Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος για αποτίμηση της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας

Σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Αποτίμηση της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας ως προς την εφαρμογή της», συμμετείχε ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές. Στη συνεδρίαση παρέστησαν, για να ενημερώσουν την Επιτροπή, ο κύριος Γεώργιος Καμίνης, Συνήγορος του Πολίτη, η κυρία Ευαγγελία Μπαλλά, Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη στον κύκλο Ποιότητας Ζωής και ο κύριος Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος.

Ο κ. Καντερές, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής, έκανε κατά την διάρκεια της συζήτησης σημαντικές παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι «Η παρακολούθηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, κυρίως λόγω της έλλειψης συνολικής και έγκυρης πληροφόρησης, της πολυπλοκότητας της σχετικής νομοθεσίας αλλά και της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων εφαρμογής της. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι θεσμικά. Η ελλιπής στελέχωση, κατάρτιση αλλά και χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών, η απουσία εργαλείων, όπως οι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο, δεν επιτρέπουν τον ορθό σχεδιασμό μέτρων και παρεμβάσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής.»

Απευθυνόμενος στον κύριο Γεώργιο Καμίνη, Συνήγορο του Πολίτη, ο κύριος Καντερές ρώτησε αν ο Συνήγορος του Πολίτη, ως Ανεξάρτητη Αρχή, έχει ζητήσει να έχει περισσότερες δυνατότητες επεμβάσεων από τις γνωμοδοτικές που έχει τώρα. Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, ο Βουλευτής τόνισε ότι:

«Γνωρίζουμε το οργανόγραμμα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι με τι προσωπικό λειτουργείτε. Πρόκειται για αποσπασμένους υπαλλήλους που μπορούν να έχουν ιεραρχική ανέλιξη; Το ρωτώ καθώς εσείς ορίζετε τους βοηθούς συνηγόρους. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι λίγο και θα χρειαστεί να υπάρξει περισσότερο προσωπικό, που θα πρέπει και αυτό να έχει σταθερή σταδιοδρομία μέσα στον Οργανισμό.

Θέλω επίσης να επισημάνω, ότι είναι πολύ σωστό και ευχάριστο το γεγονός, ότι ο Συνήγορος του Πολίτη εκλέγεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με απαίτηση ομοφωνίας ή με πλειοψηφία των 4/5. Έχει τετραετή θητεία, η οποία είναι μια φορά ανανεώσιμη και επιλέγει ο ίδιος τους βοηθούς συνηγόρους. Όπως έχω επανειλημμένως προτείνει, αυτό θα έπρεπε να γινόταν και με άλλους φορείς, όπως π.χ. στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρέπει η επιλογή των στελεχών να γίνεται πέρα από κομματικά κριτήρια και να υπάρχει η δυνατότητα των δύο τετραετιών. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι γίνεται σοβαρό έργο στους Οργανισμούς και στους λοιπούς φορείς.»

Απευθυνόμενος στην κυρία Μπαλλά, Βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη, ζήτησε να ενημερωθεί εάν αναμένεται από την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη κάποια βελτίωση στις καθυστερήσεις των πολεοδομικών σχεδίων, που σήμερα καθυστερούν έως και 30 χρόνια, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους πολίτες.

Επίσης με τις νέες περιφέρειες και τη νέα δομή των δήμων, ζήτησε να μάθει, αν προβλέπεται να υπάρξει βελτίωση στα θέματα προστασίας των δασών και των παράκτιων περιοχών.

Τέλος, απευθυνόμενος στον κ. Μέρκο, Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, ρώτησε αν η χώρα μας έχει βελτιώσει την θέση κατάταξης ή αν εξακολουθεί να βρίσκεται στην 27η θέση, ως ουραγός, σε ότι αφορά την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα νερά, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, για τα δάση και για τη βιοποικιλότητα.

Στην τοποθέτηση του, τόνισε: «Έχετε κάτι ειδικότερο να μας πείτε για την περιοχή της Αττικής, για τον Ασωπό, για το Βουρκάρι στα Μέγαρα, για τη λίμνη Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο ή για τον Βαλανάρη, ένα ρέμα όπου με τις πρώτες βροχές του χειμώνα κατέβασε ευρήματα παλαιοντολογικά του Πικερμίου και χρειάζεται να γίνουν επισχέσεις;

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για την προστασία των δασών είναι προληπτικός Εγκαίρως από πλευράς μας, είχαμε επισημάνει ότι δεν θα πρέπει να ενταχθούν περιοχές που είναι εντός σχεδίου ή εντός ζώνης, γιατί δημιουργούμε προβλήματα. Βλέπετε τώρα, ότι οι λίγοι υπάλληλοι που υπάρχουν πρέπει να ελέγχουν όλες τις περιπτώσεις. Καλώς υπάρχει ο νόμος προστασίας των δασών και να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές, που εάν καίγονται, θα ισχύει αυτόματα. Αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να βελτιωθεί, ούτως ώστε να μην έχουμε τα γνωστά προβλήματα, όπου ο κόσμος, ο οποίος έχει δώσει χρήματα και θέλει να τελειώσει τις εργασίες του, να μπαίνει σε μια γάγγραινα χωρίς να ξέρει πότε θα ελεγχθεί. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να βελτιώσουμε το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει και με τη δική σας συνδρομή.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york