Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΚΕΔΕ: «Είναι πλέον αδύνατον να λειτουργήσουν οι Δήμοι της χώρας»

KEDE_Shma_NEW Τις θέσεις των δήμων της χώρας επί των διατάξεων του Κυρωτικού Νόμου της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου κατέθεσε σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, κ. Κώστα Ασκούνη, τον αντιπρόεδρο, κ. Γιάννη Κουράκη, τον γενικό γραμματέα, κ. Αποστόλο Κοιμήση και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Τζανακούλη και κ. Γιάννη Λυμπέρη.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ εξέφρασαν ενώπιον των αρμοδίων, για θέματα Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, την έντονη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας τον εμπαιγμό των αιρετών εκπροσώπων της και την καταρράκωση του κύρους του θεσμού.

Ειδικότερα, σημείωσαν ότι από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» με σωρεία διατάξεων και αποφάσεων έχει πλήρως αναιρεθεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων της χώρας, με πρωτοφανείς περικοπές πόρων, με έλλειψη προσωπικού -λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων και αθρόων συνταξιοδοτήσεων- με μεγάλες περικοπές του αριθμού των ειδικών συμβούλων και επιστημονικών συνεργατών, με περιορισμό του αριθμού των Αντιδημάρχων, τη στιγμή που τους μεταβιβάζονται εκατοντάδες νέες αρμοδιότητες.

Σε ότι αφορά στην κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τονίστηκε ότι, όπως επιχειρείται, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ διευκρίνισαν ότι διαφωνούσαν με ορισμένες διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος, δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.

«Παρόλα αυτά», τόνισαν, «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία από 1.1.2013 ισχύει σε όλους τους Δήμους της χώρας, έτσι όπως συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Εσωτερικών, αντιμετώπιζε κάποια από τα έντονα προβλήματα που απασχολούν τους Ο.Τ.Α.».

Ωστόσο, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, έρχεται τώρα ο Κυρωτικός Νόμος, ο οποίος καταργεί εκείνες τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που περιλαμβάνουν τα ελάχιστα συμφωνηθέντα με την Κυβέρνηση, «οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια 175 Αντιδημάρχους, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε παραίτηση και αφήνοντας πολλά μικρά νησιά -Ερεικούσα, Μαθράκι, Οθωνοί (Κερκύρας), Κάλαμος, Καστός (Λευκάδας), Αντικύθηρα (Κυθήρων), Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα (Νάξου και μικρών Κυκλάδων)- χωρίς εκπροσώπηση στη δημοτική ιεραρχία».

Σημείωσαν ακόμη ότι με τις καταργούμενες διατάξεις οι δήμοι θα οδηγηθούν σε αναγκαστικές διακοπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου για εργαζόμενους, οι οποίοι από την αρχή του έτους εργάζονται σε υπηρεσίες τους, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Επισημάνθηκε ότι, παρότι η ΚΕΔΕ είχε συζητήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών να γίνει ρύθμιση σχετικά με τους καταργηθέντες επιστημονικούς συνεργάτες τους ιδιαίτερους γραμματείς των Δημάρχων, για τους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων κάτω των 100.000 κατοίκων, για την αποζημίωση των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων στους Καλλικρατικούς Δήμους με τις μεγάλες αποστάσεις, κ.ά., τώρα όλα τα παραπάνω παραπέμπονται στις καλένδες.

«Μέσα σ’ αυτό το κλίμα γενικευμένης υποβάθμισης και απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της είναι πλέον αδύνατον να λειτουργήσουν οι Δήμοι της χώρας και σε λίγο χωρίς αυτούς δεν θα υπάρχει κοινωνικό κράτος, δεν θα παρέχονται οι στοιχειώδεις υπηρεσίες προς τους πολίτες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κώστας Ασκούνης, συνεχίζοντας, «σας καλούμε να στηρίξετε όσα ελάχιστα έχουν συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση, μέσω της Π.Ν.Π., και να μην επιτρέψετε περαιτέρω υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελεί δομικό στοιχείο του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

 

poli-politiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york