Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Αλλαγές στο πρόγραμμα των πανελλαδικώνH πολιτική συγκυρία και τα μικροπροβλήματα που ανέκυψαν σχετικά με τις ημερομηνίες των εξετάσεων, είναι το φόντο μέσα στο οποίο προσέρχονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, περίπου 111.000 υποψήφιοι, διεκδικώντας 76.094 θέσεις στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ήδη, η υπουργός Παιδείας, Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, διαβεβαίωσε υποψήφιους και γονείς ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, ενώ θα μετακινηθούν οι ημερομηνίες των εξετάσεων, που θα συμπέσουν με τη διεξαγωγή των εκλογών στις 17 Ιουνίου.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας έστειλε οδηγίες στους καθηγητές που θα βαθμολογήσουν τα γραπτά των υποψηφίων. Σύμφωνα με την εκπαιδευτική ιστοσελίδα www.esos.gr, στη σχετική οδηγία, τονίζεται ιδιαίτερα ότι είναι απόλυτη ανάγκη ο κάθε βαθμολογητής να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ευθύνης του. Να μείνει ανεπηρέαστη η κρίση του από τυχόν υποκειμενικά κριτήρια και να διαμορφώνεται με ψυχραιμία, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς εξάρσεις απογοήτευσης ή ενθουσιασμού. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι, τόσο η αυστηρότητα όσο και η επιείκεια απομακρύνουν από την αντικειμενική αξιολόγηση που είναι ο θεμελιώδης στόχος και η πλήρης ενημέρωση του βαθμολογητή στο περιεχόμενο των συγκεκριμένων θεμάτων είναι απαραίτητη, για τη σωστή αποτίμηση της απάντησης, τονίζεται στη σχετική οδηγία.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι είναι επιβεβλημένο να μετέχουν όλοι οι βαθμολογητές στην πειραματική βαθμολόγηση γραπτών, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ιδιαίτερα προβλήματα βαθμολόγησης ή η ανάγκη διευκρινίσεων από την Κεντρική Επιτροπή, για την όσο το δυνατόν αντικειμενικοποίηση της κρίσης από όλους. Είναι σαφές και τονίζεται ιδιαίτερα ότι η πειραματική βαθμολόγηση δεν έχει ως στόχο την επίλυση ή ανάδειξη επιστημονικών διαφωνιών, αλλά την ομογενοποίηση της κρίσης μετά από ανταλλαγή προβληματισμών και σύνθεση των απόψεων στο πλαίσιο της φρασεολογίας του οικείου διδακτικού βιβλίου και των επιστημονικών απόψεων που διατυπώνονται σ' αυτό.

Εξάλλου, για πρώτη φορά φέτος, οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι on line, αφού τα βαθμολογικά κέντρα έχουν ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα για την ηλεκτρονική σύνδεσή τους με το υπουργείο Παιδείας. Έτσι, επιτυγχάνεται να διαπιστώνεται άμεσα η ανάγκη αναβαθμολόγησης των γραπτών, εκεί όπου αυτό απαιτείται, ενώ μειώνεται ο χρόνος για την έκδοση των αποτελεσμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

 
Free Host | lasik surgery new york