«Βροχή» ερωτήσεων για το ενδεχόμενο συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς δέχθηκαν στην τρίτη διαδικτυακή εκπομπή στον Ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου η γ.γ. του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας αφού δεν υπάρχουν κοινές θέσεις, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση για συγκρότηση ενιαίου μετώπου της Αριστεράς κατά του Μνημονίου. Ο Φώτης Κουβέλης εξήγησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχει σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα καθώς δεν υπάρχουν κοινές θέσεις σε βασικά προβλήματα της κοινωνίας. «Την άλλη μέρα από τις εκλογές ο ελληνικός λαός θα απαιτήσει: θέσεις εργασίας, να μην απολυθούν οι 150 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, θα απεργήσει για να επιστρέψουν οι συντάξεις στα προηγούμενα επίπεδα και πιο πάνω, θα απαιτήσει να μην πουληθούν οι 4 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, να μην δώσουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στις πολυεθνικές... Επομένως 8 εκατ. Έλληνες θα απαιτήσουν, ο καθένας κατά κλάδο και κατά περιφέρεια, να λυθούν τα προβλήματα τους» είπε η γ.γ. του ΚΚΕ και συνέχισε «Επομένως πρέπει να υπάρξει μία κυβέρνηση όπου όλα τα κόμματα συμφωνούμε σε αυτά τα όχι και σε αυτά τα υπέρ. Διαβάστε τα προγράμματα των κομμάτων και θα δείτε ότι τέτοιες θέσεις δεν υπάρχουν».
«Να προβληματιστείτε γιατί λέμε όχι (στις συνεργασίες) όταν εμφανίζεται ότι πολλοί το θέλουν. Είμαστε τρελοί; Επιπόλαιοι; Ηλίθιοι; Δεν είναι τυχαίο πρέπει να προβληματιστεί κάποιος» αναρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα και εξήγησε ότι ένας διάλογος ανάμεσα στον Α.Τσίπρα, τον Φ.Κουβέλη και το ΚΚΕ εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. «Ο αντίπαλος του ΚΚΕ αυτή τη στιγμή είναι η άρχουσα τάξη της χώρας είναι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και τα κόμματα τους. Επομένως ένας διάλογος ανάμεσα στον κ. Τσίπρα, τον κ. Κουβέλη και το ΚΚΕ παίζει το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» είπε η γ.γ. του ΚΚΕ και σημείωσε με νόημα ότι η Αριστερά έχει γίνει «λάστιχο».
Παράλληλα η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «Εμείς προτιμούμε ένα μέρος του ελληνικού λαού να μείνει με το ερωτηματικό αυτό. Να μας πει ότι διαφωνεί και κάποιοι να μην μας ψηφίσουν. Γιατί δεν θέλουμε ένα μήνα μετά τις εκλογές να μας μουτζώνει ο ελληνικός λαός».
Αναφορικά με τις εκλογές είπε ότι στην κάλπη θα δοθεί η πιο σημαντική μάχη. «Στις 6 του Μάη η πιο σημαντική μάχη είναι η ψήφος. Ούτε συζήτηση. Στις 7 του Μάη αλίμονο εάν το αποτέλεσμα δεν δείχνει το μήνυμα ότι ο λαός είναι αποφασισμένος να πάρει την υπόθεση στα χέρια του πιο μαζικά απ' ό,τι έγινε μέχρι τώρα» υπογράμμισε η γ.γ. του ΚΚΕ.
Για την χρηματοδότηση των κομμάτων η Αλέκα Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης αλλά όχι μονομερώς και επανέλαβε ότι δεν θα δώσει ονόματα οπαδών, μελών και φίλων του ΚΚΕ.
Α.Τσίπρας: Η πρόταση μας είναι στο τραπέζι
Στις επίμονες ερωτήσεις για την συνεργασία της Αριστεράς ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανάλαβε την πρόταση του για την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου κατά του Μνημονίου. «Εάν αύριο το πρωί η κυρία Παπαρήγα κάνει ένα νεύμα εμείς είμαστε εδώ. Η πρόταση μας είναι στο τραπέζι να κουβεντιάσουμε. Η συζήτηση μεταξύ δύο αριστερών κομμάτων δεν θα γίνει από μηδενική βάση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει μία αντίφαση στα όσα ακούγονται από το ΚΚΕ και την Δημοκρατική Αριστερά για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μας κατηγορεί η κυρία Παπαρήγα και ο κύριος Κουβέλης και βάζουν ένα θέμα. Η μία λέει ότι είμαστε πολύ φιλοευρωπαϊστές και ο άλλος ότι είμαστε πολύ αντιευρωπαϊστές. Τώρα δεν μπορεί να συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα δύο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, που εκτίμησε ότι εάν μετά τις εκλογές τα ποσοστά δίνουν την δυνατότητα στις δυνάμεις της Αριστεράς να συγκροτήσουν κυβέρνηση τότε ουδείς θα αρνηθεί.
«Τη συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς ένας μόνο μπορεί να την επιβάλλει. Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα διαφορετικό. Παρά μονάχα εάν η λαϊκή ετυμηγορία είναι τέτοια το βράδυ της 6ης του Μάη που δίνει την δυνατότητα στις δυνάμεις της Αριστεράς να σχηματίσουν κυβέρνηση και δεν δίνει στα δύο κόμματα τα μικρομέγαλα. Δηλαδή εάν δεν έχουν 151 οι άλλοι και έχουμε εμείς την δυνατότητα τότε πιστεύω ότι κανείς θα αρνηθεί» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, καθώς εξήγησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που δεν επιτρέπουν σύμπραξη.
Για το διακύβευμα των εκλογών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι είτε υπέρ των απαιτήσεων των δανειστών είτε υπέρ της εξασφάλισης μισθών και συντάξεων. «Το κρίσιμο δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι: πληρώνουμε τις απαιτήσεις των δανειστών ή στηρίζουμε τους μισθούς και τις συντάξεις. Εμείς σε αυτό το δίλημμα δεν έχουμε καμία ταλάντευση. Εάν δεν εξασφαλιστούν μισθοί και συντάξεις ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει στους δανειστές».
Επιπλέον τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του πλαισίου για την ασυλία των βουλευτών και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. «Ο τρόπος με την οποίο κατοχυρώνεται η ασυλία για τους εκπροσώπους του λαού, τους βουλευτές είναι ένας τρόπος που προκαλεί. Βεβαίως πρέπει ο βουλευτής να έχει ασυλία στον λόγο και την άποψη αλλά δεν μπορεί να προστατεύεται όταν εγκληματεί. Πρέπει να διαχωριστεί η πολιτική ασυλία από την ποινική» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κουβέλης: Δεν δίνουμε αριστερό άλλοθι σε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Κατά του ενδεχόμενου συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς «στον ενικό» και τον Ν.Χατζηνικολάου.
«Σε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα συμμετέχουμε. Δημοκρατικό αριστερό άλλοθι σε μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα δώσουμε» είπε ο Φώτης Κουβέλης.
«Η πολιτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, αυτή που άσκησε, και αυτή όπου λέει ότι θα ασκήσει μας έχει αντιθέτους και πιο σωστά μας έχει αντιπάλους» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που αναφέρθηκε και στους λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΝ.
Όπως εξήγησε ο Φώτης Κουβέλης υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές εντός του ΣΥΝ. «Αποχώρησα από τον ΣΥΝ με το 38% των συνέδρων αφού προηγουμένως είχα εξαντλήσει κάθε περιθώριο. Ήταν οι πολιτικές διαφωνίες. Δεν είναι μόνον αυτόν είναι οι διαφορές που αλλοίωναν και τον ανανεωτικό και ευρωπαϊστικό προφίλ του ΣΥΝ. Δεν έφυγα με ευκολία. Έφυγα με πόνο ψυχής. Το έκανα γιατί έτσι έπρεπε να γίνει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
real.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου