Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

To νέο δηλωτικό σήμα του Δήμου Ωρωπού

oropos Στον άτυπο εθελοντικό διαγωνισμό για το ιδιαίτερο δηλωτικό σήμα του δήμου μας συμμετείχαν με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις 7 καλλιτέχνες. Η επιτροπή έφερε πρώτη σε σειρά κατάταξης την κυρία Τοτόμη Βαρβάρα (δημότης Ωρωπού, κάτοικος Καπανδριτίου).


Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο :

"Το επιλεγέν ως προτεινόμενο ιδιαίτερο δηλωτικό σήμα υπερέχει έναντι όλων των άλλων σε συμβολισμούς, εμπεριέχει δε όλες τις παραμέτρους που ζητήθηκαν από τους καλλιτέχνες ( συγκεκριμένο τμήμα της αναθηματικής πλάκας του Αρχίνου, γράμμα Ω, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, κατάλληλη γραμματοσειρά),σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική σύνθεση που εμπεριέχει όλα τα προαναφερθέντα. Το προτεινόμενο ιδιαίτερο δηλωτικό σήμα του δήμου Ωρωπού ανήκει στα επεξηγηματικά σήματα και αποτελείται από τα εξής στοιχεία:

• Το συγκεκριμένο τμήμα της αναθηματικής πλάκας του Αρχίνου, βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση, στο κέντρο της εικαστικής σύνθεσης και κάτωθεν αυτής η λέξη «ΑΜΦΙΑΡΑΩΙ», που σημαίνει «ΣΤΟΝ ΑΜΦΙΑΡΑΟ».Δηλαδή ο δήμος Ωρωπού αφιερώνει πρωτίστως το ιδιαίτερο δηλωτικό του σήμα στον Αμφιάραο και το Αμφιαράειο, σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία της σύνθεσης(πυξίδα στραμμένη προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα , ναυτικό σχοινί που συμβολίζει και τα γεωγραφικά όρια της χώρας, χρυσαφί χρώμα, που συμβολίζει και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό), υποδηλώνει αφενός μεν τις οικουμενικές και πανανθρώπινα αποδεκτές αξίες που πηγάζουν από το μύθο του Αμφιάραου και το Αμφιαράειο, αφετέρου δε δηλώνει την ισχυρή βούληση και τον σθεναρό προσανατολισμό του Δήμου να αναδείξει και να γνωρίσει το Αμφιαράειο θεραπευτήριο του Αρχαίου Ωρωπού στην παγκόσμια κοινότητα.

• Το γράμμα Ω, το αρχικό γράμμα της λέξης Ωρωπός, περιβάλλει την προαναφερθείσα παράσταση με ευστοχία και εικαστική ποιότητα .

• Η πυξίδα και το ναυτικό σχοινί , που περιβάλει την σύνθεση, υποδηλώνουν την πανάρχαια ναυτική παράδοση του δήμου από την εποχή της «Γραίας» (συμμετοχή στον Τρωικό πόλεμο, αποικίες σε κάτω Ιταλία κ.α.), αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων. Επιπρόσθετα , σε σύγχρονο τοπικό επίπεδο, υποδηλώνουν την στροφή του ενδιαφέροντος του Καλλικρατικού δήμου σε όλα τα γεωγραφικά του διαμερίσματα.

• Τα χρώματα μπλέ πράσινο και χρυσαφί, αντιστοιχούν στην κυρίαρχη φύση του Δήμου (θάλασσα, καθαρός ουρανός, βουνά, καλλιέργειες, ήλιος).

• Το χρυσαφί υποδηλώνει επίσης το φώς του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, που πηγάζει από την ιστορία της περιοχής και φωτίζει όλη την οικουμένη.

• Την φράση «Δήμος Ωρωπού», σε πεζοκεφαλαία της γραμματοσειράς Optima.
Εκτιμούμε ότι το προτεινόμενο ιδιαίτερο δηλωτικό σήμα, όπως άλλωστε και κάθε έργο τέχνης, επιδέχεται και πολλές άλλες νοηματικές και εικαστικές αναλύσεις, ιδιαίτερα δε από εκείνους που αγνοούν την ιστορία της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση δημιουργεί μία καλή και με διάρκεια πρώτη εντύπωση. Οπτικοποιεί και εκπέμπει μηνύματα (ανθρωπισμού, εξωστρέφειας, διαφάνειας, δικαιοσύνης, ενότητας, συνεργασίας, προγραμματισμού, κ.α..) στους δημότες, στο πανελλήνιο και στην παγκόσμια κοινότητα .

Δίνει μια νότα σιγουριάς και αισιοδοξίας για το μέλλον του δήμου.

Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, ακόμη και ως μεμονωμένο σήμα, και επιτυγχάνει απόλυτα τον στόχο του να μένει χαραγμένο στο μυαλό όλων, ως χαρακτηριστική πρώτη εικόνα του Καλλικράτειου Δήμου Ωρωπού."
Καλοτάξιδο...

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york