μας να πλημμυρίζει από αρχαιοτάτων χρόνων .
Βέβαια στην Μάχη κατά των Περσών, το 490π.Χ., τα έλη που υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη στην περιοχή του υδροβιότοπου του Σχινιά , αχρήστεψαν το ιππικό των Περσών και συνέβαλαν πολύ στη νίκη.
Όμως 2500 χρόνια μετά ο εύφορος κάμπος του Μαραθώνα συχνά δοκιμάζεται από καταστροφικές πλημμύρες και ταυτόχρονα υποφέρει από έλλειψη νερού.
Αιτίες: Το φράγμα του Μαραθώνα που κατακρατεί πολλά από τα όμβρια και η επί δεκαετίες υδρομάστευση από την ΕΥΔΑΠ. Η δημοτική μας αρχή ήδη από το 2007 με συναίσθηση ευθύνης και περιβαλλοντική ευαισθησία επεδίωξε να ενταχθεί στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης για την δημιουργία φραγμάτων που είναι φιλικά, συμβατά με το περιβάλλον για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα , και την προστασία της περιοχής από τις πλημμύρες, με σύνταξη υδραυλικών μελετών.
Αυτή η πρόθεσή μας αποδείχθηκε σωτήρια. Αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, σε συνεργασία την Δ10 υπηρεσία του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, προχωρήσαμε στην κατασκευή αντιπλημμυρικών, αρδευτικών, ανασχετικών φραγμάτων ύψους 20 εκατομ. Ευρώ.
Kατασκευάσθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη 64 έργα.
Ανάβαθμοι ανάσχεσης, αντιπλημμυρικά – αρδευτικά έργα από μπετόν, σαρτζανέτια ( φράγματα από μεταλλικά πλέγματα που περιέχουν πέτρες ) αλλά και πολλά χιλιόμετρα κλαδοπλεγμάτων και κορμοδεμάτων.
Επίσης σε συνεργασία με την Νομαρχία, έγινε ένα πραγματικά σωστός καθαρισμός των ρεμάτων.


Με τα έργα αυτά πετύχαμε να θωρακίσουμε την περιοχή μας που βρίσκεται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των πυρκαγιών, επιτυγχάνοντας έναν πενταπλό στόχο.
- την ασφάλεια των κατοίκων και των ιδιοκτησιών
- την προστασία του περιβάλλοντος
- τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ποσότητα του νερού, της αγροτικής παραγωγής.
- Περισώζουμε την οικονομία του τόπου μας που κατά 67% στηρίζεται στον πρωτογενή παράγοντα της αγροτικής καλλιέργειας και το υπόλοιπο 30% με τον δευτερογενή παράγοντα της παροχής υπηρεσιών( ταβέρνες, ξενοδοχεία, κ.λ.π.), τα οποία εξαρτώνται κατά ένα μεγάλο μέρος απ'την οικονομία των αγροτών.
- Το πότισμα με μη υφάλμυρο νερό, παράγει καλύτερα προϊόντα, φιλικά στο περιβάλλον, χωρίς να χρειάζονται χημική υποστήριξη, με αποτέλεσμα τα προϊόντα του Μαραθώνα να είναι τα καλύτερα της Αττικής και στο μέλλον να γίνουν τα καλύτερα της Ευρώπης.
Ούτε μια σταγόνα νερού χαμένη. Αυτό είναι το ζητούμενο. Η ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου αγαθού , του νερού και η συνετή παρέμβαση στον υδρολογικό κύκλο, που είναι ο ίδιος ο κύκλος της ζωής του νερού.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ , που σε μια ομιλία του, λίγο πριν τη δολοφονία του είχε πει: « Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός πως το αύριο είναι σήμερα. Αντιμετωπίζοντας την αίσθηση του επείγοντος που μόνο το τώρα μπορεί να προκαλέσει. Πάνω στα απομεινάρια αμέτρητων πολιτισμών είναι γραμμένη η θλιβερή φράση : πολύ αργά.»
Η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν είναι ούτε μονοπώλιο ούτε άλλοθι. Είναι υποχρέωση . Και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την φύση είναι πολιτικό ζήτημα»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york