Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ
«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»




ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
(Λεωφ. Λαυρίου & Κορυτσάς)
ΩΡΕΣ: 9:00π.μ. – 13:00π.μ.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι αναντικατάστατη πράξη αλτρουισμού, προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας.
Μια μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει στο να σώσει τη ζωή περισσοτέρων του ενός ασθενών. Και αυτό γιατί μια μονάδα αίματος μπορεί να χωριστεί σε επιμέρους συστατικά όπως είναι για παράδειγμα τα ερυθρά κύτταρα και το πλάσμα, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες πολλών ασθενών.
Στοχεύοντας λοιπόν στη δημιουργία Τράπεζας Αίματος στο Δήμο μας, διοργανώνεται ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2009 στο Παλαιό Δημαρχείο (Λεωφ. Λαυρίου & Κορυτσάς) και ώρες 9:00π.μ – 13:00μ.μ σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Γενικό Κρατικό «Γεώργιος Γεννηματάς».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
 κάθε υγιείς άνθρωπος, ηλικίας 18 – 65 ετών μπορεί να δίνει 350 – 450cc. Για νέους, ηλικίας 17 ετών χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση γονέων και κηδεμόνων.
 Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι περίπου 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
 Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
 Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
 Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
 Η επιλογή γίνεται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και περιλαμβάνει: 1. Λήψη ιατρικού ιστορικού 2. Σύντομη κλινική εξέταση και 3. Αδρό εργαστηριακό έλεγχο

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
 Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
 Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται.
 Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
 Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
 Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
 Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
 Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
 Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση. Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
 Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ
1. Κάλυψη του ίδιου του εθελοντή αιμοδότη και της οικογένειάς του για τυχόν ανάγκες τους σε αίμα και παράγωγα (Υ.Α. αρ.l8/1120/16-2-1992, άρθρο 1, ΦΕΚ 435/92, τ.Β.) 2. Παροχή δωρεάν εξέτασης για αίμα στα εξωτερικά ιατρεία, ανεξάρτητα αν καλύπτονται από ασφαλιστικά φορέα (Υ.Α. αρ.Υ4δ/ΟΙΚ.9139/7-3-1993, παρ. 2). 3. Παροχή δικαιώματος απουσίας από την εργασία εκτός από την ημέρα προσφοράς αίματος επιπλέον μιας (1) ημέρας (προσέλευση από τη δική του και μόνο πρωτοβουλία στην υπηρεσία αιμοδοσίας) ή δύο (2) ημερών (συμμετοχή σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία) στους υπαλλήλους Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. (έγγραφο υπ' αρ. π.ρωτ. ΔΙΔΑΦ/Φ. 53/214/16837, 20784/16-11- 1994 του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york