Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το πάγωμα της αγοράς ακινήτων επέρριψε ο Βασίλης Οικονόμου

oikonomoubasilisΕυθύνες στην κυβέρνηση για προχειρότητα στην καθιέρωση του φόρου υπεραξίας ακινήτων επέρριψε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του προς το Υπουργείο Οικονομικών που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την προχειρότητα που νομοθέτησε και έθεσε σε εφαρμογή το φόρο υπεραξίας για τη μεταβίβαση ακινήτων έχει παγώσει κυριολεκτικά εδώ και δύο μήνες την αγορά ακινήτων. Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς προσπαθούν να πουλήσουν ακίνητα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν την βαριά και εκτός πραγματικότητας φορολογία που τους βαρύνει και δεν μπορούν εδώ και δύο μήνες να κάνουν καμία απολύτως κίνηση. Το κράτος τους υποχρεώνει να διατηρήσουν τα ακίνητά τους για άγνωστο χρονικό διάστημα λόγω τεχνικών προβλημάτων στην εφαρμογή του νόμου! Χιλιάδες επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων περιμένουν το Υπουργείο να διασαφηνίσει τις τεχνικού τύπου λεπτομέρειες, παραμένουν χωρίς εισόδημα αφού δεν πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες. Η ίδια η κυβέρνηση που επιζητά επειγόντως έσοδα για να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση απέναντι στη τρόικα στερείται εδώ και δύο μήνες έσοδα λόγω μη πραγματοποίησης μεταβιβάσεων. Σειρά επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται γύρω από τις επισκευές και τον εξοπλισμό ακινήτων βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο τους τελευταίους δύο μήνες που τίποτα δεν κινείται.

Στα ερωτήματα απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος αναγνώρισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου. Επισήμανε ότι τα προβλήματα ανέκυψαν μετά την ψήφιση του νόμου κατά την προσπάθεια εφαρμογής. Εκτίμησε χωρίς όμως να δεσμευτεί συγκεκριμένα ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι εφικτή η κατάθεση νομοσχεδίου ρύθμισης των τεχνικών ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Ο Βασίλης Οικονόμου εκφράζει την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται περισσότερο από δύο μήνες για να επιλύσει τα προβλήματα εφαρμογής ενός νόμου που τέθηκε σε ισχύ και επηρεάζει άμεσα χιλιάδες συμπολίτες μας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το πάγωμα της αγοράς ακινήτων είναι τεράστιες και η μη δέσμευση για τη χρονική στιγμή επίλυσης των προβλημάτων δημιουργεί εύλογη ανησυχία για το πότε επιτέλους θα επιτραπεί και πάλι η αγοραπωλησία ακινήτων στη χώρα μας, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι παρά την οικονομική κρίση ένας από τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Βουλευτής Αττικής, δεσμεύεται ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη του συγκεκριμένου ζητήματος και ελπίζει ότι θα καταφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να καταλήξουν στα τεχνικά ζητήματα τις επόμενες ημέρες. Το σίγουρο είναι ότι χάθηκαν δύο μήνες, ελπίζουμε να μην χαθεί και τρίτος χωρίς αγοραπωλησίες ακινήτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york