Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ προς υποψηφίους δημάρχους του ενιαίου Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

| |

«ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΕΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΡΗΣ
‘Ο  ΝΥΜΦΟΛΗΠΤΟΣ’» 
ΚΑΛΕΣΜΑ
προς  υποψηφίους δημάρχους του ενιαίου Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης


Ενόψει των  δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου, 2010, η Διοικούσα Επιτροπή του «Εκπολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου  Χερώματος Βάρης  “O NYΜΦΟΛΗΠΤΟΣ”», με μέλη αποκαμωμένα, απογοητευμένα και κουρασμένα από την κρατική αδιαφορία και εμπαιγμό των εκάστοτε κυβερνώντων διαχρονικά, θα ήθελε να ζητήσει από τους υποψηφίους δημάρχους του ενιαίου Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, όλων ανεξαρτήτως των αποχρώσεων,  να πάρουν θέση και να δεσμευτούν για μετεκλογική στήριξη άμεσης και δίκαιης λύσης των προβλημάτων συνολικά που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και ιδιαίτερα να δεσμευτούν για σθεναρή διεκδίκηση  αποδέσμευσής της από τη Β ζώνη Υμηττού και πλήρη ένταξή της στον υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό της καινούργιας μας πόλης. 
Ο Σύλλογός μας  δηλώνει ότι θα είναι πάντα παρών σε οποιαδήποτε διεκδίκηση και αγώνα του ενιαίου δήμου για το συμφέρον των συμπολιτών μας στο σύνολό τους. 


Χέρωμα, 7-10-2010

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


 
(1) Κοινωνική  ανασυγκρότηση

Η σημερινή ακραίας μορφής οικονομική κρίση στην πατρίδα μας έχει ρίζες στη γενικότερη κρίση θεσμών και ηθικών αξιών της κοινωνίας μας. Ο διευρυμένος δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχει υποχρέωση να δώσει τη δέουσα έμφαση στην τήρηση και ανάδειξη των θεσμών, γενικώς, και στην υπεράσπιση των αξιών εκείνων που είναι απαραίτητες για μια ευρεία κοινωνική ανασυγκρότηση, που θα ανατρέψει νοσηρά φαινόμενα, τα οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση. Η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας στη λήψη όλων των αποφάσεων, η λογοδοσία των πεπραγμένων του δήμου προς τους πολίτες (με έμφαση στα οικονομικά), η δημόσια συζήτηση του ετήσιου προϋπολογισμού μαζί με τους διακηρυγμένους στόχους που προβλέπεται να υπηρετήσει, η ευρεία ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση δημοτικών προγραμμάτων, η ανάπτυξη του εθελοντισμού σε διάφορους τομείς δράσης και, γενικότερα, η ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης στα μέλη της τοπικής κοινωνίας, όπου το δημόσιο συμφέρον είναι υπέρτερο του ιδιωτικού, είναι μερικές από τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει ο νέος δήμος. Προτεραιότητα, επίσης, πρέπει να δοθεί και στην άμεση δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων υλικής και ψυχολογικής στήριξης σ’ εκείνους εκ των συμπολιτών μας που πλήττονται περισσότερο από την παρούσα οικονομική κρίση. Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτυχθούν, το ταχύτερο δυνατόν, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη και συντονισμένο σχεδιασμό – προγραμματισμό, βασισμένο στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των κατοίκων, όλα τα απαραίτητα έργα κοινωνικής υποδομής, με έμφαση στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τις πάσης φύσεως αθλητικές εγκαταστάσεις, με επίκεντρο τις ανάγκες της νεολαίας μας, ενώ έργο υψηλής προτεραιότητας πρέπει να είναι και η αναβάθμιση του Ασκληπιείου Βούλας, με ταυτόχρονη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Τέλος, προγράμματα όπως, «βοήθεια στο σπίτι», δημιουργική απασχόληση παιδιών (ΚΔΑΠ), ανοιχτή προστασία ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες πρέπει να ενισχυθούν, προς όφελος, κυρίως, των πιο ευπαθών ομάδων της τοπικής κοινωνίας.

(2) Περιβαλλοντική ανασυγκρότηση

Το φυσικό περιβάλλον δεν αποτελεί αντικείμενο για κατανάλωση. Είναι ο φυσικός χώρος, ο «βιόκοσμος» του ανθρώπου, ο οποίος ανήκει εξ αδιαιρέτου σε όλους εμάς, αλλά και στις επόμενες γενιές και, επομένως, ο δήμος οφείλει να το προστατεύει με κάθε τρόπο. Ταυτόχρονα, ο δήμος πρέπει να δημιουργήσει προγράμματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης, όπου αυτό απαιτείται, όπως είναι περιβαλλοντικοί διάδρομοι κατά μήκος ρεμάτων, αναδασώσεις δασικών εκτάσεων, προστασία λόφων από καταπατήσεις, κ.α. Κυρίαρχο στοιχείο του περιβαλλοντικού σχεδιασμού πρέπει να είναι η δημιουργία πλέγματος πεζοδρόμων και, όπου το επιτρέπουν οι τοπογραφικές και άλλες συνθήκες, ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων. Παράλληλα, κύριο μέλημα του δήμου πρέπει να είναι η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στα μέλη της τοπικής κοινωνίας, με βασικό εργαλείο την παιδεία. Μόνο μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας προς αυτήν την κατεύθυνση, με τη συνδρομή τοπικών κοινωνικών φορέων και σημαντικού τμήματος της τοπικής κοινωνίας, θα κατορθώσουμε να απαγκιστρωθούμε από την μέχρι σήμερα ατομοκεντρική θεώρηση του περιβάλλοντος και να έχουμε θετικά και διαρκείας αποτελέσματα, που δεν θα κινδυνεύουν να ανατραπούν εύκολα από τα πάσης φύσεως οικονομικά συμφέροντα και όσους διαπλέκονται με αυτά. Τέλος, δεν νοείται περιβαλλοντική ανασυγκρότηση με ανύπαρκτα ή κατεστραμμένα πεζοδρόμια, έλλειψη επαρκούς φωτισμού στους δημόσιους χώρους και, κυρίως, με σκουπίδια στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους, άπλυτους κάδους απορριμμάτων και ελλιπή αποκομιδή των πάσης φύσεως απορριμμάτων.

(3) Πολεοδομική ανασυγκρότηση

Ο νέος δήμος περιλαμβάνει τμήματα με άνετη ρυμοτομία, επαρκείς υποδομές και υψηλή αισθητική. Ταυτόχρονα, όμως, περιλαμβάνει και τμήματα με άναρχη δόμηση, έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και υποβαθμισμένο, από κάθε άποψη, οικιστικό περιβάλλον. Προσπάθεια του νέου δήμου πρέπει να είναι η προστασία των πρώτων και η αναβάθμιση των δεύτερων, μέσω ενός συντονισμένου προγράμματος πολεοδομικής ανασυγκρότησης. Βασικοί στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος πρέπει να είναι: (α) η διατήρηση των συντελεστών δόμησης σε χαμηλά επίπεδα (εξάλλου, η αύξηση των συντελεστών δόμησης είναι παράνομη και αντισυνταγματική), (β) η προστασία της χρήσης της Κατοικίας και, ειδικότερα, της «αποκλειστικής κατοικίας», όπου αυτή υφίσταται (σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας), (γ) ο σχεδιασμός – προγραμματισμός όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (τεχνικής και κοινωνικής) για μια πόλη άνω των 100.000 κατοίκων, σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον δεκαετίας), (δ) η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του οικιστικού χαρακτήρα του προαστίου μας και (ε) η αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του, με έμφαση στην επέκταση του μετρό, το κυκλοφοριακό, τους χώρους στάθμευσης και τις συγκοινωνίες, ειδικά σε τοπικό επίπεδο. Όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν με συντονισμένο τρόπο μέσα στα πλαίσια ενός προγράμματος ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, με ευθύνη του δήμου, επιστημονική τεκμηρίωση και ευρεία συμμετοχή των πολιτών. Ειδικά για το σημερινό δήμο Βάρης, πρέπει να αποτελέσει έργο υψηλής προτεραιότητας η ολοκλήρωση του ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και η εκπόνηση των απαραίτητων πολεοδομικών μελετών και των μελετών πράξεων εφαρμογής των πολεοδομικών μελετών ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης. Οι μελέτες αυτές θα βάλουν τάξη στην οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, θα διευκολύνουν τη συντονισμένη υλοποίηση των υποδομών και θα προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και από τις προδιαγραφές του αρμόδιου υπουργείου.

(4) Παραλία Βούλας – Βουλιαγμένης – Βάρκιζας

Η παραλία αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό και ευαίσθητο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος και, ως εκ τούτου, ο δήμος οφείλει να το προφυλάσσει από κάθε απόπειρα εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης. Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΥΛΑΣ, βασισμένη πάνω στη γενική αυτή θέση, υιοθέτησε ένα πλαίσιο δέκα αρχών για τη διάσωση και την ανάπλασή της, βάσει του οποίου, η παραλιακή ζώνη και, κυρίως, οι ακτές τελούν υπό αυξημένη προστασία, οι οχλούσες χρήσεις (κυρίως νυχτερινά κέντρα, αλλά όχι μόνον) απαγορεύονται με ρητό τρόπο, ενώ η όποια ανάπλασή της πρέπει να βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με υψηλά πολεοδομικά, ειδικά αρχιτεκτονικά και αισθητικά πρότυπα, όπως αρμόζει σε μια από τις ωραιότερες παραλίες σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αυτή της Βούλας – Βουλιαγμένης – Βάρκιζας. Θεωρούμε ότι ο δήμος των 3Β είναι ο καταλληλότερος φορέας για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, όπως, εξάλλου, προβλέπεται τόσο από το προεδρικό διάταγμα του 2004 για την παραλιακή ζώνη Σαρωνικού, όσο και από τις νέες αρμοδιότητες των δήμων του προγράμματος «Καλλικράτης». Τέλος, θεωρούμε ότι ο δήμος πρέπει να καταγγείλει άμεσα τις συμβάσεις της Ε.Τ.Α., Α.Ε. με ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα, που αποσκοπούν στην εμπορευματοποίηση των πλαζ, να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείρισή τους και να απαιτήσει την εφαρμογή των διατάξεων περί προστασίας του αιγιαλού. Οι παραλίες ανήκουν σε όλους τους πολίτες και δεν αποτελούν οικοπεδικά «φιλέτα» προς άγρια οικονομική εκμετάλλευση, σε βάρος του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και της ηρεμίας των κατοίκων της περιοχής.

Χέρωμα, 6-10-2010

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york