Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ, σε ποιους απευθύνεται, ποιους υποστηρίζει

|

Γιάννης Τόλιος
διδάκτωρ οικονομικών επιστημών
υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ περιφέρειας Αττικής

Οι πρόωρες εκλογές φέρνουν στο προσκήνιο το μεγάλο ερώτημα για τις αιτίες της βαθιάς οικονομικής κρίσης και τα ογκούμενα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Χωρίς αμφιβολία κύρια ευθύνη έχουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, καθώς και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα (μεγάλες επιχειρήσεις, κερδοσκόποι και πολυεθνικές), με την τεράστια αναδιανομή πλούτου σε βάρος εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων.
Η διέξοδος από την κρίση για να είναι φερέγγυα πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας και όχι με όρους τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλοεργολάβων και ιδιοκτητών μεγάλης περιουσίας. Να έχει στο κέντρο τις κοινωνικές ανάγκες των δημιουργών του υλικού και πνευματικού πλούτου. Αυτόν τον κόσμο υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά αποφασιστική στήριξη του στις εκλογές για να μπορεί να επηρεάσει αποτελεσματικά τις πολιτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα προτείνει και αγωνίζεται για τους:
Μισθωτούς: Ενίσχυση αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, για τόνωση ζήτησης και αύξηση απασχόλησης. Κατώτατος μισθός στο μέσο όρο των χωρών ΕΕ (1.200 €). Ελάχιστες συντάξεις στο 80% των κατώτατων μισθών. Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια με κάλυψη κενών στον κοινωνικό τομέα (παιδεία, υγεία, πρόνοια), με ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και πόρους από την αναδιανομή πλούτου, πάταξη φοροδιαφυγής και παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Σεβασμός εργασιακών δικαιωμάτων, μείωση συνολικά χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, κοινωνική ασφάλιση σε όλους, προστασία ανέργων, κατάργηση όλων των ελαστικών, μερικών και άτυπων μορφών εργασίας, κά.
Αγρότες: Κατάργηση της «νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» και διαμόρφωση μιας άλλης ΚΑΠ σε διαφορετική βάση, με στόχο τη στήριξη της οικογενειακής γεωργίας, τη διατήρηση της απασχόλησης, την οικολογική και υγιεινή αναμόρφωση της γεωργο-κτηνοτροφικής παραγωγής και ανακατανομή πόρων σε όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών. Δραστικός έλεγχος των καρτέλ, κλείσιμο ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή, ανασύνταξη συνεταιριστικού κινήματος και αναβάθμιση ρόλο τους σε όλο το κύκλωμα της τροφικής αλυσίδας (από αγροτικά εφόδια ως εμπορία προϊόντων), αύξηση αγροτικών συντάξεων, κά.
Μικρές επιχειρήσεις - επαγγελματίες. Επαναφορά αφορολόγητου αποθεματικού, ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για τις Μικρές Επιχειρήσεις, αναμόρφωση πτωχευτικού δικαίου με δημιουργία δημόσιου φορέα προστασίας συναλλαγών, ενίσχυση μηχανισμών εγγυήσεων δανείων, μείωση φορολογικού συντελεστή κατά τη μεταβίβαση μικρών επιχειρήσεων, όχι στην προσπάθεια κατάργηση αργίας της Κυριακής, εξασφάλιση κατώτατου ορίου σύνταξης και αύξηση της κατά 30%, κά.
Νεολαία: Ειδικό πρόγραμμα για την απασχόληση, κανένας μισθός κάτω από το όριο φτώχειας σε επίπεδο ΕΕ, ειδικό βοήθημα ανεργίας ίσο με σύνταξη ΟΓΑ για άνεργους νέους, αφορολόγητο 15.000 € για νέους ως 29 ετών, κατάργηση ανασφάλιστων stage, κατάργηση μορφών εργασίας που είναι σύγχρονες μορφές δουλείας (ενοικίαση εργαζόμενων, κά), επαναφορά ορίου 50 ενσήμων για απόκτηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου, πρόσληψη συμβασιούχων δημοσίου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καταπολέμηση ανασφάλιστης εργασίας, κά.
Για όλους τους πολίτες: Οικοδόμηση ολοκληρωμένου δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας-πρόνοιας με άμεση, καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό, δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης με μηδενισμό των οικογενειακών δαπανών για την παιδεία, αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος (δασών, πράσινου, ελεύθερων χώρων, υδροφόρων, θαλασσών, κά), προστασία και ενίσχυση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, κά.
Εγγύηση για την συνεπή διεκδίκηση των παραπάνω, η ανιδιοτελής διαχρονική προσφορά των αγωνιστών της Αριστεράς για μια ανώτερη κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

www.ytolios.gr, e-mail: tolios@syn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york