Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Επίσκεψη του Σταύρου Μπένου στο Αρχαίο θέατρο των Αχαρνών

Το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών, το οποίο εάν και θεωρήθηκε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παραμένει θαμμένο λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις απαλλοτριώσεις, επισκέφτηκε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρος Μπένος. Τον κ. Μπένο συνόδευε ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής και ο Αντινομάρχης Χάρης Δαμάσκος, οι οποίοι μαζί με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αθηνά Σεϊτανίδου, τον πρόεδρο της ΚΕΠΕΔΑ Θεόφιλο Αφουξενίδη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γιάννη Γάκη και την έφορο Μαρία Πλάτωνος επιθεώρησαν τον χώρο που ανακαλύφθηκε το θέατρο και μίλησαν για τη σημερινή του κατάσταση.

Το Αρχαίο θέατρο των Αχαρνών ένα από πιο αξιόλογα αστικά θέατρα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη ήταν το τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Μπένου, στα αρχαία θέατρα της Ανατολικής Αττικής.

Όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το συγκεκριμένο θέατρο αποτελεί μια πρόκληση για την πόλη και τους κατοίκους της. « Όποιος το αντικρίζει για πρώτη φορά τον φοβίζει, βλέποντας τις πολυκατοικίες και τον δρόμο αλλά αυτά με πίστη και αφοσίωση, μπορούν να αλλάξουν όπως έγινε στην Λάρισα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπένος ενημερώθηκε για τις δυσκολίες που εμποδίζουν την ανάδειξή του και υποσχέθηκε ότι θα παρακολουθεί το θέμα προσωπικά ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της απαλλοτρίωσης και της ανασκαφής. Παράλληλα, ζήτησε τη συνεργασία της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ώστε να ωριμάσουν οι διαδικασίες και να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση από την κοινωνία.

Ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», πρώην υπουργός πολιτισμού αναφέρθηκε,επίσης, στην οργάνωση, στους σκοπούς και στόχους του σωματείου το οποίο, τυπικά τουλάχιστον, εμφανίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια κίνηση πολιτών, αρχαιολόγων, καλλιτεχνών και των τοπικών κοινωνιών με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων όλης της χώρας.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής επισήμανε ότι τα χρήματα που δίνονται στον πολιτισμό είναι λίγα με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Αρχαίου θεάτρου. «Υπάρχει στενή συνεργασία με τον Δήμο για το συγκεκριμένο θέμα και πολύ σύντομα, ελπίζουμε, ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα ώστε να γίνει το θέατρο το κέντρο της πόλης των Αχαρνών και ο πυρήνας της κοινωνικής ζωής της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε διαθέσιμοι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία θελήσετε και για οτιδήποτε άλλο αναδεικνύει την περιοχή» πρόσθεσε ο Νομάρχης.

Τη σημασία της επίσκεψης του κ. Μπένου στις Αχαρνές σημείωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αθηνά Σεϊτανίδου. «Η παρουσία σας σηματοδοτεί για εμάς ότι μπορούμε, πλέον, να περάσουμε στην πράξη και να δούμε επιτέλους το αρχαίο θέατρο να παίρνει σάρκα και οστά. Ως δημοτική αρχή κάνουμε ότι μπορούμε για να αναδείξουμε το θέατρο που χαρακτηρίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα του 21ου αιώνα. Προσπαθούμε μέσα από τις εκδηλώσεις και τα φυλλάδιά μας να συμβάλλουμε ώστε να γίνει συνείδηση στον κόσμο η σημασία και η αξία του αρχαίου θεάτρου και να άρουμε τυχόν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Μπένος περιηγήθηκε στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αχαρνών όπου θαύμασε τα εκθέματα και εξέφρασε την πίστη του ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων θα βρεθεί, το συντομότερο δυνατόν, λύση στο θέμα του Αρχαίου θεάτρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york