Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΡΤΟ-ΡΑΦΤΗ

011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΠΟΡΤΟ-ΡΑΦΤΗ.

Αγαπητοί Γονείς!

Ο θυμός που κυριαρχεί στο ψήφισμα διαμαρτυρίας σας, καθώς η πολιτική λιτότητας ή καλύτερα ανέχειας, που επιβάλλει η Κυβέρνηση, φτάνει στα όρια της κατάρρευσης το Κοινωνικό Κράτος και τα θεμέλιά του, που δεν είναι άλλα από την Παιδεία και την Υγεία, είναι απόλυτα δικαιολογημένος!

Λυπούμεθα όμως, που τελείως άδικα και αδικαιολόγητα, επελέγη ως κύριος στόχος μιας βίαιης και αδικαιολόγητης φραστικής επίθεσης, όπως ακριβώς θα επιθυμούσε και η Κυβέρνηση, ο Δήμος Μαρκοπούλου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη, όπως και πολλά άλλα σχολεία της χώρας.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου στέκεται πάντα αρωγός, στην όποια προσπάθεια διεκδίκησης των απαιτούμενων χρημάτων για την Παιδεία. Μαζί θα έπρεπε να είμαστε σύμμαχοι, διεκδικώντας το αυτονόητο για τα παιδιά μας, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες κινητοποίησεις μας στην Αθήνα και στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, από τις οποίες δυστυχώς, απουσίαζαν τα υπογράφοντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σας!

Έμπρακτα λοιπόν έχουμε δείξει στο πρόσφατο παρελθόν, την πολιτική ευαισθησία μας, πρωτοστατώντας σε σχετικές κινητοποιήσεις, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο, στην εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών, από και προς τα σχολεία τους, αλλά και διοργανώνοντας συγκεντρώσεις, με πρωταγωνιστές τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να ακουστεί η φωνή τους και μαζί, να βρούμε λύσεις.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, έχει προχωρήσει ακόμη, σε μία σειρά διαβημάτων με έγγραφα και παραστάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας, για την αύξηση των προβλεπόμενων για την Παιδεία, κονδυλίων.

Θα πρέπει όμως, να έχετε υπόψη, πως η γενικότερη οικονομική πολιτική και η διάλυση του Ο.Σ.Κ. (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) ειδικότερα, κρατούν δεμένα τα χέρια των Δήμων, καθώς δίχως πόρους, μελέτες και Μηχανικούς, η δημιουργία νέων σχολικών εγκαταστάσεων, είναι απαγορευτική.

Σε καμία περίπτωση, αυτό δε σημαίνει ότι μένουμε βουβοί θεατές, της διάλυσης της δωρεάν Παιδείας.

Σε απάντηση όμως των ειδικότερων ερωτημάτων σας, αναφέρουμε ότι, όσον αφορά στη μεταφορά των μαθητών, οι συμβάσεις οι οποίες παρατάθηκαν και χάρη στις οποίες συνεχίζεται, μετά τις 8 Νοεμβρίου 2012, η μετακίνηση των μαθητών, για τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου Μαρκοπούλου, είχαν υπογραφεί το σχολικό έτος 2009-2010 με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής (Ν.Α.Α.Α.), (νυν Περιφέρεια Αττικής) και τους μεταφορείς.

Επειδή το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη, λειτούργησε την επόμενη σχολική χρονιά 2010-2011, δεν είχε προβεί σε υπογραφή παρόμοιας σύμβασης.

Παρά τις ενέργειες της Διευθύντριας, κας Ψιλού, προς τη Ν.Α.Α.Α., τον Σεπτέμβρη του 2010, οι τρεις διαγωνισμοί που διεξήγαγε η τελευταία, κηρύχθηκαν άγονοι, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλισθεί η μεταφορά των μαθητών για το σχολικό έτος 2010-2011. Ο Δήμος Μαρκοπούλου, έχει σαφώς προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προς την Περιφέρεια για την τρέχουσα περίοδο (εντός του 2012), για την ένταξη του δρομολογίου στην υπάρχουσα σύμβαση.

Σχετικά με την τοποθεσία του σχολείου, δυστυχώς δεν είναι εφικτό να υπάρχει σε κάθε γειτονιά και ένα σχολείο. Μακάρι να ήταν εφικτό! Σκεφτείτε όμως, πως πριν την ίδρυση του 3ου Δημοτικού Πόρτο Ράφτη, οι κάτοικοι της Χαμολιάς, ήταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε σχολείο στο Μαρκόπουλο.

Ισχυρίζεστε, πως δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή στο Σχολείο σας και πως γίνονται δωρεές από το Σύλλογο Γονέων για την κάλυψη των παραπάνω. Αλήθεια, από πού προκύπτει κάτι τέτοιο;

Όσον αφορά στο Στέγαστρο, αρμόδια είναι η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως φορέας διαχείρισης χρημάτων και ιεράρχησης αναγκών, επιβλέποντας 14 συνολικά σχολικές μονάδες. Εξαιτίας του μεγάλου κόστους του, που, όπως και εσείς γνωρίζετε, ίσως και να ξεπερνά τα 6.000 Ευρώ, δεν είναι προς το παρόν εφικτή η άμεση υλοποίησή του.

Επίσης, κάτω από την εποπτεία του Δήμου, όπως γνωρίζετε, λειτουργούν τα Ν.Π.Δ.Δ., τα οποία είναι αυτόνομα, με δικό τους Δ.Σ. και ΑΦΜ, δικαιώματα και υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές περιγράφονται δεσμευτικά στο Καταστατικό τους, βάσει του Καλλικράτειου νόμου Ν. 3852/10.

Σ’ αυτήν την κατηγορία, ανήκουν και οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες διαχειρίζονται χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων. Τα χρήματα αυτά δεν είναι ποτέ αρκετά και ο Δήμος χρειάζεται να επιχορηγεί τα Ν.Π.Δ.Δ. για να τα ενισχύει, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι σήμερα είναι απαραίτητα και άλλα υλικά πέραν του πετρελαίου θέρμανσης, ΔΕΗ, ΟΤΕ και αποχέτευσης, όπως μελάνια, γραφίτες, προγράμματα του «ΕΠΑΦΟΣ» κ.λ.π., προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να έχουν ό,τι χρειάζονται για καλύτερης ποιότητας εκπαίδευση.

Χρειάζεται λοιπόν ιεράρχηση των αναγκών, σύμφωνα με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες!

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για το έτος 2012, οι Κ.Α.Π. για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των 18 Σχολικών Μονάδων του Δήμου μας, ήταν 99.087,70 Ευρώ και η τελευταία δόση κατατέθηκε στις 18/10/2012. Στις 24/10/2012, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε επιχορήγηση απ’ την πλευρά του Δήμου συνολικά 70.000 Ευρώ, για την ενίσχυση της λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας)! Εμείς λοιπόν, επειδή έτσι πρέπει να κάνουμε, διπλασιάσαμε σχεδόν την σχολική επιχορήγηση με χρήματα του Δήμου μας!!

Σας ενημερώνουμε ακόμη, πως έχει εγκριθεί η αγορά των τριών (3) cd-players, με τον Αριθμό Πρωτοκόλλου 516/8.11.2012 εγγράφου σας. Η έγκριση δόθηκε την ίδια ημέρα και στάλθηκε πίσω στη Διευθύντρια του Σχολείου, στις 9/11/2012, με την παρατήρηση για αναζήτηση προσφορών. Είναι αδιανόητο να μην έχετε σχετική ενημέρωση και να γράφετε ψέματα. Όσο για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τον projector, είναι κατανοητό πως το κόστος είναι σημαντικό και προσπαθούμε, για τη σταδιακή εξασφάλισή της αγοράς τους.

Ψευδώς επίσης γράφετε, πως σας ενημερώσαμε εμείς, ότι είναι παράνομο να δέχεται ο Σύλλογος δωρεές, για τα μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης που διοργανώνει. Ο Δήμος Μαρκοπούλου, φρόντισε να σας ενημερώσει για να σας προφυλάξει, ότι παράνομη είναι η συνδρομή που ζητήσατε από τα παιδιά, την οποία θέλατε να καθιερώσετε. Όχι οι δωρεές! Η Παιδεία είναι και πρέπει να παραμείνει δωρεάν, καθώς επίσης και η προσφορά του Συλλόγου προς όλους τους μαθητές που φοιτούν στο Σχολείο σας, δίχως διακρίσεις.

Επιπλέον, στην Κ.Δ.Ε.Μ., βάσει του νόμου και του καταστατικού της, επιτρέπεται να διαθέτει χρήματα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι αυτοί του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει, η Κ.Δ.Ε.Μ. δεν μπορεί νόμιμα να χρηματοδοτήσει τα σχετικά αιτήματά σας, ενώ μπορεί νόμιμα, να ανακαινίσει το Κινηματογράφο «ΑΡΤΕΜΙΣ». Θεωρείτε ότι η ανακαίνιση δεν ήταν απαραίτητη; Κρίμα που δεν αναγνωρίζετε τον κοινωφελή σκοπό της λειτουργίας του ανακαινισμένου κινηματοθεάτρου για προσφορά διεξόδων στον Πολιτισμό, όχι μόνο των κατοίκων του Δήμου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.

Δυστυχώς, η Κ.Δ.Ε.Μ., εκ του Καταστατικού της, δεν μπορεί (απαγορεύεται) να καλύψει ανάγκες σχολικών μονάδων, που αναμφίβολα είναι πάρα πολλές, αφού κάθε σχολική μονάδα έχει περιθώρια βελτίωσης. Επομένως, μην βιάζεστε να βγάλετε άστοχα συμπεράσματα!

Το Πολιτιστικό Κέντρο, όπως αναφέρετε, είναι μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία μισθώθηκε από τον Δήμο Μαρκοπούλου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό να εξυπηρετήσει και φιλοξενήσει τους δημότες και κατοίκους του Πόρτο Ράφτη, τους Συλλόγους και τα προγράμματα του Δήμου. Θεωρείτε ότι δεν ήταν απαραίτητο; Μήπως δεν έπρεπε να εξοπλιστεί με τα απολύτως απαραίτητα υλικά;

Σας πληροφορούμε, ότι τα στόρια για το Πολιτιστικό Κέντρο του Πόρτο Ράφτη, δεν έχουν ακόμη αγοραστεί, αλλά βρισκόμαστε στη διαδικασία συλλογής προσφορών για την εξεύρεση της πιο οικονομικής λύσης, που δεν θα ξεπεράσει ούτε το 1/3 του ποσού, που ψευδώς αναγράφεται, ως δεδομένο!

Τα 10.000 Ευρώ που αναφέρετε, είναι το ανώτατο όριο του κωδικού, που προέκυψε από αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου για την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης, και αφορά συγκεκριμένα στην προμήθεια μηχανισμών roller σκίασης (Κ. Α.: 1566540001). Μετά την ολοκλήρωση συλλογής των προσφορών, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος από τη διαπαραταξιακή οικονομική επιτροπή και θα καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα λύση.

Τέλος, όσον αφορά στην προσπάθειά σας για διοργάνωση μαθημάτων μπάσκετ και χορού στο 3ο Δημοτικό Πόρτο Ράφτη, υπάρχει μία συγκεκριμένη, νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να παραχωρηθεί σχολικός χώρος, για την υλοποίησή τους και έχετε κατ’ επανάληψη ενημερωθεί σχετικά από το Σεπτέμβρη του 2012.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έπρεπε να υποβάλει έγκαιρα αίτηση στο Διευθυντή του εκάστοτε Σχολείου, ο οποίος με τη σειρά του, να φέρει το θέμα στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η υπ’ αριθμόν 15/2012 (5ο Πρακτικό 8.10.2012) απόφαση του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με πλήρη φάκελο, που αφορούσε το αίτημά σας, όπως και των υπολοίπων, διαβιβάστηκε στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση του Σχολικού Συμβούλου στις 12/10/2012. Μετά τη γνωμοδότηση του Σχολικού Συμβούλου, συνεδριάζει η Δ.Ε.Π. (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας) προκειμένου να γνωμοδοτήσει και να ακολουθήσει τελικά η απόφαση παραχώρησης Δημάρχου, η οποία θα σας κοινοποιηθεί άμεσα.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, βάσει του άρθρου 41 του Ν. 1566/85 και των σχετικών εγκυκλίων του ΥΠΕΠΘ, την οποία όμως, υποχρεωτικά, για λόγους νομιμότητας, οφείλουμε να ακολουθήσουμε με συνέπεια και υπομονή.

Ελπίζουμε στο μέλλον, να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία μαζί σας, για την οποία όμως είναι απαραίτητο, να μην γράφετε ψέματα, να μην παραπληροφορείτε συνειδητά τους συμπολίτες μας, με πολλές ανακρίβειες και υπερβολές και να είστε στοιχειωδώς ενημερωμένοι, για τις νόμιμες διαδικασίες!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,

Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york