Η Περιφέρεια Αττικής για το Μάρτιο 2012, προχώρησε, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.), στην καταχώρηση πληρωμών ύψους 9.965.690,18 Ευρώ του Π.Ε.Π. Αττικής 2007-2013.
Συγκεκριμένα, οι πληρωμές αφορούν σε ώριμα έργα, μεταξύ των οποίων είναι, η ολοκλήρωση της δυτικής περιφερειακής οδού στο Αιγάλεω, έργα πρασίνου και αναπλάσεων, δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων, έργα σχολικής στέγης και κατασκευής βρεφονηπιακών σταθμών, αποκατάσταση του δημοτικού θεάτρου Πειραιά, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και εργασίες αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.).
Συνολικά, από την αρχή του έτους μέχρι και το Μάρτιο, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, έχει υπογράψει την ένταξη στο Π.Ε.Π. Αττικής 35 νέων έργων, με συνολικό προϋπολογισμό 169.303.374,38 εκατομμυρίων Ευρώ.
Επίσης, για το ίδιο διάστημα υπεγράφησαν, σε ενταγμένα έργα του Π.Ε.Π. Αττικής, νέες συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 69.100.000 Ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε σχετικά:
«Βρισκόμαστε στον ένατο μήνα διαχείρισης του Π.Ε.Π. Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής και συνολικά από την 1η Ιουλίου που αναλάβαμε την αρμοδιότητα έχουμε πραγματοποιήσει και καταχωρήσει δαπάνες 100 εκατομμυρίων Ευρώ, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.
Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2012, εντάξαμε 35 νέα έργα, προϋπολογισμού περίπου 170 εκατομμυρίων Ευρώ. Έργα προσανατολισμένα στην ενίσχυση των υποδομών, την αειφόρο ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό, με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να έχουμε την υποστήριξη του Κεντρικού κράτους.
Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), με την Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, την ενημερώσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.
Η έλλειψη ώριμων έργων είναι το κυριότερο πρόβλημα. Έλλειψη μελετών και πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία επιβαρύνουν χρονικά την ωρίμανση των έργων. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
- Η μακροχρόνια διαδικασία που απαιτείται για να εγκριθεί μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
- Οι πολλές διοικητικές άδειες που χρειάζεται να εκδοθούν για να προχωρήσει ένα έργο.
- Η απαλλοτρίωση των αναγκαίων εκτάσεων για την κατασκευή του έργου.
- Η διαδικασία προσφυγών σε όλα τα στάδια.
- Η σημερινή οικονομική συγκυρία.
Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλιών είναι το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία έργων υποδομής για τη χώρα μας. Στοίχημα που θα κερδίσουμε μόνο αν μικρύνει η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου