Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

O ολοκαίνουργιος 2ος Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Βούλας με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραμένει κλειστός.

«Ελα μικρούλα μου να ντυθείς γιατί θ' αργήσουμε στο... γραφείο». Λίγο μετά τις επτάμισι το πρωί δεκάδες νήπια στην περιοχή της Βούλας Αττικής ετοιμάζονται όχι για τον παιδικό σταθμό, αλλά για τον χώρο δουλειάς των γονιών τους.

Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, κλειστός ο σταθμός Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, κλειστός ο σταθμός Αντί να συναναστρέφονται καθημερινά με συνομήλικα πιτσιρίκια, κάνουν παρέα με συναδέλφους των γονέων τους.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών πάγωσαν όλες οι προσλήψεις, μεταξύ των οποίων και των νηπιαγωγών, με αποτέλεσμα ο ολοκαίνουργιος 2ος Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις να παραμένει κλειστός.

Αδιέξοδο


Περισσότερες από 60 οικογένειες στον Δήμο Βούλας δεν έχουν πού ν' αφήσουν τα παιδιά τους. Και το χειρότερο, τα παιδιά στερούνται την απαραίτητη διαδικασία κοινωνικοποίησης και μάθησης των προνηπιακών χρόνων. Οι λύσεις που έχουν οι γονείς είναι περιορισμένες και δεδομένες.

Ή επιστρατεύονται γιαγιάδες, που βρίσκονται ακόμα και στην άλλη άκρη της Ελλάδας, ή τα παίρνουν μαζί τους στο γραφείο ή τα στέλνουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Η τελευταία λύση απαιτεί ακόμα και 400 ευρώ τον μήνα, τα οποία οι περισσότεροι δεν έχουν.

Γονείς και διευθύντρια του σταθμού: ανησυχούν αλλά ποιος τους ακούει; Γονείς και διευθύντρια του σταθμού: ανησυχούν αλλά ποιος τους ακούει; «Η σύζυγός μου είναι παιδαγωγός και κρατάει παιδάκια. Εγώ δουλεύω σε καλτσοβιομηχανία. Δεν έχουμε χρήματα για ιδιωτικό σταθμό».

Ο κ. Βασίλης Μπουγιώτας, μαζί με άλλους δύο γονείς και φυσικά με τη συμπαράσταση όλων των υπολοίπων, συγκρότησαν επιτροπή και προσέφυγαν στο ΣτΕ.

«Ζητάμε να εξαιρεθούν και οι νηπιαγωγοί, όπως εξαιρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

»Ετσι θα μπορούν να προσληφθούν νηπιαγωγοί μέσω ΑΣΕΠ με οκτάμηνες συμβάσεις και να λειτουργήσει ο σταθμός. Φέρνω τη μάνα μου από τις Σέρρες να μου κρατάει το παιδί γιατί δεν γίνεται διαφορετικά».

Ο κ. Απόστολος Ροδίτης και η γυναίκα του έχουν οικογενειακή επιχείρηση. Η σύζυγος μένει σπίτι με το νεογέννητο μωρό τους και ο ίδιος, αντί να στέλνει το γιο του στον παιδικό σταθμό τον παίρνει μαζί στη δουλειά. «Μέχρι και σε εξωτερικές δουλειές τον σέρνω. Και εμείς είμαστε καλά. Αλλοι παίρνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες είναι υπάλληλοι. Είναι ζωή αυτή για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς;».

«Ολοι βρίζουν»

Η Βούλα μέχρι σήμερα είχε έναν παιδικό σταθμό. Πριν από το καλοκαίρι ολοκληρώθηκαν άλλοι δύο πρότυποι σταθμοί με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, που εκτείνονται σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα και στοίχισαν 4 εκατομμύρια ευρώ.

«Ερχονται οι γονείς και μας βρίζουν και φωνάζουν» λέει στην «Ε» η κ. Ποταμιάνου, διοικητική υπάλληλος του σταθμού. «Δεν ζητάμε προσλήψεις μόνιμων. Με οκτάμηνες συμβάσεις να έρθουν, να βρεθούν τα παιδάκια στο χώρο τους και όχι από δω κι από κει».

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την περιοχή της Βούλας, αλλά όλη την Ελλάδα. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να ταλαιπωρούνται σε καθημερινή βάση. Οσο για τα παιδιά, περνούν τη μέρα τους ανάμεσα σε γκρίζα γραφεία, αντί να ανεβοκατεβαίνουν πολύχρωμες τσουλήθρες.

 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york