Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά όπως φαίνονται στην φωτογραφία. Μέρος που πιστεύεται πως είναι το παλάτι του Οδυσσέα.
- Εντυπωσιακά τα ευρήματα των αρχαιολόγων στην Ιθάκη
- 16 χρόνια ανασκαφών για να φτάσουμε ίσως στην σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη
- Τα ευρήματα συμβαδίζουν με τις αναφορές του Όμηρου στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια
- Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες
Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά όπως φαίνονται στην φωτογραφία. Μέρος που πιστεύεται πως είναι το παλάτι του Οδυσσέα.
- 16 χρόνια ανασκαφών για να φτάσουμε ίσως στην σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη
- Τα ευρήματα συμβαδίζουν με τις αναφορές του Όμηρου στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια
- Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες
Οι ανασκαφές γίνονται από δύο Έλληνες αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εδώ και 16 χρόνια στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος στην Ιθάκη.
«Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί», δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τη συζυγό του, Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσίασαν στις 20 Αυγούστου την επιστημονική τους ανακάλυψη.
Η κρήνη που βρέθηκε στην περιοχή. Σύμφωνα με τον όμηρο μια τέτοια κρήνη είχε στο παλάτι του ο Οδυσσέας
Πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σε αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι μια κρήνη, που τοποθετείται στον 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα.
«Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα, που έχουμε, τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση, που αναφέρεται από τον Όμηρο και οι περιγραφές που γίνονται ταιριάζουν, παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, γιατί πρώτον, η περιοχή κατοικήθηκε και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και δευτερευόντως επειδή ο χώρος ήταν άφρακτος με αποτέλεσμα περίεργοι περιπατητές να εισβάλλουν σε αυτόν καθημερινά».
Μια από τις πινακίδες που βρέθηκαν πρώτες και έκαναν του αρχαιολόγους να συνεχίσουν την ανασκαφή.
Ο κ. Παπαδόπουλος ζητεί την φροντίδα της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχισθεί η ανασκαφή, αλλά να γίνει και η περίφραξη του χώρου.
Άλλη μια από τις πινακίδες που βρέθηκαν
Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, τον Νοέμβριο του 2006, ήρθε στο φώς ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη. Επρόκειτο για πινακίδα, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας. Το εύρημα παρουσιάστηκε σε γερμανικό έγκριτο αρχαιολογικό έντυπο (ΚΑDMOS). Πρόκειται για την απεικόνιση πλοίου με τον Οδυσσέα, δεμένο στο κατάρτι, και τερατόμορφα σχέδια, μια τρίαινα και σημάδια γραφής Γραμμικής Α. Την επιστημονική δημοσίευση συνυπογράφουν δύο Έλληνες αρχαιολόγοι με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό Τζ. Οουενς.
Η περιοχή Αγ. Αθανασίου, στην οποία γίνονται ανασκαφές είναι έκτασης 25 στρεμμάτων και είναι απαλλοτριωμένη με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Προσφάτως, μάλιστα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιθάκης ενέκρινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρηματοδότηση 115.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχισθεί η αρχαιολογική έρευνα.
Ο επί εικοσαετίας πρώην δήμαρχος Ιθάκης, Σπύρος Αρσένης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την ελληνική, και όχι μόνον, αρχαιολογία, καθώς ο Οδυσσέας αποτελεί εμβληματική μορφή για την παγκόσμια κοινότητα, τα μέλη της οποίας τον γνωρίζουν από τα μαθητικά τους χρόνια».
Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έγινε ακόμη κάνενα σχόλιο για το θέμα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου