Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Δήμος Σαρωνικού: – αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη

|

saronikos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη.

Ο Δήμος Σαρωνικού διοργανώνει την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού, μουσική – ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Τάσο Λειβαδίτη, τον «ποιητή των μεγάλων ονείρων».

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με την προβολή αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ «Τάσος Λειβαδίτης, η αγωνία της ύπαρξης» του σκηνοθέτη Σταύρου Στρατηγάκου, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μελοποιημένα τραγούδια του μεγάλου έλληνα ποιητή: “Φυσάει”, “Ήταν κάποτε δυο φίλοι”, “Βρέχει στη φτωχογειτονιά”, “Δραπετσώνα”, “Για να σε συναντήσω” κ.α. και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απαγγελία των ποιημάτων “Αυτό τ’ αστέρι είναι για όλους μας” και “Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος”.

Λίγα λόγια για τον Τάσο Λειβαδίτη

Ο Τάσος Λειβαδίτης (20 Απριλίου 1922 – 30 Οκτωβρίου 1988) ήταν σημαντικός έλληνας ποιητής. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως τον κέρδισε η λογοτεχνία και συγκεκριμένα η ποίηση. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της αριστεράς με συνέπεια να εξοριστεί από το 1947 έως και το 1951. Στο ελληνικό κοινό ο Τάσος Λειβαδίτης εμφανίστηκε το 1946, μέσα από τις στήλες του περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα με το ποίημα «Το τραγούδι του Χατζηδημήτρη». Το 1952 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική σύνθεση με τίτλο «Μάχη στην άκρη της νύχτας» και εργάστηκε επίσης ως κριτικός ποίησης στην εφημερίδα “Αυγή” και στο περιοδικό “Επιθεώρηση Τέχνης”, όπου δημοσίευσε πολιτικά και κριτικά δοκίμια. Στο διάστημα της χούντας, ποιητής για βιοποριστικούς λόγους μετέφραζε ή διασκεύαζε λογοτεχνικά έργα για λαϊκά περιοδικά με το ψευδώνυμο “Ρόκκος”. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Λοϊζο, τον Κώστα Λειβαδά, το Γιώργο Τσαγκάρη και άλλους σημαντικούς έλληνες συνθέτες, ενώ τα ποιήματά του μεταφράστηκαν σε δέκα γλώσσες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york