Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Δήμος Καλυβίων: Πρώτες Βοήθειες για τους Πολίτες

Ο Δήμος Καλυβίων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα αυτό, προχώρησε στη διοργάνωση ενός νέου σεμιναρίου, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων στην απόκτηση πιστοποιημένων δεξιοτήτων διαχείρισης κινδύνου και κρίσεων, καθώς και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Πρόκειται για σεμινάριο με θέμα «Πρώτες Βοήθειες για πολίτες» (διάρκειας 20 ωρών) απόκτηση πιστοποίησης και ειδικότητας Βοηθού Πρώτων Βοηθειών (διάρκειας πέντε ετών) που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Τμήμα Νέας Σμύρνης) και έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Καλυβίων από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009.

Το Πρόγραμμα αυτό αφορά στις Βασικές Γνώσεις Πρώτων Βοηθειών για Πολίτες, με άλλα λόγια, περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας απλός πολίτης, ώστε να παρέχει Πρώτες Βοήθειες σε καθημερινά περιστατικά στο σπίτι του, στο δρόμο, στον χώρο εργασίας.

Η εκπαίδευση ακολουθεί τα πρότυπα της Δια Βίου Μάθησης, εφαρμόζοντας πέρα από την θεωρητική διδασκαλία και την εμπλοκή των εκπαιδευόμενων σε πρακτική εφαρμογή των δεξιοτήτων. Οι βασικές γνώσεις που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό αφορούν στις εξής ενότητες – κατηγορίες:

• Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών – Ασφάλεια Σκηνής – Μέσα Ατομικής Προστασίας

• Εκτίμηση του τραυματία / ασθενούς – Βασική υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών

• CPR – Χειρισμός Heimlich

• Αιμορραγίες – Υποογκαιμικό σοκ

• Κατάγματα – Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης

• Ακινητοποιήσεις - Μεταφορές με φορεία – Μεταφορές με αυτοσχέδια φορεία

• Τραύματα – Περιποίηση Τραύματος

• Επείγοντα Περιστατικά από το Περιβάλλον (πνιγμός, υποθερμία, εγκαύματα, θερμοπληξία, δήγματα εντόμων, ζώων, δηλητηριάσεις)

• Ιατρικά Επείγοντα Περιστατικά (αναπνευστικά, καρδιολογικά και νευρολογικά)

Η εκπαίδευση όλων των πολιτών στην βασική παροχή Πρώτων Βοηθειών είναι κλειδί στην αύξηση της αποτελεσματικής αντίδρασης των πολιτών σε περιστατικά που η γνώση μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή ή να διατηρήσει έναν τραυματία μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια.

Λόγω της μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει ήδη εκδηλωθεί από πολίτες που ασχολούνται με τον εθελοντισμό, το πρόγραμμα αναμένεται να επαναληφθεί στις αρχές του 2010.

Παράλληλα, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων σε συνέχεια της εκπαίδευσης τους στη διαχείριση κινδύνου και κρίσεων και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009 την πίστα 4Χ4 ATTART OFF ROAD PARK της Κερατέας, όπου είχαν τη δυνατότητα να ασκηθούν (άλλοι με δικά τους αυτοκίνητα και άλλοι με αυτοκίνητα που τους παραχωρήθηκαν από την πίστα) στην οδήγηση σε πραγματικές εκτός δρόμου συνθήκες, όπως είναι η λάσπη, τα νερά, τα κακοτράχαλα σημεία καθώς και οι ανηφορικές / κατηφορικές κλίσεις. Επίσης, ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο της πίστας σε θεωρητικά θέματα για τις εκτός δρόμου συνθήκες οδήγησης και είχαν μαζί του μια εποικοδομητική συζήτηση. Η εκπαίδευση που είχαν οι συμμετέχοντες θα αποτελέσει πολύτιμη γνώση προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτα καιρικά φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες, χιόνια κτλ.) ενόψει της χειμερινής περιόδου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york