Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Το κόκκινο σκαθάρι εισβάλλει στην Χαλκιδική



«Συναγερμό» έχει σημάνει στη Χαλκιδική η εμφάνιση -για πρώτη φορά- του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού, ενός ξενόφερτου εντόμου, που καταστρέφει τα φοινικόδεντρα. Το έντομο έκανε αισθητή την παρουσία του στην περιοχή της Κασσάνδρας και συγκεκριμένα σε κήπο ιδιώτη στο Ποσείδι, έχοντας προκαλέσει αναστάτωση καθώς σύμφωνα με χαρτογράφηση σε ολόκληρο το νομό υπάρχουν πάνω από 30.000 φοίνικες.

Η κινητοποίηση των αρμοδίων ήταν άμεση καθώς το φοινικόδεντρο που ήταν φυτεμένο σε ιδιωτική κατοικία στο Ποσείδι έφερε εκατοντάδες στάδια του εντόμου. Το δέντρο κόπηκε, τεμαχίστηκε και μετά από συνεννόηση με το ΧΥΤΑ της Κασσάνδρας τα κομμάτια μεταφέρθηκαν με σκεπασμένο φορτηγό και ενταφιάστηκαν με ασφαλή τρόπο.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετά ακόμη τηλεφωνήματα από πολίτες στο Γραφείο Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, για την εμφάνιση του συγκεκριμένου σκαθαριού σε φοίνικες.

«Το κόκκινο σκαθάρι έκανε την εμφάνιση του στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Θα πρέπει να το περιορίσουμε σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία γιατί έχουμε και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν φοίνικες και αποτελεί πλήγμα και για τον τουρισμό. Είναι δύσκολη η καταστροφή και η απομάκρυνση των συγκεκριμένων δέντρων, καθώς απαιτεί αρκετό προσωπικό και πολλές ώρες δουλειάς. Θα πρέπει όσοι εντοπίζουν προσβεβλημένους φοίνικες να επικοινωνούν με την υπηρεσία και να μην τους κόβουν και να τους πετάνε γιατί αποτελούν εστία μόλυνσης», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος Τμήματος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου, Κώστας Τερτιβανίδης.

Το σκαθάρι, ένα κόκκινο - καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει εξαπλωθεί όμως στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.

Στην Ελλάδα, το κόκκινο σκαθάρι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες που εισήχθησαν από την Αίγυπτο στο Ηράκλειο τον Μάιο του 2005. Οι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york