EΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
· Τουρισμού και Πολιτισμού, κο Παύλο Γερουλάνο
· Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κο Δημήτρη Ρέππα
· Οικονομικών, κο Γιώργο Παπακωνσταντίνου
θέμα «Σε πτωτική τροχιά η επισκεψιμότητα των Μουσείων όλης της χώρας»
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, μείωση κατά 29.3% παρουσίασε η επισκεψιμότητα των ελληνικών μουσείων τον Ιανουάριο του 2010, ενώ κατά 31.3% μειώθηκαν οι εισπράξεις τους.
Αντίστοιχη εικόνα δίνει η ΕΛΣΤΑΤ και για τους αρχαιολογικούς χώρους με μείωση των επισκεπτών κατά 1,2% καθώς και μείωση των αντίστοιχων εισπράξεων σε ποσοστό 1,2%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2010.
Το μουσείο Ελευσίνας παίρνει ίσως το βραβείο του πιο εγκαταλελειμμένου μουσείου της χώρας, ενώ είναι ίσως ο δεύτερος πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, μετά την Ακρόπολη. Παρόλα αυτά έχει αφεθεί στην τύχη του για αρκετά χρόνια, με διαχρονικές ευθύνες. Ίσως γιατί υπάρχει αδυναμία συνδυασμού του ένδοξου παρελθόντος της με τη μετέπειτα βιομηχανική εξέλιξή της.
Το μουσείο της Ελευσίνας εκθέτει τα συγκλονιστικά του ευρήματα σε ένα οίκημα τριών παντελώς ακατάλληλων αιθουσών. Ταυτόχρονα, οι αποθήκες του είναι κατάμεστες από ευρήματα, ενώ άλλα σπουδαία, όπως η τεράστια προτομή-αέτωμα του αυτοκράτορα και τα θαυμάσια κιονόκρανα των μικρών προπυλαίων, με τους μαρμάρινους γρύπες, σαπίζουν στο παραμελημένο αίθριο του και στον αρχαιολογικό του χώρο. Δυστυχώς ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Ελευσίνα, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη υπό ποιο πρίσμα αξιοποιείται ο πολιτισμός μας.
Αντίστοιχη είναι η νοοτροπία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο μουσείο της Επιδαύρου και σε πολλά άλλα.
Πέρα από τη νοοτροπία των περισσότερων ελληνικών μουσείων και τις ανεπαρκέστατες εγκαταστάσεις, αξίζει να σημειωθεί και η έλλειψη προσωπικού, χώρων εξυπηρέτησης του κοινού, τα μειωμένα ωράρια που δεν ανταποκρίνονται στα αντίστοιχα φορτωμένα ωράρια των περισσότερων πολιτών. Τα περισσότερα μουσεία απλά υπάρχουν για να υπάρχουν, χωρίς να δίνεται αξία στον ισχυρό πνευματικό και διδακτικό τους χαρακτήρα.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που περιγράφεται παραπάνω; Νέες εγκαταστάσεις, αύξηση προσωπικού, αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας κα;
2. Πρόκειται να ακολουθηθεί για την Ελευσίνα το παράδειγμα του Μπιλμπάο της Ισπανίας όπου αποτελεί τρανταχτή απόδειξη πως μια βιομηχανική περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό φέρνοντας μάλιστα τρομερά έσοδα στην περιοχή και οδηγώντας τη σε ανάπτυξη;
Ο ερωτών Βουλευτής,
Αθήνα, 17-05-11
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου