Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ:«3o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ‘Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός’»

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=c8d0d2adcd&view=att&th=133cad5939db388c&attid=0.3&disp=inline&zwΤο Σάββατο 29  Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Παιανία, το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός», με την διοργανωτική συνεργασία και συμβουλευτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης και με την υποστήριξη του Δήμου Παιανίας υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. Συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το 2007 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, με πρόγραμμα επιστημονικών ανακοινώσεων, χορωδιακών εσπερίδων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και μορφωτικών επισκέψεων.
Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον ποιητή Ηλία Τανταλίδη και περιέλαβε μέσα στο γενικό πρόγραμμά του ειδική ημερίδα με θέμα: «Η προσφορά της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στον Βυζαντινό Μουσικό Πολιτισμό». Επίσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα ιστορικό αφιέρωμα στο ζωγράφο Γιάννη Σκαρλάτο.
Η ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ 
Πλήθος  κόσμου γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα  του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, στην Παιανία, όπου εγκαινιάσθηκε το ιστορικό αφιέρωμα-ντοκουμέντο στο ζωγράφο  Γιάννη Σκαρλάτο με έκθεση αρχειακού  υλικού αυθεντικών χειρογράφων, εγγράφων, εντύπων, φωτογραφιών και παλαιών δημοσιευμάτων από τη ζωή και την καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή, του αποσιωπημένου ζωγράφου.
https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=c8d0d2adcd&view=att&th=133cad5939db388c&attid=0.2&disp=inline&zwΌλο το εκθεσιακό υλικό προσέφερε ο  ποιητής και αισθητικός της τέχνης Ευάγγελος Ανδρέου, που είχε και  την επιμέλεια της έκθεσης.
Στην  εικαστική δημιουργία του Σκαρλάτου  αναφέρθηκε με διεξοδική ομιλία του  ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης.
Το  Σάββατο 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων η υποδοχή των συνέδρων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, η εκφώνηση του χαιρετισμού του Οικονομικού Πατριάρχη Κυρίου κ. Βαρθολαμαίου και η κήρυξη των εγκαινίων της έκθεσης του Γιάννη Σκαρλάτου. Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Μουσική Εσπερίδα Δημοτικού Τραγουδιού από την Χορωδία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Παιανίας, συνοδεία οργάνων υπό την διεύθυνση του Κ. Μάρκου, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων Συνιδιοκτησίας Παιανίας. Επίσης διοργανώθηκαν οι μουσικές παραστάσεις από το Μουσικό Σχήμα «Παναρμόνιον», υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Χατζηχρόνογλου και το ντουέτο των τούρκων οργανιστών Cenk Guray – Ali Fuat Aydin
Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στο συνεδριακό χώρο του Αthens Information Technology πραγματοποιήθηκε το συνέδριο όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε τιμητικό αφιέρωμα στον Ηλία Τανταλίδη από τον ποιητή και δοκιμιογράφο Δ. Καραμβάλη.
 Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε απογευματινή εκδήλωση με την Βυζαντινή Χορωδία «Εργαστήρι  Ψαλτικής» στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων Συνιδιοκτησίας Παιανίας.
Επίσης διοργανώθηκε ενημερωτική-μορφωτική επίσκεψη των συνέδρων στην αρχαιολογική περιοχή της Χαλειδούς Παιανίας και στα μεταβυζαντινά ναϊδρια Αγίου Νικολάου και Αγίου Σάββα, όπου και το νεοαποκαλυφθέν Ταφικό Μνημείο του 17ου αιώνα.
Ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Δημήτρης Γ. Δάβαρης κατά την έναρξη των εκδηλώσεων στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Το Παγκόσμιο Συνέδριο ‘Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός’, που διοργανώνεται για τρίτη φορά στην Παιανία, μας δίδει και πάλι μια πολλαπλή ευχάριστη εμπειρία επικοινωνίας με τα θέσμια της πατρώας ιστορίας και παράδοσής μας και μια ακόμα ευκαιρία διεθνούς προβολής αλλά και συμβολής για την διαρκή ανάπτυξη του ήδη και από μακρού καλλιεργημένου πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης μας.
Επίσης, μας χαροποιεί  και μας θερμαίνει το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκδήλωση στην Παιανία υπό την επίσημη αιγίδα και την πνευματική σκέπη του Οικονομικού Πατριάρχη Κυρίου κ. Βαρθολομαίου, πράγμα που προσδίδει στο Συνέδριο το κύρος το οποίο εξ αρχής απέκτησε και το αξίζει.
Επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι  σε εποχή ιδιαίτερα  βεβαρημένη από τη συγκυριακή κρίση  το γεγονός ότι  οι διοργανωτές του εφετινού Συνεδρίου βρήκαν διέξοδο για να αποφευχθεί η ματαίωσή του, αποδεικνύει όχι μόνο το πάθος και το μεράκι τους αλλά κυρίως την πνευματική ευθύνη που χαρακτηρίζει την επιστημονική και πολιτιστική τους αποστολή.
Τους  συγχαίρω και χαιρετίζω  το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο ‘Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός’ το οποίο, όπως και στα προηγούμενα, ο Δήμος Παιανίας παραμένει υποστηρικτής και αρωγός.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york