Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Εμπρηστές οι σφήκες και o γάιδαρος

Ένας αγρότης, κάτοικος Γραμματικού, που επιχείρησε σύμφωνα με την Πυροσβεστική να κάψει με οινόπνευμα μια σφηκοφωλιά στο κτήμα του, ευθύνεται για την πυρκαγιά που κατέκαψε τη Βορειοανατολική Αττική. Ο εν λόγω αγρότης, πάντως, υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε το οινόπνευμα για να κάνει... εντριβή στα πόδια του γαϊδάρου του!

Το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς καταλήγει στο συμπέρασμα πως όλα άρχισαν όταν ο 58χρονος αγρότης επεχείρησε να κάψει με τέσσερα μπουκάλια οινόπνευμα μια σφηκοφωλιά και πως η πυρκαγιά ήταν συνέπεια εμπρησμού από αμέλεια. Μάλιστα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και μαρτυρίες ανδρών των ΜΑΤ οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία φύλαξης στον χώρο του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, οι οποίοι κατέθεσαν ότι είδαν τον 58χρονο στην περιοχή την κρίσιμη ώρα πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Αρμόδιοι του ειδικού ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής οι οποίοι διερεύνησαν την υπόθεση είναι πεπεισμένοι ότι η φωτιά άρχισε από το κτήμα του αγρότη και, όπως δείχνει η πορεία της, από το καμένο βαρέλι με τη σφηκοφωλιά. Το κτήμα του 58χρονου βρίσκεται στη θέση Πυργάφι στο Σέσι Γραμματικού, περιοχή στην οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκδηλώθηκε η πρώτη εστία της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Αρνείται ο αγρότης
Ο εν λόγω αγρότης ωστόσο αρνείται την παρουσία του στο κτήμα και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίσθηκε ότι πήγε στην περιοχή πολύ αργότερα μαζί με έναν φίλο του για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Μαρτυρίες όμως τον διαψεύδουν και ειδικά αστυνομικοί των ΜΑΤ καταθέτουν ότι τον είδαν να περνά από την περιοχή γύρω στις 19.00 ενώ η ειδοποίηση στην Πυροσβεστική για την έναρξη της φωτιάς έγινε στις 19.46. Όσον αφορά το πότε εκδηλώθηκε η φωτιά έχουν ληφθεί αρκετές καταθέσεις μαρτύρων οι οποίες έχουν περιληφθεί, μαζί με άλλα στοιχεία, στο υλικό του πορίσματος που εστάλη στον εισαγγελέα.

Στη Δικαιοσύνη
Ο ένας και μοναδικός ύποπτος για εμπρησμό από αμέλεια, από το χωράφι του οποίου εκτιμάται ότι άρχισε η φωτιά στο Γραμματικό, καλείται εντός των ημερών ενώπιον του εισαγγελέα κ. Δ. Γκύζη που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση. Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στρέφεται και στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών των πυροσβεστών, αλλά και των υπευθύνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως προς τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Εισαγγελέας στα καμένα
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ιω. Σακελλάκος απέστειλε στο μεταξύ στον διευθυντή δασών και σε όλους τους δασάρχες των καμένων περιοχών την εγκύκλιο του τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, που είχε εκδοθεί με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και ζητεί: 1. Να εποπτεύονται συνεχώς οι δασικές εκτάσεις και οι περιοχές που κάηκαν και εάν αντιληφθούν οποιαδήποτε κατασκευή ή πάσης φύσεως οικοδομική εργασία ή προσπάθεια καλλιέργειας ελαιόδεντρων ή εσπεριδοειδών, είτε μόνοι ή με τη βοήθεια των αστυνομικών αρχών να προβαίνουν στην κατεδάφιση των κτισμάτων και στην εκρίζωση των καλλιεργειών. 2. Να συλλαμβάνουν και να οδηγούν τους υπευθύνους στον εισαγγελέα (με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών). 3. Να ενημερώνουν τον εισαγγελέα Περιβάλλοντος. 4. Να υποβάλλουν κάθε πρώτο πενθήμερο του μήνα αναλυτική κατάσταση στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν.

Σίλα Αλεξίου Λία Νεσφυγέ

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york