Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

H Πολιτιστική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γέρακα παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το δρώμενο «...σα θα διψάσεις για νερό, θα στύψουμε ένα σύννεφο...».

270Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος, η Αντιδήμαρχος Παλλήνης κα Ειρήνη Κουνενάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Άγγελος Λιακόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Παλλήνης κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, το Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας κ. Ιωάννης Πανταζάτος,  ο Δ/ντής Δημοσίων Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ κ. Γεώργιος Ζουρίδης, Διευθυντές όμορων σχολείων καθώς και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά το Πολιτιστικό Κέντρο.

Το δρώμενο-αφιέρωμα στο νερό παρακολούθησε την πορεία του νερού από την αρχαιότητα - με στοιχεία της μυθολογίας που αναφέρονται στις Ωκεανίδες, στις Νηρηίδες, στα Νερά της Στυγός  και στον Νάρκισσο - τη λαϊκή παράδοση με τις Νεράιδες,  το αμίλητο νερό που μεταφέρουν οι νέες κοπέλες στο έθιμο του Κλήδονα, το νερό της αρνησιάς αλλά και μέχρι τις μέρες μας με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή μας.

Οι μαθητές της Πολιτιστικής Ομάδας πολλές φορές σε πολλαπλούς ρόλους, χόρεψαν μοντέρνους αλλά και παροδοσιακούς χορούς, ερμήνευσαν τραγούδια από συνθέτες όπως Χατζιδάκι, Παπαδημητρίου, Χατζηνάσιου,  Ξυδάκη, Καλδάρα, Σιόλα αλλά και των Queen, απήγγειλαν ποιήματα του Οδ. Ελύτη και του Κ. Παλαμά, αλλά και δραματοποίησαν κείμενα των Στρατή Μυριβήλη, Πάουλο Κοέλιο, Ζωής Βαλάση και Ευαγγελίας Αγγελίδου, υπεύθυνης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.

120Το ταξίδι του νερού στο χρόνο και στον πολιτισμό προχωρούσε αβίαστα από τη μία χρονική περίοδο στην άλλη σαν ένα ποτάμι που κυλάει, με συνδετικό κρίκο τη μικρή μας Σταγονούλα. Ο ήχος από τις μελωδικές φωνές των μαθητών μας έφτανε στο κοινό σαν το κελάρυσμα του ρυακιού ενώ η ζωντάνια και η φρεσκάδα τους σαν το καθαρό γάργαρο νερό.

Και όλο αυτό διανθισμένο με Video-Art, που προσπαθούσε να εικονοποιήσει όλες τις μορφές νερού, τις αλλαγές των χρονικών περιόδων αλλά και να δώσει άλλες διαστάσεις και επίπεδα, θίγοντας  το θέμα της μόλυνσής του, της λειψυδρίας, αλλά και της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε.

Κορυφαία στιγμή της παράστασης ήταν η σύμπραξη επί σκηνής  του μοναδικού  συνθέτη και κιθαριστή Νότη Μαυρουδή με τη χορωδία μας, ο οποίος τη συνόδευσε με την κιθάρα του σε μια δική του σύνθεση, «Το Αιγαιοπελαγίτικο», που μύριζε θάλασσα και Αιγαίο.

Ξεχωριστή παρουσία σε όλο το δρώμενο αποτέλεσε και η Αθηνά Μόραλη που με την αισθαντική φωνή της ερμήνευσε τρία τραγούδια με συνοδεία πιάνου και άλλων οργάνων. Συγκλονιστική η ερμηνεία της στης «Άρνης το νερό» και στο «Ποιός είν’ τρελός από έρωτα», ενώ στο «Πέφτει βροχή» ξεσήκωσε το κοινό παρασύροντας το σε ένα ρυθμικό παρατεταμένο χειροκρότημα.

 065  Eυχαριστούμε από καρδιάς και τους δύο εκλεκτούς καλλιτέχνες για τη ενεργή συμμετοχή τους στο δρώμενό μας και τη μεγάλη τιμή που μας έκαναν να τους έχουμε κοντά μας.

Με συγκίνηση ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσος είπε για το Νότη Μαυρουδή: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας που φιλοξενούμε απόψε ένα τόσο σπουδαίο καλλιτέχνη». Ο ίδιος ο Νότης Μαυρουδής εξέφρασε το θαυμασμό του για το δρώμενο της Πολιτιστικής Ομάδας και δήλωσε: «Με κάνατε να νιώσω πολύ όμορφα και τρυφερά».

Την ευθύνη της έρευνας, της επιλογής των κειμένων και της καλλιτεχνικής επιμέλειας είχαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, Σοφία Λυμπεροπούλου, Κορίννα Περτσινίδου και Βάσια Γερμανού.

Τη χορωδία και τη μουσική επένδυση ανέλαβαν οι μουσικοί μας Θοδωρής Ρήγας και Σοφία Τζιφάκη. Η Σοφία Τζιφάκη που ήταν στο πιάνο, είχε αναλάβει και την ενορχήστρωση των ζωντανών κομματιών.

Τη σκηνοθεσία και τη διδασκαλία λόγου και κίνησης υπέγραψε  ο σκηνοθέτης, εικαστικός και ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, Τάκης Λουκάτος με τον οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεργαζόμαστε. Ο Τάκης Λουκάτος δημιούργησε ειδικά γι’ αυτή την παράσταση και τις ονειρικές νεράιδες-γλυπτά, τις οποίες εκθέσαμε στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου. Είναι μεγάλη τιμή για μας να φιλοξενούμε έργα ενός τόσο ταλαντούχου καλλιτέχνη που έχει δημιουργήσει εκθέσεις σε σημαντικές πόλεις του κόσμου όπως Βενετία, Μιλάνο, Μονακό,Τόκιο.

Τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών ανέλαβε η Δέσποινα Αγνουσιώτου ενώ την επιμέλεια των καλλιτεχνικών έργων των μαθητών  η Πελαγία Ταμπακάκη.

   Ευχαριστίες πρέπει να αποδωθούν επίσης στους χορηγούς μας, στην ΕΥΔΑΠ, που ήταν και ο μέγας χορηγός μας, στην κατασκευαστική EMD και στην εταιρεία εκτυπωτικών μηχανημάτων Lithotech. Ευχαριστούμε επίσης το Δήμο Παλλήνης για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσος δήλωσε: «Απόψε συμμετέχουμε σ’αυτή τη γιορτή του 1ου Γ/σίου Γέρακα που με πολύ πλούσια δράση και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και φέτος με έκανε ιδιαίτερα περήφανο, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και εκτός πόλης μιας και συμμετείχε στην έναρξη της Ημερίδας της ΕΥΔΑΠ στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού στο Ζάππειο. Όλα αυτά βέβαια δε γίνονται τυχαία. Γίνονται από κάποιους ανθρώπους που με αίσθημα ευθύνης και κυρίως με κατάθεση ψυχής δουλεύουν για να μεταφέρουν όχι μόνο τη γνώση, αλλά και την αγάπη τους στα παιδιά, να τα καλλιεργήσουν στην ψυχή και να τα κάνουν καλούς πολίτες και καλούς ανθρώπους. Για το 1ο Γυμνάσιο οι κυρίες Λυμπεροπούλου, Περτσινίδου και Γερμανού, είναι τα τρία πρόσωπα που διαχρονικά καταθέτουν την ψυχή τους... Εγώ προσωπικά σ’αυτές τις τρεις κυρίες που επί χρόνια αποτελούν την ψυχή αυτού του σχολείου στα καλλιτεχνικά δρώμενα, θα ήθελα να καταθέσω δημόσια το σεβασμό και την αγάπη μου. Και να ξέρουν ότι εκτός απ’αυτό με την ιδιότητα του Δημάρχου θα είμαι πάντα δίπλα τους για να στηρίζω κάθε προσπάθεια  γιατί ο Δήμος μας ευτυχώς έχει τη δυνατότητα οικονομικά να συνεισφέρει σ’αυτές τις δραστηριότητες.»

Η Πολιτιστική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γέρακα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

 
Free Host | lasik surgery new york