Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥΣ

Toν περασμένο Μάϊο έγινε πρόταση στους καταστηματάρχες της πλατείας Μακεδονίας του Γέρακα να μειώσουν δραστικά τις τιμές τους με κίνητρο την απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη του 2010.

Στην πρόταση αυτή, η αρνητική απάντηση των επιχειρηματιών είναι απόλυτα κατανοητή.

Ο κάθε επιχειρηματίας έκανε τους υπολογισμούς του και είδε ότι αυτά που θα γλύτωνε με την απαλλαγή των τελών ήσαν ελάχιστα μπροστά σε όσα θα έχανε μειώνοντας τις τιμές του.

Η θέση του κ. Έξαρχου, προσέγγισε πιό ολοκληρωμένα το θέμα τόσο στα πλαίσια του Δήμου όσο και σε αυτά των επιχειρηματιών.

Θα ήθελα, από την εμπειρία μου ως πρώην διευθυντής της ΔΕΗ, να σημειώσω και κάποιες άλλες ιδέες:

1. Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΕΡΑΚΑ, με κείμενο του Γιάννη Λαζάρου, είχε προτείνει από τον Ιούνιο του 2008 να αποφασισθούν μέτρα οικονομικής ανακούφισης τόσο των επιχειρήσεων λιανικής όσο και των δημοτών: -Το πάγωμα των δημοτικών τελών για 2 έτη και τη μείωση του δημοτικού φόρου στα καταστήματα κατά 5% με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων τους.

Ένας έγκαιρος προγραμματισμός στα οικονομικά του Δήμου, με βάση τα παραπάνω και μετά από συζήτηση και δεσμεύσεις θα οδηγούσε, χωρίς αστοχίες, στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων.

2. Υπάρχουν και άλλα, πολύ πιο σημαντικά κίνητρα, που θα μπορούσε να θεσπίσει ο Δήμος προκειμένου να ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες- και όχι μόνο της πλατείας- στις προτάσεις για μείωση των τιμών.

Ένα από αυτά είναι να οργανώσει τη μελέτη και λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στα καταστήματα, όπου εμφανίζονται καταναλώσεις πολλαπλάσιες των προβλεπόμενων από τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά πρότυπα.

Μια συντονισμένη δράση του Δήμου προς την κατεύθυνση μείωσης της ενεργειακής σπατάλης μπορεί να αποδώσει οικονομικά οφέλη διαρκείας και πολλαπλάσια από την προσωρινή απαλλαγή των δημοτικών τελών. Πέραν της συμβολής του στο γενικότερο πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος με τη μείωση των ρύπων.

Αν ενεργοποιηθούν μάλιστα οι μηχανισμοί αυτοχρηματοδότησης των έργων εξοικονόμησης, που νομοθετήθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή “για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση”, δεν θα κοστίσουν τίποτε στους καταστηματάρχες, ενώ θα έχουν σημαντική μείωση των λειτουργικών τους εξόδων. (βλ. σημ.)



Χ.Χρηστίδης

τ. Δ/ντής ΔΕΗ

Σημείωση: Ο μηχανισμός αυτοχρηματοδότησης ή ΧΑΤ (Χρηματoδότηση Από Τρίτους) επιτρέπει τη χρηματοδότηση των έργων εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς κανένα έξοδο από τη μεριά του πελάτη-καταστήματος. Ο νέος νόμος θεσπίζει τη λειτουργία Εταιριών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) οι οποίες αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το έργο εξοικονόμησης με βάση σύμβαση που προβλέπει την πληρωμή τους όχι από τον επιχειρηματία αλλά από την αξία της εξοικονόμησης που θα πετύχουν. Ανάλογα με τους όρους της ενεργειακής σύμβασης ο πελάτης μπορεί να απολαμβάνει μέρος του ενεργειακού οφέλους καθ′όλη τη διάρκειά της ενώ μετά τη λήξη της απολαμβάνει το 100% της αξίας της εξοικονόμησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york