«Ηλεκτροσόκ» προκαλεί στους καταναλωτές η πληροφορία, ότι η ΔΕΗ, με αίτημά της έχει ζητήσει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και κατά συνέπεια και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αυξήσει το 2012 και κατά πάσα πιθανότητα από τον προσεχή Ιανουάριο, τα τιμολόγιά της, μεσοσταθμικά κατά 18,7%, με ορισμένα νοικοκυριά μάλιστα να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν ακόμη και έως 30%, με τη ΔΕΗ να επικαλείται σημαντική αύξηση στα λειτουργικά της κόστη.
Αύξηση που εάν γίνει δεκτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δώσει πραγματικά τη χαριστική βολή στους καταναλωτές.
Ήδη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεπερνούν τα 822 εκατ. ευρώ Παράλληλα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα αιτήματα των πελατών της ΔΕΗ για παροχή διευκολύνσεων, αφού τα τελευταία δύο χρόνια, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ επιβαρύνθηκαν 10 φορές, κυρίως λόγω των αυξήσεων του ΦΠΑ και διαφόρων τελών. Αξίζει μόνο να πούμε ότι η τελευταία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που αφορούσε τα οικιακά τιμολόγια έγινε τον περασμένο Ιανουάριο κατά 13,7%.
Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποστηρίζει ουσιαστικά δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ έως και 30% χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρότερες αυξήσεις.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φαίνεται να αφήνει αιχμές προς τη ΔΕΗ, ζητώντας ουσιαστικά να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος έτσι ώστε να μην γίνουν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, την μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα ανατιμημένα τιμολόγια της ΔΕΗ θα έχουν οι χαμηλές εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν ορισμένες διευκολύνσεις, μέσα από τα κοινωνικά οικιακά τιμολόγια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, απορρέουν και από το Μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να καθιερώσει τιμολόγια που να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής της ενέργειας προκειμένου να εισέλθουν περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες στην αγορά και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στις 26 Σεπτεμβρίου, είχε προαγγείλει ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ασκούνται πολύ ισχυρές πιέσεις για άμεση αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, κυρίως αυτά που αφορούν νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις, σε ποσοστά 10% έως 15% προκειμένου να απορροφηθεί η πρόσφατη αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι το σχετικό κόστος για το 2012 υπολογίζεται κοντά στα 200 εκατ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου