Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Το 2014 θα καταργηθούν οι βόθροι στα Μεσόγεια!

 
Επιτέλους ετοιμάζεται το πρώτο νέο έργο! Πρόκειται για τις υποδομές επεξεργασίας λυμάτων στα Μεσόγεια, την πιο αναπτυσσόμενη περιοχή της Αττικής, που καλύπτει με βόθρους τις ανάγκες σ' αυτό τον τομέα.
Τα έργα, με προϋπολογισμό 112,9 εκατ. ευρώ, θα δημοπρατηθούν στις 28 Δεκεμβρίου και προβλέπεται να παραδοθούν σταδιακά ώς το 2014. Καθοριστική είναι η πίεση που ασκεί το ορατό ενδεχόμενο νέας παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτή τη φορά με τη συνοδεία τσουχτερού προστίμου.
Δεν λείπουν βέβαια οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων, που έχουν προσφύγει από χρόνια στο ΣτΕ γιατί δεν θέλουν στην περιοχή τους τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις.
Τα έργα έχουν παγώσει εδώ και οκτώ χρόνια και είναι ενδεικτικό ότι το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στο Μαρκόπουλο είναι έτοιμο από χρόνια, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Στο πακέτο της δημοπράτησης περιλαμβάνονται:
* Το δίκτυο αποχέτευσης, συνολικού μήκους 81 χλμ., που θα καλύψει το Κορωπί, καθώς και τους βασικούς συλλεκτήρες ακαθάρτων που θα εξυπηρετούν τους δήμους Παιανίας και Κορωπίου, τον οικισμό Καρελλά και τις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής.
* Το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων Κορωπίου-Παιανίας, με δυναμικότητα που θα καλύπτει τις ανάγκες 90.000 κατοίκων. Οι νέοι σχεδιασμοί προβλέπουν τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, με εκροές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες χρήσεις.
* Τον αγωγό μεταφοράς των εκροών ώς την παράκτια τοποθεσία της Χαμολιάς, από όπου θα καταλήγουν στη θάλασσα μέσω υποβρύχιου αγωγού.
Το συνολικό πρόγραμμα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών, που υλοποιείται με τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ, για την κάλυψη των αναγκών της Ανατολικής Αττικής ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο βήμα αφορά την αντιμετώπιση των λυμάτων της Ραφήνας, της Αρτέμιδος, μέρους της Νέας Μάκρης και των γύρω οικισμών, με προοπτική να γίνει η δημοπράτηση των έργων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επικαιροποίηση της μελέτης για το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων, για την οποία απαιτείται η οριοθέτηση του ρέματος της Ραφήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις θα καλύψουν μικρότερη επιφάνεια, ώστε να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york