Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Tι θεωρείται κακοποίηση ζώου;

pallinipress097

Στο Αυτόφωρο θα οδηγούνται οι βασανιστές ζώων, και έγκλησή τους θα γίνεται χωρίς καν την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις μηνύσεων, σύμφωνα με... εγκύκλιο του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ρούσσου-Εμμανουήλ Παπαδάκη. 

Η εγκύκλιος με την οποία αποσαφηνίζονται ζητήματα που έχουν εγερθεί από τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία περί προστασίας των ζώων , επισημαίνει ότι απαγορεύεται, ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός. Επισημαίνεται επίσης, σύμφωνα με το capital.gr, ότι εκτός από την έννοια της ενεργητικής κακοποίησης, κακοποίηση υφίσταται και όταν πρόκειται για παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους κ.ά. Με το Ν. 4039/12 ορίζονται ως αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων η Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού ελέγχου. Αν δεν λειτουργεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, αρμόδια είναι κάποια από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου.

Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η βούληση του νομοθέτη ήταν να αφαιρέσει την αρμοδιότητα αυτή από την Ελληνική Αστυνομία και να την αναθέσει, αποκλειστικά, στη Δημοτική Αστυνομία. Διευκρινήσεις δίνονται και για τα θέματα της διεξαγωγής της προανάκρισης και της προκαταρκτικής εξέτασης, για την αντιμετώπιση του εγκλήματος σε βάρος των ζώων στο πλαίσιο, ιδίως, του αυτοφώρου, όταν αυτό τελείται μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο Εισαγγελέας, με την παραγγελία του για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ιδίως μέσω της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., παραγγέλλει την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης να παράσχει τα στοιχεία του χρήστη, διεύθυνση και λοιπές πληροφορίες.

lifo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york