Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία καταβολής των προνοιακών επιδομάτων σε περίπου 200.000 δικαιούχους. Με εγκύκλιό του, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης ζητεί από τους δήμους και τις περιφέρειες να προχωρήσουν άμεσα τη διαδικασία που έχει ορίσει η εταιρεία «Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ», ώστε να γίνει η καταβολή των επιδομάτων μέσω των τραπεζών.
Τα χρήματα αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης των στοιχείων στο εθνικό μητρώο δικαιούχων, που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, από τον τρέχοντα μήνα δεν θα καταβάλλονται επιδόματα σε δικαιούχους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό μητρώο. Για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους μέσω του διατραπεζικού συστήματος, οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να προβούν στις εξής ενέργειες: Να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στη διαχειρίστρια τράπεζα και να αποστείλουν στη «Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ» σχετική ενημέρωση για την επιθυμητή ημερομηνία πίστωσης των δικαιούχων.
Ελεγχοι
Με τη λειτουργία του εθνικού μητρώου δικαιούχων, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα μπορέσει να ελέγξει τη διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων, πολλά από τα οποία κατέληγαν σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνται.
Από την πρώτη φάση ελέγχου, «κόπηκαν» 37.000 άτομα τα οποία δεν πήγαν να απογραφούν τον περασμένο Μάρτιο. Με την εξαίρεσή τους, εξοικονομούνται ετησίως πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ, με τα περιθώρια εξοικονόμησης να είναι πολύ μεγαλύτερα. Πριν από την απογραφή, οι δικαιούχοι ήταν 240.000 και τώρα είναι περίπου 200.000.
Με τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, θα γίνει διασταύρωση πολλών στοιχείων δικαιούχων, ενώ θα αξιολογηθούν αποκλίσεις στα ποσοστά αναπηρίας που καταγράφονται σε περιοχές της χώρας. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί από την απογραφή σε περιοχές όπως η Φωκίδα, όπου το ποσοστό των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων είναι κατά τρεις φορές υψηλότερο από άλλων περιοχών της χώρας.
Χρόνια νοσήματα
Ταλαιπωρία ασθενών για τα φάρμακα
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των χρονίως πασχόντων που αναζητούν ακριβά σκευάσματα από τα νοσοκομεία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί τους ανακοινώνουν ότι τα φάρμακα δεν υπάρχουν και πως δεν πρόκειται να τα προμηθευτούν, λόγω υψηλού κόστους.
Το θέμα θέτει εκ νέου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Το προεδρείο του Συλλόγου κάνει λόγο για περίπτωση καρκινοπαθούς ο οποίος αναζήτησε -χωρίς να τη βρει- τη χημειοθεραπεία του σε τρία νοσοκομεία. Απευθύνει, δε, το εξής ερώτημα: «Πώς ο εν λόγω ασθενής θα κάνει τη θεραπεία του, δεδομένου ότι ο νόμος απαγορεύει στα ιδιωτικά φαρμακεία να εκτελέσουν αυτή τη συνταγή»;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
http://www.ethnos.gr/r.asp?pubid=63654022
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου