Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ιος του Δυτικού Νείλου: Στην Ανατολική Αττική φέτος τα περισσότερα κρούσματα

068 Εμφανίστηκε πρώτη φορά πέρυσι στη βόρεια Ελλάδα, φέτος εξαπλώθηκε και στη νότια, ενώ βέβαιο είναι ότι θα «χτυπήσει» και τα ερχόμενα καλοκαίρια. Ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει στη χώρα μας, καθιστώντας σημαντικότερα από ποτέ τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας απέναντι στα κουνούπια.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο αριθμός των ασθενών με εργαστηριακή διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό ανέρχονται σε σαράντα οχτώ. Από αυτούς, οι τριάντα οχτώ παρουσίασαν συμπτώματα προσβολής του κεντρικού νευρικού τους συστήματος, ενώ οι υπόλοιποι δέκα νόσησαν πιο ελαφρά. Αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο παραμένουν δεκατέσσερα άτομα, οι πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται στην Εντατική. Δυστυχώς, από τη λοίμωξη έχουν υποκύψει έως τώρα δύο ηλικιωμένοι ασθενείς με υποκείμενο νόσημα.
Από τη σύγκριση της περσινής επιδημίας του «εξωτικού» ιού με τη φετινή προκύπτει το ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί στη νότια Ελλάδα, χωρίς να έχει εγκαταλείψει τη βόρεια. Πιο συγκεκριμένα, το 2010 τα περισσότερα κρούσματα είχαν εκδηλωθεί στη Θεσσαλονίκη (57), την Πέλλα (41) και την Ημαθία (39). Ενα μόνο κρούσμα είχε καταγραφεί στην Αιτωλοακαρνανία και κανένα νότια της Λάρισας. Φέτος, αντίθετα, «πρωταθλήτρια» σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων αναδεικνύεται η ανατολική Αττική (10), με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί (6). Τη μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τον πληθυσμό παρουσιάζει η Ημαθία, με 4,3 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους.
Από την άλλη, υπάρχουν και δύο καλά νέα: α) Φέτος ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στο 1/3 του αριθμού που είχε καταγραφεί στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι (48 έναντι 152) και β) το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού έχει μειωθεί στο μισό (4,2% το 2011 έναντι 9,7% το 2010). Βέβαια, οριστικά συμπεράσματα θα εξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, όταν η επιδημία θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της.
«Τα κουνούπια έχουν μολυνθεί και συνεπώς ο ιός του Δυτικού Νείλου θα ενδημεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζοντας αυξομειώσεις ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τα μέτρα που λαμβάνουμε» δηλώνει στην «Espresso» ο Θανάσης Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σχολιάζοντας την έως τώρα πορεία της επιδημίας, ο καθηγητής αναφέρει ότι ο μειωμένος αριθμός των φετινών κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στον μικρότερο αριθμό κουνουπιών, ενώ αποδίδει τη μικρότερη θνησιμότητα στην εμπειρία των γιατρών από την περσινή επιδημία, που βοηθά στην πιο έγκαιρη διάγνωση και πιο αποτελεσματική θεραπεία της λοίμωξης.
Ο κ. Τσακρής επαναλαμβάνει ότι όλοι οι πολίτες -ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι- θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από το τσίμπημα των κουνουπιών, ενώ επισημαίνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york