Περαιτέρω συμπίεση των μισθολογικών απολαβών στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ζητάει η τρόικα, το κλιμάκιο της οποίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, αύριο Τετάρτη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν επιμέρους επαφές με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, η τρόικα επιμένει στην ακύρωση των μισθολογικών αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με στόχο την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα προ τριετίας επίπεδα και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.
Ωστόσο, έγκυρες πηγές του real.gr, αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν κρύβουν την διάθεση τους για κατάργηση αυτών των αμοιβών, στο πλαίσιο του περιορισμού του μισθολογικού κόστους. Όπως όλα δείχνουν, τον λόγο έχουν πλέον οι κοινωνικοί εταίροι, καθώς είναι στη δική τους αρμοδιότητα, όσα προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ.
Χθες ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τις εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, όπως επικουρικές συντάξεις και δαπάνες στα φάρμακα, για το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, για τα προγράμματα προστασίας των ευπαθών ομάδων και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως η αυτεπιστασία στους δήμους, αλλά και για την εξεύρεση νέων πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, χθες το τεχνικό κλιμάκιο είχε συνάντηση με την γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα αποτελέσματα των έως τώρα παρεμβάσεων.
Ακόμη η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να ζητά την άρση των περιορισμών σχετικά με τις απολύσεις για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος στην άρση της ρήτρας για τις απολύσεις στα επιδοτούμενα προγράμματα, καθώς μια τέτοια αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα να αντικαθίστανται παλιοί εργαζόμενοι που κοστίζουν ακριβότερα με νέους με χαμηλότερες αμοιβές και έτσι να μην υπάρχει αύξηση της απασχόλησης αλλά ανακύκλωση εργαζομένων.
Όσον αφορά την εξεύρεση πόρων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξετάζεται να επιβληθεί εισφορά 1/1000 επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επί της βενζίνης, επί του λογαριασμού της ΔΕΗ κ.α.
Πάντως ήδη, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου, άρα και η τρόικα, φέτος η μεσοσταθμική μείωση αποδοχών κυμάνθηκε από 8% έως και 16%, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 θα καταγραφεί επιπλέον μείωση της τάξεως του 10%. Μάλιστα, όπου εφαρμόστηκε η εκ περιτροπής εργασία ή η μερική απασχόληση, ο περιορισμός των αποδοχών άγγιξε ακόμη και το 50%!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου