Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ο ρατσισμός στην ιδιαιτερότητα!!! - Οχι στη ράμπα αναπήρων στη Λαυρεωτική

107

Με επείγουσα επιστολή προς κάθε αρμόδια αρχή από τον Υπουργό έως τον Δήμαρχο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.), τους ενημερώνουν για την καταγγελία ατόμου με βαριά κινητική αναπηρία, που εμποδίστηκε από περιοίκους, να κατασκευάσει ράμπα στην παραλία Τουρκολίμανο Κερατέας.

Καταγγελία που κατατέθηκε στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. δείχνει το βάθος και την έκταση των αρνητικών στερεοτύπων και των ρατσιστικών συμπεριφορών που διέπουν ακόμα ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας…

Γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία έχει φτάσει στο στάδιο της τετραπληγίας, κατέθεσε στις 26-11-2012 αίτηση προς το Δήμο Λαυρεωτικής για να της χορηγηθεί άδεια για κατασκευή ράμπας στην παραλία «Τουρκολίμανο» της Δημοτικής Ενότητας Κερατέας. Τα έξοδα μάλιστα τα ανέλαβε η ίδια!

Ο Δήμος Λαυρεωτικής συμφώνησε και έθεσε και τις τεχνικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να τηρηθούν: «Η ράμπα θα πρέπει να είναι κάθετα προς την ακτογραμμή, επιτρέποντας την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), με τις εξής προϋποθέσεις …» κλπ.

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε με ίδια οικονομικά μέσα της ενδιαφερόμενης, όπως αναφέρεται στην καταγγελία που κατατέθηκε στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ, τηρώντας τις τεχνικές προδιαγραφές που θέτουν οι υπουργικές αποφάσεις για το θέμα.

Όμως το εν λόγω έργο σταμάτησε μετά από ενέργειες περιοίκων οι οποίοι έχουν στραφεί ακόμα και εναντίον της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαυρεωτικής με το αιτιολογικό ότι «ενοχλούνται με το θέαμα και ότι με το άνοιγμα της ράμπας χάνεται μία θέση για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους στην σκιά»!!!

Η ΕΣΑμεΑ καλεί τον Δήμο και όλους τους εμπλεκομένους να δώσουν εντολή για τη συνέχιση της κατασκευής της ράμπας προασπίζοντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής, ως όφειλε, κατέθεσε την αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής, η οποία, με απαντητικό της έγγραφο στις 04-02-2013 αναφέρει μεταξύ άλλων «….σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για την προαναφερόμενη κατασκευή, σημειώνοντας ότι η ράμπα θα πρέπει να είναι κάθετα προς την ακτογραμμή, επιτρέποντας την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), με τις εξής προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν».

Mάλιστα η Περιφέρεια Ανατ. Αττικής έχει με δικά της έξοδα τοποθετήσει τέτοιες ράμπες σε ακτές λουομένων και το χειροκροτήσαμε και το αναδείξαμε μέσα από τις στήλες μας.

Ολες οι αρμόδιες υπηρεσίες συμφώνησαν

Ήδη από το Μάιο 2012 η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής ενημερώνει με έγγραφό της (2009/ΦΕΚ 792/ΤΒ΄/29-4-2009 & ΦΕΚ 1411/ΤΒ/30-4-2012) ότι προβλέπεται σε μία τουλάχιστον ανά Δημοτική Ενότητα από τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλία κ.λπ. καθώς όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις, οι ΟΤΑ υποχρεούνται να προβούν στην τοποθέτηση ενός διαδρόμου, κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων.

Ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι νόμοι, έπρεπε να επιδιώξουμε να τους αποικτήσουμε και όχι να προσπαθούμε να τους προσπεράσουμε... Αλλά αρχοντοχωριάτης ζει παντού...

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york