Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Μαρκοπούλου Σωτήρη Ι. Μεθενίτη, προς τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κο Αλέξη Τσίπρα, για τις Δημοτικές Πλαζ

Θέμα: Η οικονομική αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης,

μέσω οργανωμένων Πλαζ, από τους Δήμους της χώρας μας.

030612211221B Κύριε Πρόεδρε,

Κατά την επίσκεψή σας, την Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012, στον Δήμο Ελληνικού και Αργυρούπολης και στο παλαιό Αεροδρόμιο Ελληνικού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διατυπώσατε τη θέση, ότι θα πρέπει «… αυτό το καλοκαίρι, να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή σε όλη τη χώρα δημόσιας παραλίας, που θα καταλαμβάνεται από ιδιωτικά συμφέροντα».

Είναι προφανές, ότι με αυτή σας τη δήλωση, καλείτε τους πολίτες να προχωρήσουν σε δράσεις, που θα ακυρώνουν την οικονομική αξιοποίηση τμημάτων, της παραλιακής ζώνης της χώρας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε όμως, ότι όπως ίσως γνωρίζετε, πέρα από τα όποια ιδιωτικά συμφέροντα εκμεταλλεύονται εμπορικά παραλίες, υπάρχουν και Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε λελογισμένη εμπορική χρήση των παραλιών, που ανήκουν στη δικαιοδοσία τους.

Μεταξύ αυτών, είναι και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), η οποία, εδώ και είκοσι δύο (22) χρόνια, έχει αξιοποιήσει εμπορικά και με σημαντικές επενδύσεις, εφτακόσια (700) μέτρα παραλιακής ζώνης, από τα δέκα οχτώ (18) χιλιόμετρα, που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δήμου Μαρκοπούλου.

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα, στη γνωστή Δημοτική «Πλαζ Αυλακίου», στο Πόρτο Ράφτη.

Τα σημαντικά έσοδα από τη διαχείριση της «Πλαζ Αυλακίου», δίνουν τη δυνατότητα στον υπερχρεωμένο Δήμο Μαρκοπούλου, να προχωρήσει σε παρεμβάσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, αλλά και στην αποπληρωμή, του δυσβάστακτου χρέους του.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει τεθεί, με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης, από τον Μάιο του 2011, σε καθεστώς αναγκαστικής οικονομικής εξυγίανσης, λόγω του χρέους των δεκαοχτώ εκατομμυρίων (18.000.000) Ευρώ, που συσσωρεύτηκε, κατά την προηγούμενη δωδεκαετία, από παλαιότερες διοικήσεις. Σύμφωνα με το εν λόγω καθεστώς, στον Δήμο μας έχουν ανασταλεί μια σειρά από λειτουργίες, όπως π.χ. τα έργα οδοποιίας, οι αγορές απορριμματοφόρων και άλλα.

Επίσης, η Κ.Δ.Ε.Μ. απασχολεί τους θερινούς μήνες, περί τους τριάντα (30) εργαζομένους, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση σε συμπολίτες μας, που πλήττονται από τη διογκούμενη ανεργία.

Το έτος 2011, η σημερινή (και τότε νέα) Δημοτική Αρχή, πραγματοποιώντας μια επιτυχημένη οικονομική διαχείριση, παρουσίασε σημαντικά κέρδη, ύψους εφτακοσίων χιλιάδων (700.000) Ευρώ, ποσό πρωτόγνωρο για τα μέχρι τώρα δεδομένα, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Με αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα, μια ζημιογόνα και απαξιωμένη Δημοτική Επιχείρηση, μετατράπηκε σε κερδοφόρα, εξασφαλίζοντας, όχι μόνο τη βιωσιμότητα της, αλλά και την απομάκρυνση του κινδύνου της Ιδιωτικοποίησης της Πλαζ, από την Κεντρική Διοίκηση!

Επίσης, τα ποσά αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών προς τους εργαζομένους, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι για περίπου δύο (2) χρόνια. Ακόμα, καλύφθηκε και ένα αρκετά υψηλό πρόστιμο για φορολογικές παραβάσεις της προηγούμενης διοίκησης της Κ.Δ.Ε.Μ., με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στην επιχείρηση, να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια μιας μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει ο Δήμος Μαρκοπούλου στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, πέρα από τη δημιουργία του πρώτου Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Ανατολική Αττική, τη δημιουργία του ΚΑΠΗ Πόρτο Ράφτη, τη σημαντική μείωση στα Τροφεία των Παιδικών Σταθμών, τη νομική υποστήριξη και υπεράσπιση των δημοτών, στη διαμάχη τους με την ΔΕΗ για το άδικο και καταστροφικό «χαράτσι», έχει προχωρήσει και σε μείωση έως και 50%, της τιμής του εισιτηρίου στην «Πλαζ Αυλακίου»!

Κύριε Πρόεδρε,

Το καλοκαίρι του 2011, μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω», προχώρησαν σε μια πολύωρη κυριακάτικη κατάληψη της «Πλαζ Αυλακίου», δράση που στέρησε από την Κ.Δ.Ε.Μ. και συνακόλουθα από τον Δήμο Μαρκοπούλου και τους δημότες μας, πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) Ευρώ!

Θα ήταν πραγματικά κρίμα και απαράδεκτο, να έχουμε και εφέτος, επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων.

Είναι προφανές, ότι εδώ χρειάζεται άμεσα και επίσημα από εσάς, μια προσεκτικότερη προσέγγιση και ένας σαφής διαχωρισμός, μεταξύ ενός Δήμου που λελογισμένα αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία και πάντοτε προς όφελος των δημοτών και αυτών που την καταχρώνται, κυνηγώντας το ακραίο κέρδος.

Χωρίς αυτόν το διαχωρισμό, είναι προφανές, ότι η προστασία του δημόσιου και του δημοτικού συμφέροντος, γίνεται πραγματικά αδύνατη!

Κατόπιν αυτών, ζητώ από εσάς και το κόμμα σας, μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση, για την πολιτική στάση σας απέναντι στις δημοτικές Πλαζ και το εάν αυτές, με την προτροπή ή την ανοχή σας, θα αποτελέσουν αντικείμενο ακτιβισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την οικονομική αιμορραγία του Δήμου Μαρκοπούλου, αλλά και των άλλων Δήμων της χώρας, που λειτουργούν δημοτικές Πλαζ.

Προσωπικά, θα σας ήμουν υποχρεωμένος, εάν είχαμε σύντομα, μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση εκ μέρους σας, στο προαναφερθέν ερώτημά μας!

Με εκτίμηση,

ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,

Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york