Tα σχολεία δεν θα προλάβει να τα κλείσει η νέα γρίπη. Το έκανε ήδη το υπουργείο», καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αλ.Δελμούζος» κ. Θανάσης Γκούμας. Κάθε πέρσι και καλύτερα.Αυτή η φράση φαίνεται ότι χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ανατολική Αττική.
Τα κενά σε διδακτικό προσωπικό είναι ίσως περισσότερα από ποτέ, ενώ οι λίγοι αναπληρωτές,που έχουν διορισθεί, έχουν μετατραπεί σε περιπλανώμενους ταξιδιώτες. Όμως ειδικά φέτος υπάρχει ένα ακόμη δεδομένο που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Πρόκειται για την απειλή της νέας γρίπης, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού από τις αρμόδιες αρχές.
Γράφει: ΜΥΡΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αλ. Δελμούζος» κ. Θανάσης Γκούμας απεκάλυψε στην «Ανατολική Ακτή» τα «μελανά» σημεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ανατολική Αττική. Ειδικότερα, τα κενά σε διδακτικό προσωπικό, υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες, με αποτέλεσμα τα περισσότερα σχολεία του νομού να υπολειτουργούν. «Εκεί που το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο είναι τα Ολοήμερα Σχολεία. Σχεδόν κανένα Ολοήμερο της ευρύτερης περιοχής Αν. Αττικής δεν πληροί τις προϋποθέσεις (δάσκαλοι- εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας με νόμους έχει θεσπίσει,ώστε να λειτουργήσουν. Αυτό οδηγεί σε απόγνωση τους εργαζόμενους γονείς, που βλέπουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό να ανατρέπεται» μας λέει ο κ. Γκούμας.
Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 180 δάσκαλοι, 90 Νηπιαγωγοί, 50 δάσκαλοι Αγγλικών, 55 δάσκαλοι Φ.Αγωγής, 20 δάσκαλοι Μουσικής, 57 δάσκαλοι ΣΜΕΑ και 17 Νηπιαγωγοί ΣΜΕΑ.
Η τραγική αυτή εικόνα οδήγησε τρεις εκπαιδευτικούς συλλόγους της Ανατολικής Αττικής να προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία της Διεύθυνσης στα Γλυκά Νερά, την
Δευτέρα 14ης Σεπτεμβρίου.Τα μέλη των εκπαιδευτικών Συλλόγων «Αλ Δελμούζος», «Κ. Σωτηρίου» και Γλυφάδας – Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη Διεύθυνση ΠΕ Ανατολικής Αττικής για τα κενά που υπάρχουν και ζήτησαν τον άμεσο διορισμό εκπαιδευτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με τον κ. Γκούμα, τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στο 2ο και 6ο Δημοτικό Αρτέμιδας, την Ανατολή και το δημοτικό ειδικό σχολείο του Ιδρύματος για το παιδί «η Παμμακάριστος» στη Νέα Μάκρη.
Σημαντικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό διαπιστώνονται και στο Μαραθώνα, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη. Ιδιαίτερα μεγάλα είναι τα κενά στα Τμήματα Ένταξης (παιδιά με ειδικές ανάγκες) και στα ειδικά
σχολεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά από τις τοποθετήσεις των λιγοστών αναπληρωτών, οι οποίοι, με απόφαση του Δ)ντή ΠΕ Αν. Αττικής μετακινήθηκαν, από τα σχολεία με τα λιγότερα κενά στα σχολεία με τα περισσότερα κενά, προκειμένου να λειτουργήσουν -έστω και τυπικά- όλα τα σχολεία.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς Συλλόγους,οι μετακινήσεις αυτές συνιστούν καταστρατήγηση των αποφάσεων του ΠΥΣΠΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. «Με αυτόν τον τρόπο δεν αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις των σχολείων που έτσι και αλλιώς είναι αδύνατη η πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά αντίθετα δυναμιτίζεται η ομαλή λειτουργία όλων των σχολείων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των τριών Συλλόγων, που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η φετινή σχολική χρονιά δεν άρχισε και με τους καλύτερους οιωνούς. Ο κ. Γκούμας μάλιστα θεωρεί ότι πρόκειται για την χειρότερη σχολική χρονιά που έχει ζήσει και επιρρίπτει ευθύνες αποκλειστικά στο υπουργείο Παιδείας. «Τα σχολεία δεν θα προλάβει να τα κλείσει η νέα γρίπη. Το έκανε ήδη το υπουργείο», καταγγέλλει ο κ. Γκούμας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο έχει ενημερωθεί για τις ελλείψεις από τα μέσα Αυγούστου.Συνεπώς το επιχείρημα των αρμοδίων ότι δεν πρόλαβαν να καλύψουν τα κενά λόγω της έναρξης της προεκλογικής περιόδου δεν ευσταθεί. «Αυτό που μας έχει εξοργίσει περισσότερο είναι ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος
επιμένει ότι όλα είναι έτοιμα και κατηγορεί τους συνδικαλιστές ότι δραματοποιούν την κατάσταση», ανάφερε με νόημα ο κ.Γκούμας. Κατά την άποψή του δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κάλυψη των κενών θέσεων. Και αυτό γιατί το υπουργείο ήταν ενήμερο πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών και παρ΄
όλα αυτά δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες.
Η αναπλήρωση των κενών πρέπει να γίνει άμεσα,αναφέρει ο ίδιος, καθώς η υπομονή τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων έχει αρχίσει να εξαντλείται. Και το γεγονός ότι βρισκόμαστε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου δεν αποτελεί δικαιολογία. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Γκούμας, το 2007 σε παρόμοια περίπτωση,ο Άρειος Πάγος είχε αποφασίσει την εξαίρεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο.Το θετικό είναι ότι οι έντονες πιέσεις εκπαιδευτικών και γονέων προς αυτήν την κατεύθυνση τελικά εισακούστηκαν από τους αρμόδιους, καθώς υπήρξε απόφαση -έστω και την τελευταία στιγμή- για κατ’ εξαίρεση πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ωστόσο, το θέμα είναι πότε θα γίνουν αυτοί οι διορισμοί και αν θα καλύψουν πλήρως τις τεράστιες ανάγκες της Ανατολικής Αττικής που μετρά σχεδόν 600 κενά σε διδακτικό προσωπικό.
Οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό δεν μπορούν όμως να συγκριθούν με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά
την προστασία των παιδιών από την νέα γρίπη. Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πρόσφατα μια εγκύκλιο με οδηγίες για τα μέτρα προλήψεως. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας, Άρης
Σπηλιωτόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο 4ο Λύκειο Ζωγράφου, τόνισε ότι τα σχολεία είναι επαρκώς προετοιμασμένα και όσον αφορά στην ενημέρωση και όσον αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών εφόσον προκύψουν κρούσματα της νέας γρίπης. «Είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο και σε επίπεδο ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και όσον αφορά το υλικό και τα πάντα λειτουργούν σύμφωνα με το σχέδιο και με τις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που επιχείρησαν να επενδύσουν μικροκομματικά». Διαφορετική όμως άποψη φαίνεται να έχουν οι ομοσπονδίες και σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων. Αμφότεροι καταγγέλλουν ότι ούτε τα απαραίτητα κονδύλια έχουν διατεθεί, ούτε το καθεστώς πρόσληψης των καθαριστριών έχει καθοριστεί,ούτε το σχέδιο του υπουργείου είναι ρεαλιστικό. Το αποτέλεσμα είναι οι εκπαιδευτικοί να έχουν μετατραπεί σε νοσοκόμες, οι γονείς να αγωνιούν και τα παιδιά να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Μαθητών Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, «η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης είναι απλές ευχές που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».
Σε σχετική ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Γονέων καταγγέλλει ότι η καθαριότητα και οι συνθήκες υγιεινής στα σχολεία, βασικός παράγοντας πρόληψης και της συγκεκριμένης πανδημίας, «είναι απαράδεκτες», ενώ η αναλογία καθαριστριών ανά αίθουσα (18 αίθουσες/καθαρίστρια) δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις συνθήκες σίτισης στα ολοήμερα σχολεία, λόγω της μη πρόβλεψης κωδικού για τον διορισμό τραπεζοκόμων και την ανυπαρξία εξοπλισμένων και υγειονομικά ελεγμένων χώρων εστίασης.
Στο ίδιος μήκος κύματος κινείται και η σχετική ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού Συλλόγου «Αλ Δελμούζος». Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησή του για τα χρήματα που πρέπει να διατεθούν για την αγορά των υλικών, που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της γρίπης. Σημειωτέον ότι τα περισσότερα από τα υλικά αυτά είναι αναλώσιμα, μιας χρήσης και θα πρέπει να ανανεώνονται καθημερινά (ποτήρια, γάντια και μάσκες, απολυμαντικά, αλκοολούχα αντισηπτικά, οινόπνευμα και τόσα άλλα, όπως ποδοκίνητους κάδους κτλ.).
«Με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα δούμε», τονίζει ο Σύλλογος «Αλ. Δελμούζος», «ότι το κόστος, για ένα εξαθέσιο σχολείο μόνο για τα αναλώσιμα υλικά ανέρχεται εβδομαδιαία περίπου στο ποσό των 300 Ευρώ.Στις σχετικές εγκυκλίους δεν αναφέρεται πουθενά από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την αγορά και για τη συνεχή αντικατάσταση όλων των παραπάνω». Αλλά ούτε και οι ήδη υπερχρεωμένες σχολικές επιτροπές μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των ποσών αυτών.Και το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι το πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Θα τα πληρώσουν οι εκπαιδευτικοί,οι γονείς ή μήπως οι ίδιοι μαθητές;
Πηγή: Εφημερίδα Ανατολική Ακτή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου