Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τα σενάρια για την ελληνική χρεοκοπία



Στο συμπέρασμα ότι η ελληνική χρεοκοπία βρίσκεται κοντά στην χρεοκοπία καταλήγουν τα διεθνή ΜΜΕ και οι οικονομολόγοι που επεξεργάζονται τα σενάρια για την Αθήνα.

Η Wall Street Journal αναφέρεται στα άσχημα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και τις αυτοκτονίες που σημειώνονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και το CNN, που στην ηλεκτρονική του έκδοση επαναφέρει άρθρο με το τι σημαίνει για τον κόσμο μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Ενδεικτικό είναι το κείμενο - ανάλυση των New York Times με τίτλο «η Ελλάδα πλησιάζει στο γκρεμό και αυξάνει τον φόβο» που υπογραμμίζει ότι εντείνονται οι φόβοι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει με το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει.

«Αν και κανείς δεν γνωρίζει στα σίγουρα τι θα συμβεί, είναι δεδομένο ότι οι οικονομικές κρίσεις έχουν πάντα απροσδόκητες επιπτώσεις και πολλοί προβλέπουν ότι θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες» αναφέρει η εφημερίδα που φιλοξενεί ένα γράφημα με τα τρία πιθανά σενάρια για την ελληνική χρεοκοπία.

Το πρώτο προβλέπει μερική πτώχευση της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβάλει μία προεξόφληση του χρέους της έναντι των ιδιωτών επενδυτών και να συνεχίσει να κάνει ολόκληρες πληρωμές προς τους δανειστές της, όπως τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ

Το δεύτερο σενάριο θέλει την Ελλάδα θα κηρύσσει ολική πτώχευση και να παραμένει στην Ευρωζώνη. «Αν η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη και σταματήσει να πληρώνει ή μειώσει δραστικά τις πληρωμές τότε αυτό μπορεί να καταλήξει σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες, βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, υπονόμευση του ευρώ και πρόκληση περαιτέρω ζημιάς σε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία» αναφέρουν οι New York Times.

Το τρίτο σενάριο φέρνει την Ελλάδα στην πλήρη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορούν να συμβούν όλα τα παραπάνω. Ωστόσο, το πιο φθηνό νόμισμα που θα προκύψει και ο έλεγχος της νομισματικής πολιτικής που θα έχει πια στα χέρια της η Αθήνα μπορεί να κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική διεθνώς.

Το γράφημα της εφημερίδας New York Times με τα 3 σενάρια για την ελληνική χρεοκοπία




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york