Της Αγγελικής Λάζου
Δύσκολη εβδομάδα περιμένει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς θεωρείται περισσότερο από βέβαιο πως η Τρόικα θα ζητήσει «αίμα» από το δημόσιο.
Το τρικ της εφεδρείας δεν απέδωσε παρά μονάχα στο εσωκομματικό επίπεδο, οι 30.000 αποχωρήσεις αποτελούν μη επιτεύξιμο στόχο και τώρα το κλιμάκιο των τεχνοκρατών θα ζητήσει ευθέως απολύσεις. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αποχώρηση 8.023 υπαλλήλων, με την πλειονότητα ωστόσο να αφορά σε συνταξιοδοτήσεις και όχι σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς 1ος ή 2 ετών, δηλαδή εφεδρεία.
Η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους τεχνοκράτες πως οι αποχωρήσεις κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς συμβάλλουν στην μείωση του δημοσίου με άμεσο αποτέλεσμα στην περιστολή δαπανών ωστόσο φαίνεται πως θα πέσει σε τοίχο καθώς η Τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θεωρούνται αποχωρήσεις οι συνταξιοδοτήσεις.
Πάντως υπενθυμίζεται πως η Τρόικα από το πρώτο κιόλας μνημόνιο ζητούσε τουλάχιστον 150.000 λιγότερους εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, απαίτηση από την οποία δεν έχει υποχωρήσει μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις ελάχιστες αποχωρήσεις η λειτουργία του κράτους καταγράφει αρρυθμίες που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αποδειχτούν και επικίνδυνες κυρίως σε ό,τι αφορά στις εφορίες. Τα στοιχεία δείχνουν πως έχουν αποχωρήσει συνολικά 500 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα σε κομβικές ΔΟΥ να μην μπορούν να συγκεντρωθούν οι φορολογικές απαιτήσεις καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συμφωνηθέντα της Κυβέρνησης με τους εταίρους υπάρχει δέσμευση για λουκέτο σε 200 ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Αναμένεται, λοιπόν, να δούμε πως θα λειτουργήσει το σύστημα εν μέσω μίας ακόμα κρίσιμης χρονιάς όπου τα έσοδα παρουσιάζουν καθίζηση ενώ προ των πυλών βρίσκεται και νέα φοροεπιδρομή.
Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ βρίσκεται επί ποδός πολέμου τόσο για το νέο κύμα εφεδρείας που αναμένεται να διευρύνει τη δεξαμενή των εν δυνάμει εφέδρων αλλά και για το νέο βαθμολόγιο που εκτιμάται ότι θα επιφέρει και νέο κύκλο απολύσεων.
Το συνδικαλιστικό όργανο επιρρίπτει σημαντικές ευθύνες στα πολιτικά κόμματα που δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος, πολυνομικό και πολυδαίδαλο το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από οποιεσδήποτε καταστάσεις.
Δυστυχώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία επιβεβαιώνουν τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, καθώς η εφεδρεία σχεδιάστηκε στο πόδι με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει αφενός ικανά στελέχη αφετέρου η πλειοψηφία όσων αποχωρούν δεν δίνουν ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που έκαναν χρήση του νόμου Λοβέρδου για επιπλέον παραμονή στην εργασία ώστε να βγουν με καλύτερες οικονομικές συνθήκες στη σύνταξη.
ΔΕΙΤΕ ΣΕ PDF TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου