ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΜΕΡΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ (πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ) Σαλαμίνος 12 – Παλλήνη Τ.Κ. 15351 Τηλ. Γραφ : 213-2023401-402 FAX : 2106034990 Κιν. : 6932294100 e-mail : gsmeros@hacsnet.gr website : www.gsmeros.gr | ΠΑΛΛΗΝΗ: 2 Ιουνίου 2011
Αρ. Πρωτ.: 26
ΠΡΟΣ: κο Γιάννη Σγουρό Περιφερειάρχης Αττικής
Κοιν:1.κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής 2.κ.κ.Αντιπεριφερειάρχες 3.κ. κ Επικεφαλείς Περιφερειακών Παρατάξεων 4. κ. κ.Περιφερειακούς Συμβούλους Αττικής |
|
Με την έναρξη της Περιφερειακής περιόδου, σε συνεργασία μας, μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήσαμε, μου θέσατε δύο (2) βασικά ερωτήματα:
1)Τι σημαντικό θα μπορούσαμε να κάνουμε (μέχρι 5 προτάσεις) για
να ακουστεί η Περιφέρεια Αττικής σε όλο τον κόσμο και να
συμβάλουμε καθοριστικά στον Τουρισμό!! και
2)Τι προτεραιότητες πρέπει να βάλουμε (μέχρι 5 προτάσεις) για όλο
το Λεκανοπέδιο, σε σχέση με το προηγούμενο ερώτημα!!
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με την συνεργασία Δημαρχών, Επικεφαλείς παρατάξεων, Δημοτικών Συμβούλων, κοινωνικών φορέων, του Τοπικού τύπου και εξειδικευμένων επιστημόνων και κυρίως συναδέλφων Περιφερειακών Συμβούλων από τις τοποθετήσεις – προτάσεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επεξεργάσθηκα με έγκριτους επιστήμονες στον ελεύθερο χρόνο τους, πολλές προτάσεις και θεώρησα σκόπιμα στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 7 Ιουνίου 2011, να καταθέσω τις προτάσεις μου, με αφορμή το θέμα για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Στο πρώτο ερώτημα:
1)Τι σημαντικό θα μπορούσαμε να κάνουμε (μέχρι 5 προτάσεις) για
να ακουστεί η Περιφέρεια Αττικής σε όλο τον κόσμο και να
συμβάλουμε καθοριστικά στον Τουρισμό!!
Πρόταση 1: «Ανάπτυξη μέσα από την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Αττικής»
1.Α. Έμφαση στη Δημοκρατία: Παγκόσμιο Μουσείο Δημοκρατίας.
Προτείνεται να στεγαστεί στο κτήριο της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Κτήριο της Οδού Πατησίων).
Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην αρχαία Αθήνα. Ήταν προϊόν αυτής της Πόλης. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς και ανάδειξης του Δημοκρατικού Πολιτεύματος ως το πλέον ανθρωποκεντρικό και κοινωνικά δίκαιο πολίτευμα που γέννησε ποτέ ο ανθρώπινος νους και εφάρμοσαν οι κοινωνίες των ανθρώπων διαχρονικά. Κράτη έθνη, λαοί, φυλές, έχουν κάνει αγώνες από την αρχαιότητα έως σήμερα, προκειμένου να τους επιτραπεί να ζήσουν και να αναπτυχθούν στα πλαίσια δημοκρατικών διακυβερνήσεων.
Στόχος του Παγκόσμιου Μουσείου Δημοκρατίας είναι:
1. Να αναδείξει τις ιστορικές ρίζες του Πολιτεύματος
2. Να καταγράψει όλες τις μορφές και τα είδη του Δημοκρατικού Πολιτεύματος παρακολουθώντας την εξέλιξη του διαχρονικά σε παγκόσμιο επίπεδο
3. Να αποτελέσει ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με το θέμα (κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, δικηγόροι, ιστορικοί ερευνητές κλπ).
4. Να παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος, λαό, φυλή ή ακόμα και σε μεμονωμένα άτομα να καταθέτουν σε ηλεκτρονική μορφή ψηφιακό υλικό που σχετίζεται με αγώνες για τη Δημοκρατία, με τη λειτουργία της Δημοκρατίας, με ότι μπορεί να σχετίζεται ιστορικά ή λειτουργικά με το πολίτευμα.
5. Διεθνείς επιτροπές επιστημόνων, με αποδεδειγμένο παγκόσμιο κύρος και ανεξάρτητη κρίση, σε εθελοντική – ακαδημαϊκή βάση, θα αξιολογούν το υλικό και τα σημαντικότερα «ευρήματα» θα εκτίθενται στο μουσείο (ή στο εικονικό μουσείο στο internet). Όλα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω διαδικτύου.
6. Το Μουσείο θα έχει περιεχόμενο για όλες τις ηλικίες (νήπια, δημοτικό, γυμνάσιο –λύκειο, πολίτες, φοιτητές, ακαδημαϊκή κοινότητα, ειδικοί επιστήμονες) και σε όσες περισσότερες γλώσσες του κόσμου είναι δυνατόν (στηριζόμενο στη λογική ανάπτυξης της Wikipedia – εθελοντική αυτοελεγχόμενη βάση).
7. Το Μουσείο θα είναι πλήρως διαδραστικό και θα στηρίζεται στη βιωματική εκπαίδευση προκειμένου όλοι οι επισκέπτες να έχουν κατανοήσει φεύγοντας όλες τις βασικές έννοιες που διέπουν το Δημοκρατικό Πολίτευμα.
8. Δεν είναι ζητούμενο από το Μουσείο να πείσει ή να επιβάλει τη Δημοκρατία. Σκοπός είναι να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο αναφοράς για σήμερα και για τις επόμενες γενιές.
9. Θα πρέπει να είναι ο τόπος που κάθε Δημοκράτης ανεξάρτητα από εθνικότητα, επίπεδο μόρφωσης και ηλικία θα θέλει και θα επιθυμεί να επισκεφθεί έστω και μία φορά στη ζωή του.
Η επιλογή του κτηρίου έχει γίνει με γνώμονα τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του, καθώς και την ιστορική σημασία του για την σύγχρονη ελληνική δημοκρατία.
1.Β. Έμφαση στη Αρχαίο Θέατρο: Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας.
Προτείνεται να στεγαστεί στο κτήριο του Ξενοδοχείου Ακροπόλ της Οδού Πατησίων απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Όπως και το Δημοκρατικό Πολίτευμα, το Αρχαίο Θέατρο γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και έφτασε στο αποκορύφωμά του στην αρχαία Αθήνα. Προτείνεται η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Κέντρου Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας. Το Κέντρο αυτό θα έχει διττό ρόλο. Θα συγκεντρώσει στα πλαίσια ενός διαδραστικού βιωματικού μουσείου όλα τα εκθέματα που σχετίζονται με το αρχαίο θέατρο και την εξέλιξή του στους αιώνες, καθώς και τις επιδράσεις του στο σύγχρονο θέατρο, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους επισκέπτες μία έντονη βιωματική εμπειρία στα πλαίσια των καθημερινών παραστάσεων αρχαίων θεατρικών έργων σε διάφορες γλώσσες και από ηθοποιούς διαφόρων εθνικοτήτων που επιθυμούν στα πλαίσια της επαγγελματικής τους ολοκλήρωσης να ζήσουν τη συγκίνηση της συμμετοχής σε μία αρχαία θεατρική παράσταση.
Στόχος του Κέντρου Αρχαίου Θεάτρου είναι:
1. Να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για το αρχαίο ελληνικό θέατρο σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά και να συμβάλει στη διάχυση της παραγόμενης γνώσης στο ευρύ κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο.
2. Διεθνείς επιτροπές επιστημόνων και ειδικών στο αρχαίο θέατρο με αποδεδειγμένο παγκόσμιο κύρος, θα φροντίζουν για την εκπόνηση των προγραμμάτων του Κέντρου και θα υποστηρίζουν το μουσείο και τη Διεθνή προβολή του Κέντρου. Όλο το περιεχόμενο αλλά και τα δρώμενα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω διαδικτύου.
3. Το Κέντρο θα έχει περιεχόμενο για όλες τις ηλικίες (νήπια, δημοτικό, γυμνάσιο –λύκειο, πολίτες, φοιτητές, ακαδημαϊκή κοινότητα, ειδικοί επιστήμονες, κ.ά.) και σε όσες περισσότερες γλώσσες του κόσμου είναι δυνατόν (στηριζόμενο στη λογική ανάπτυξης της Wikipedia – εθελοντική αυτοελεγχόμενη βάση).
4. Το Κέντρο Αρχαίου Θεάτρου θα είναι πλήρως διαδραστικό και θα στηρίζεται στη βιωματική εκπαίδευση προκειμένου όλοι οι επισκέπτες να έχουν κατανοήσει φεύγοντας το μεγαλείο του αρχαίου θεάτρου, το ρόλο του στην κοινωνία και το σημαντικότερο τη σημασία που έχει η έννοια της Έκφρασης στην καθημερινή ζωή.
5. Το Κέντρο θα επιδιώκει τη φιλοξενία στη μόνιμη σκηνή του θεατρικών σχημάτων που ανεβάζουν κλασσικά έργα αρχαίου θεάτρου σε όλες τις γλώσσες του κόσμου προσελκύοντας το απανταχού θεατρόφιλο κοινό.
Η επιλογή του κτιρίου προτείνετε με γνώμονα τη θέση του (απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
1.Γ. Η πόλη της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων: Θεματικό Πάρκο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Προτείνεται να φιλοξενηθεί κυρίως στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Μαρούσι αλλά και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Χώρος τέλεσης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η αρχαία Ολυμπία. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες όμως, αναβίωσαν στην πόλη της Αθήνας. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004, ως φυσική συνέχεια αυτών του 1896, συνέβαλαν στην ανάδειξη εκ νέου των ιδεωδών του κινήματος και στην εμπέδωση της έννοιας του εθελοντισμού, αλλά και της σημασίας του αθλητισμού για τον απλό άνθρωπο. Συνοψίζοντας, η Αθήνα μπορεί να προσφέρει στους φίλους του Ολυμπιακού κινήματος άλλα και του αθλητισμού γενικότερα μία μοναδική εμπειρία: Να βιώσουν δύο από τις λαμπρότερες εκδηλώσεις του σύγχρονου αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος.
Στόχος είναι η ανάπτυξη μαζί με την ΕΟΕ, ενός Ολυμπιακού Αθλητικού Βιωματικού Πάρκου, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Καλογρέζας, αλλά και του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου.
Στόχος του Θεματικού Πάρκου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι:
1. Να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης επισκεπτών συνδυαστικά με το Παναθηναϊκό Στάδιο.
2. Να αποτελέσει ένα από τα παγκόσμια σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού Κινήματος (εξίσου σημαντικό με το Μουσείο Ντε Κουμπερτέν στη Λωζάννη).
3. Να παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες, στα πλαίσια διαδραστικών δραστηριοτήτων, να ζήσουν την μοναδική εμπειρία της συμμετοχής σε ολυμπιακά αγωνίσματα, να μάθουν για τους παγκόσμιους πρωταθλητές, να βιώσουν το κλίμα των αγώνων και να ξαναζήσουν μέσω ψηφιακών πολυμεσικών παραγωγών υψηλών προδιαγραφών, την εμπειρία της τελετής έναρξης και της τελετής λήξης.
Για να υλοποιηθεί το έργο θα πρέπει να αναζητηθούν ειδικοί στην ανάπτυξη θεματικών πάρκων καθώς και να εξασφαλιστεί η συνδρομή και η συμπαράσταση της ΔΟΕ και φυσικά της ΕΟΕ.
Πρόταση 2: «Δημιουργία στο Πάρκο Τρίτση, ενός Ψηφιακού Ευρυζωνικού Πάρκου (Χώρος επίδειξης – σε μόνιμη βάση – πρότυπων ευρυζωνικών εφαρμογών από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα)».
Πρόταση 3: «Ανάπλαση περιφερειακών σημείων, ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος στην Αττική και δημιουργία προηγμένων υποδομών (όπως διαδραστικά ψηφιακά μουσεία, προγράμματα, κλπ)». Η αξιοποίηση του κτήματος Τατοίου με ήπιες παρεμβάσεις και αξιοποίηση των παραδοσιακών κτηρίων μέσα στα εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου, ο Βωμός Διονύσου, το Αμφιαράειο στον Ωρωπό με την ανάδειξη του σπουδαιότερου θεραπευτηρίου της αρχαιότητας με τα σπουδαία ευρήματα της Ιατρικής Επιστήμης, του αρχαίου Θεάτρου και του θολωτού τάφου Αχαρνών, ο Μαραθώνας, η Βραυρώνα στα Σπάτα και την Αρτέμιδα, τα μοναδικά Βυζαντινά εξωκλήσια στον Δήμο Σαρωνίδας, το θέατρο Θορικού, ο Ναός του Ποσειδώνος στο Σούνιο, ο Εθνικός Δρυμός και το μοναδικό Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου, οι διαδρομές των αμπελώνων και οίνου, όπως και η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων στα Μεσόγεια, συνθέτουν κάτι το μοναδικό για τον επισκέπτη. Εάν γίνουν και οι σωστές παρεμβάσεις από την Βούλα και την Βάρη μέχρι και τον Ωρωπό, για την διαθαλάσσια επικοινωνία όλης της Ανατ, Αττικής, δεν θα χρειάζεται ο επισκέπτης να αναμένει άπρακτος στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 30 και πλέον ώρες αναμονής και ανταπόκρισης….. Οι επισκέπτες της χώρας μας, επιθυμούν και τα νησιά, αλλά και την Αττική. Η Αίγινα, η Σαλαμίνα, τα Μέγαρα, η Ελευσίνα με τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και τα Κήθυρα και τόσα άλλα μέρη του Λεκανοπεδίου εφ όσον αξιοποιηθούν, «κρύβουν» μοναδικές εξορμήσεις ξενάγησης και ψυχαγωγίας. Επιτέλους, είναι η ευκαιρία μέσα από το Επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας μας, να αναδείξουμε τον «πλούτο» μας. Οι πύλες του τουρισμού δεν μπορούν να παραμένουν αναξιοποίητες…
Πρόταση 4: «Υπογειοποίηση υποδομών ΔΕΗ σε περιοχές της Αττικής».
Πρόταση 5: «Φωτοβολταικά παντού (σε όλα τα Δημόσια Κτήρια με τη λογική ROI)».
Πρόταση 6: «Προγραμματική συμφωνία για υπηρεσίες τηλεματικής με τη λογική του framework agreement».
Πρόταση 7: «Wireless MESH σε συνοικίες της Αθήνας αλλά και άλλων Δήμων της Αττικής. Επαναφορά της άμεσης δημοκρατίας άλλα με «ηλεκτρονικό χαρακτήρα».
2)Τι προτεραιότητες πρέπει να βάλουμε (μέχρι 5) για όλο το Λεκανοπέδιο !!!
Πρόταση 1: «Κοινωνικοποίηση του πληθυσμού (μέχρι και μείωση του αριθμού των κατοίκων της Πρωτεύουσας μέσω της επιπλέον ανάπτυξης της πόλης (προάστια εκτός Περιφέρειας Αττικής)».
Πρόταση 2: «Ανάπλαση ιστορικού κέντρου μέσω του αποκλεισμού των οχημάτων από το Ιστορικό Κέντρο της Πόλης των Αθηνών».
Πρόταση 3: «Απλοποίηση διαδικασιών και e-government για ΟΛΑ και για ΟΛΟΥΣ. Η εξυπηρέτηση του πολίτη στο κέντρο της λειτουργίας των δομών της Περιφέρειας».
Πρόταση 4: «AΜΕΣΗ ΜΑΖΙΚΗ Αναδάσωση Ορεινών Όγκων Αττικής (έστω και μέσω ΣΔΙΤ ή ΠΕΠ Αττικής)».
Πρόταση 5: «Έρευνα, καινοτομία και πληροφορική στο προσκήνιο».
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Με την πρόταση αυτή, που καταθέτω στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο, θέλω να πιστεύω ότι δίνω την δυνατότητα τουλάχιστον του προβληματισμού όλων μας. Το πρόβλημα σήμερα, του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, δεν είναι μόνο οι μετανάστες, ή η εγκατάλειψη ή τόσα άλλα που ακούμε κατά καιρούς. Σίγουρα, όλα «παίζουν» τον ρόλο τους και λειτουργούν ως παρελκόμενα στην δημιουργία του προβλήματος υποβάθμισης της Αθήνας και του ιστορικού της κέντρου. Εξ άλλου, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει και τόσα σημαντικά έργα που έγιναν, έστω και με την ευκαιρία των Ολυμπιακών αγώνων. Όμως δεν έλυσαν το πρόβλημα. Γιατί;;;
Νομίζω, ότι με το ξεκίνημα του νέου θεσμού της Περιφέρειας, θα πρέπει να ξεφύγουμε από παραδοσιακούς τρόπους πολιτικής σκέψης και παρεμβάσεων.
Να ξεφύγουμε από «παραδοσιακές συνταγές» !!!
Και ο Τουρισμός της Αθήνας θέλει …αποκέντρωση !!!
Γιατί ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι, για να υπάρξει υγιής τουρισμός στην Αθήνα και το Ιστορικό κέντρο, χρειάζεται να αναπτυχθεί τουριστικά η Περιφέρεια Αττικής….
Με εκτίμηση
Γιώργος Σμέρος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου