Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Οι ακρίδες της ερήμου «σαρώνουν» την Ελλάδα



Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ

Σε εισβολή ενός ξενικού είδους, που συναντάται στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αποδίδονται οι επιδρομές ακρίδων που έχουν κατακλύσει περιοχές της Αχαΐας, της Λάρισας, της Εδεσσας, καθώς και το νησί του Αϊ-Στρατή, προξενώντας σημαντικές καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στο οικοσύστημα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι οι ακρίδες που έχουν κατακλύσει την ελληνική ύπαιθρο δεν είναι το ενδημικό είδος της ελληνικής πανίδας, αλλά οι διαβόητες ακρίδες της ερήμου, οι οποίες καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ηδη τα πρώτα δείγματα εντόμων έχουν σταλεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για ταυτοποίηση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό που ευνοεί την ανάπτυξή τους είναι η εκτεταμένη ερημοποίηση και η κλιματική αλλαγή, καθώς οι επελάσεις της ακρίδας αρχίζουν, χρόνο με τον χρόνο, να γίνονται όλο και πιο συχνές.

Η υπερθέρμανση

«Η αύξηση του πληθυσμού της ακρίδας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και την ερημοποίηση που θα πλήξει και τη χώρα μας», τονίζει στη Real planet ο εντομολόγος Απόστολος Τριχάς, έφορος αρθροπόδων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συνεχίζει: «Αλλωστε, την ανάπτυξη της ακρίδας ευνοούν τα ερημικά οικοσυστήματα.
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μοντέλα που μελετούν την κλιματική αλλαγή, προβλέπεται ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί και στη χώρα μας έως και 2 βαθμούς Κελσίου, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το περιβάλλον».

Οι υπηρεσίες και τα αρμόδια τμήματα των περιφερειών της χώρας βρίσκονται επί ποδός. Προσπαθούν να εντοπίσουν έγκαιρα όλες τις «ακριδοκηλίδες» (δηλαδή τις φωλιές των ακρίδων) και ζητούν από τους κατοίκους να αναφέρουν στις υπηρεσίες οποιαδήποτε ύποπτη «φωλιά» εντοπίζουν.

Μέχρι στιγμής, οι πιο σημαντικές καταστροφές έχουν προκληθεί στον Αϊ-Στράτη. «Περισσότερα από 5.000 στρέμματα στο νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού του βόρειου Αιγαίου έχουν πληγεί από την επέλαση της ακρίδας», δηλώνει στη «R» ο δήμαρχος Χαράλαμπος Μακρής, υπογραμμίζοντας: «Τέτοια καταστροφή είχε να γίνει από το 1960 στο νησί». «Σύμφωνα με αυτοψία που έγινε, παρατηρούμε ότι τα έντομα έχουν σχηματίσει μεγάλες αποικίες και απειλούν το οικοσύστημα του νησιού» δηλώνει στην «R» ο γεωπόνος της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Αιγαίου Φώτης Καρανικόλας και συνεχίζει: «Τα αδηφάγα έντομα τρέφονται με ποώδη βλάστηση και άλλα φυτά που υπάρχουν στα βοσκοτόπια του Αϊ-Στράτη, καταστρέφοντας τα αποθέματα τροφής για τα ζώα των κτηνοτρόφων. Εκτιμούμε ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην ανάπτυξή τους».

Ταυτόχρονα, σημαντικές καταστροφές σημειώνονται και στον κάμπο της Λάρισας, στον δήμο Τεμπών και συγκεκριμένα στην περιοχή Μακρυχωρίου. Κατόπιν εντολής της αντιπεριφερειάρχη Ρένας Καραλαριώτου, κλιμάκιο γεωπόνων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλίας διαπίστωσε τις σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί στο οικοσύστημα από την ακρίδα και χορήγησε στους αγρότες ειδικά φυτοφάρμακα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Εδεσσα. Μέχρι στιγμής, σχεδόν όλες οι περιοχές του νομού Πέλλας κηρύχθηκαν ακριδόπληκτες, καθώς έχουν εντοπιστεί διάσπαρτες «ακριδοκηλίδες». Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, όπου αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές.

Η επέλαση των εντόμων, όμως, δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας, τα σμήνη του καταστροφικού εντόμου έπληξαν τον δήμο Καλαβρύτων. Ταυτόχρονα κηρύχθηκε ακριδόπληκτο και ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, καθώς σημαντικές καταστροφές έχουν γίνει στον δήμο Αιγιαλείας και στον δήμο Πατρέων.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york